Primerjava alkoholnih in brezalkoholnih razkužilnih robčkov

2160
Primerjava alkoholnih in brezalkoholnih razkužilnih robčkov

Večina zdravstvenih ustanov uporablja za razkuževanje površin robčke na osnovi alkohola, ker so le-ti učinkoviti, hitri in na splošno varni. A alkohol lahko poškoduje občutljive površine, kot je pleksi steklo (Plexiglas®) ali usnjeno oblazinjenje. Zato so ponudniki začeli razvijati robčke, ki razkužujejo brez alkohola. Trdijo, da so enako kakovostni kot alkoholni.
 

Je to res? Kako se obnesejo brezalkoholni robčki v primerjavi z alkoholnimi?

 


Kvartarne amonijeve spojine

Da bi lahko odgovorili na ti vprašanji, moramo najprej raziskati aktivno sestavino, ki običajno nadomešča alkohol. Večina razkužil alkohol nadomešča s kvartarnimi amonijevimi spojinami, v angleščini znanimi tudi kot »quats«. Te spojine se odzivajo na negativni naboj površin, ki so okužene z bakterijami, virusi ali plesnimi. Zbirajo se v membranah teh mikroorganizmov, jih poškodujejo, kar povzroči prepustnost celic in na koncu pogin mikroorganizma.

V splošnem imajo te spojine naslednje lastnosti:

• Omejen učinek proti virusom

Učinkovite so samo proti virusom z ovojnico, kot sta HIV ali hepatitis B, nemočni pa so proti golim virusom (brez ovojnice), kot so poliovirus (virus otroške ohromelosti), adenovirusi (vnetja zgornjih in spodnjih dihal, očesnih veznic, prebavil, sečil) in norovirusi (vnetja prebavil).

• Neučinkoviti proti mikrobakterijam

Mikrobakterije, ki lahko pri človeku povzročajo jetiko (M. tuberculosis), Chronovo bolezen črevesja (M. avium) ali kožne bolezni (M. terrae), imajo močne celične stene, ki določenim kvartarnim amonijevim spojinam preprečujejo vstop tudi po daljši izpostavljenosti.

Če upoštevamo, da jetika po nekaterih poročilih letno ubije 1.5 milijona ljudi, teh omejitev ne moremo spregledati ali obravnavati postransko, ko ocenjujemo učinkovitost razkuževanja s kvartarnimi amonijevimi spojinami. Čeprav te spojine ne poškodujejo občutljivih površin, je ta prednost nepomembna, ko gre za njihovo omejeno učinkovitost.
 


Alkoholi

Za razliko od zgornjih podatkov nekatera razkužila na osnovi alkohola uničijo viruse z ovojnicami in tiste brez v samo 60 sekundah in so enako učinkovita proti mikrobakterijam. Zanesljivost in širina njihovega učinka je eden glavnih razlogov, zakaj so razkužila na osnovi alkohola ŠE VEDNO najboljša za nadzor okužb. Hkrati je možno primernost teh razkužil prilagoditi občutljivosti površin s tem, da se zmanjša vsebnost alkohola v njih. To seveda zahteva obsežne raziskave in laboratorijska testiranja, a takšni izdelki so že danes na tržišču. Na primer robčki DENTIRO® so prvo razkužilo, ki v popolnosti uniči viruse in vsebuje manj kot 50 % alkohola. Ta izdelek nove generacije je primeren za razkuževanje 275 materialov, vključno s Plexiglas®-om in usnjenim oblazinjenjem. Manjša vsebnost alkohola pa seveda ne zmanjšuje učinkovitosti izdelka. V bistvu je učinkovit proti 101 mikroorganizmu – najvišja številka, ki je bila kadarkoli zabeležena.
 

Razprava

Nekateri zagovorniki brezalkoholnih razkužil trdijo, da alkohol veže proteine na površine iz nerjavečega jekla, še posebej, ko gre za težjo organsko onesnaženje, kot je krvni madež. A ta trditev ni primerna, saj je čiščenje površin opravek, ki je krajši od ene minute, in alkoholi potrebujejo vsaj 10 minut, da vežejo proteine na nerjaveče jeklo. Pravilen način čiščenja težjih organskih madežev z alkoholnimi robčki je, da jih obrišemo dvakrat. Prvi bris učinkovito odstrani proteine in drugi bris uniči najširši možen nabor povzročiteljev bolezni (razen bakterij, ki tvorijo trde spore).
 

Zaključek

Zaključimo lahko, da alkoholni robčki v primerjavi z brezalkoholnimi ponujajo boljšo zaščito proti nalezljivim boleznim in tako za zdravstvene delavce kot za paciente pomenijo mirno vest, saj se ob stiku s površinami ne bodo okužili z novimi boleznimi.

Podobne objave

10 Smrtnih grehov zobozdravnikov pri preprečevanju okužb

10 Smrtnih grehov zobozdravnikov pri preprečevanju okužb

Čeprav se vam zdi, da se vas to ne tiče, nadaljujte z branjem, da vidite, ali ste morda zagrešili katerega od teh 10-ih smrtnih grehov pri preprečevanju okužb.

1198
10 Manj znanih dejstev o pripravi zobozdravniških  orodij!

10 Manj znanih dejstev o pripravi zobozdravniških orodij!

Čeprav razkuževanje in sterilizacijo orodij smatramo kot standardni postopek, nekateri zobozdravniki in njihovi pomočniki ne poznajo vseh točk, ki so ključnega pomena. V tem prispevku raziskujemo 10 manj znanih dejstev o pripravi zobozdravniških...

2522
Izjemna sposobnost dezinfekcije  - Oromed Gel

Izjemna sposobnost dezinfekcije - Oromed Gel

Gel OROMED® združuje zelo učinkovito delovanje širokega protimikrobnega spektra in domišljen sistem za nego kože. Njegove skrbno izbrane sestavine zajemajo vlažilne in mehčalne snovi, vitamin E in sestavine, ki pomirjajo ter zavirajo...

533

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.