Bolj čisto od zraka v Himalaji

1566
Bolj čisto od zraka v Himalaji

V zobozdravstvenih ordinacijah je stisnjen zrak nepogrešljiv. Pihanje suhega zraka na primer omogoča trajno  vezavo lepil v zobni ordinaciji ali laboratoriju. Še pomembneje pa je, da zrak zmanjšuje patogene okužbe v zdravstvenih prostorih in pomaga preprečevati vnetja. To pa seveda samo, če je sam stisnjen zrak povsem higieničen. Rešitve z enostavni filtri niso dovolj.

Stisnjen zrak je v zobozdravstvu potreben pri mnogih posegih. Poganja celo vrsto naprav in njihovih delov – od turbinskih gonil za ročna držala in strojev za stiskanje odlitkov do nadzora natančnih rezkalnikov v zobnem laboratoriju. Ne nazadnje se zrak uporablja za sušenje zdravljenega mesta neposredno v ustih pacienta. Pri vseh teh uporabah pa je potrebno upoštevati različne dejavnike tveganja, ki jih ne velja podcenjevati.  



Dejavnik tveganja voda

Stisnjen zrak s previsoko vsebnostjo vode zmanjšuje vezivno moč zobnih lepil. Obstaja tudi tveganje korozije pogonskih instrumentov. In še, vlažen zrak  - še posebej če je tudi topel – ustvarja idealno okolje za bakterije, viruse in plesni: rdeči alarm! Zobozdravnik mora vedno pričakovati možnost odprtih ran v pacientovih ustih.

K temu lahko dodamo še majhne delce, ki se z vodo in oljem povežejo v hrapavo zmes, ta pa lahko v gonilih deluje kot pesek. Škoduje delovanju ležajev v turbini, moti kroženje zraka v turbinskih glavah in uničuje njene ležaje in osi. Hlajenje hitro vrtečih se delov je znižano, kar povzroča njihov obrabo. To lahko čuti celo pacient v obliki zatohlih vonjav.

Dejavnik tveganja olje

Enostavne naprave v zobozdravstvu uporabljajo preizkušeno in preverjeno mazanje z oljem, ki zmanjšuje obrabo batov, ležajev in osi in omogoča delo na nizkih obratih in stalen dovod zraka. To pa pomeni tudi izpostavljenost ostankom oljnih kapljic, oljnih hlapov ali oljno-vodnim zmesem.

Takšno onesnaženje vključuje tudi precej neželenih tveganj. Viskozno mazalno olje se lahko pomeša z nizko viskoznim oljem v gonilnih turbinah instrumentov in tesnila v glavah turbin se lahko zlepijo, še posebej po delni oksidaciji in toplotni izpostavljenosti ostankov smol. To vodi k popolni odpovedi turbine. Vsakršna oljna plast v pacientovih ustih bo preprečila pritrditev kompozitov, kar se lahko konča z neuspešno zobno prenovo.   
 



Več varnosti – manj vzdrževanja

Brez olja, suho in higiensko – zraven manjših tveganj za okužbe in višje učinkovitosti zdravljenja, pomeni to tudi manj vzdrževanja. Letna menjava filtra, ki jo enostavno opravi sama zobozdravstvena ekipa v par sekundah, je vse, kar je potrebno. Razen tega kompresorji zraka vodilnih proizvajalcev (npr. Dürr Dental, Bietigheim-Bissingen, Nemčija) sploh ne potrebujejo vzdrževanja. To prihrani drage ure tehničnega osebja in stresna obdobja, ko stroj ne deluje. Za takšen kompresor po priključitvi ni več treba skrbeti.

Večja varnost z antibakterijsko prevleko notranjosti stisne posode 

Zraven prevleke proti koroziji je notranjost posode kompresorja Dürr Dental prevlečena še s posebno antibakterijsko snovjo, ki je v uporabi tudi v gospodinjstvih in v industriji. Danes fina prevleka že preprečuje nastajanje bakterij v hladilnikih, na oblačilih, stikalih za luči in vtičnicah. Srebrni nano delci ustavijo encime, ki poganjajo metabolizem za energijo bakterij. Antibakterijska prevleka v stisni posodi kompresorja Dürr Dental prinaša še večjo varnost in hkrati preprečuje korozijo.

Optimalno prilagojen na dolgotrajno delovanje rezkalnih in brusnih strojev

Rezkalni in brusni stroji so še posebej zahtevni za kompresorje, saj jim je treba zagotoviti zanesljiv in stalen dotok zraka. Rezkalniki se med delovanjem ne ustavljajo, zato je zanj suh stisnjen, nemasten zrak izredno pomemben. Obremenitve kompresorjev zraka so za rezkalne stroje veliko višje od obremenitev pri navadnih zobozdravstvenih posegih. Celovita tehnologija Dürr Dental zadostuje tem zahtevam in je oblikovana za dolgotrajno delovanje. Visoko kakovostni deli zagotavljajo veliko natančnost in tiho delovanje. Kompresorji ne samo delujejo tišje, pač pa tudi trajajo dlje.

Membranska sušilna naprava s patentirano tehnologijo v primerjavi z običajnimi adsorpcijskimi sušilci 

Stalen, neprekinjen dotok stisnjenega zraka, ki ga potrebujejo rezkalni in brusilni stroji, zahteva od kompresorja dolga obratovalna obdobja in dovoljuje le kratka obdobja izklopa. Po daljšem obratovanju se v adsorpcijskim sušilcu seveda nabere več vlage kot pri običajnih posegih v zobozdravstvu. V času izklopa in regeneracije kompresorja, ki je pogosto izračunana prekratko za navedene zahtevne obremenitve, se vlaga v adsorpcijskem sušilcu ne more povsem izločiti. Ker ni časa za popolno izločitev vlage, postaja stisnjen zrak postopoma vse bolj vlažen. Kompresorji z enostavnim adsorpcijskim sušilcem zato niso primerni za uporabo s takšnimi stroji. Inovativna membranska sušilna naprava proizvajalca Dürr Dental pa ne potrebuje obdobij regeneracije. Zagotavlja stalen, suh vir stisnjenega zraka za dolgotrajno obratovanje.


Sodobni standardi

Opremljenost z membransko tehnologijo in antibakterijsko prevleko notranjosti posode je pri kompresorjih proizvajalca Dürr Dental standardna. Obstoječim sistemom je možno naknadno dodati membransko sušilno napravo, če je potrebno. Modeli, ki natančno ustrezajo tem zahtevam, so dobavljivi za vsako velikost ordinacije – od "Tornado" (1.123 €) za en prostor, preko "Duo" (4.155 €) in "Trio" (5.129€) vse do "Quattro" (6.183 €) za štiri ali pet zdravnikov. Pri modelih, ki imajo v imenu "Tandem", se lahko v primeru povečanja obsega ordinacije učinek z dodatno napravo enostavno podvoji.  

Model "Quattro Tandem" (6.183 €), ki ima z dvema enotama s skupaj osmimi valji ogromno moč, je še posebej primeren za večje ordinacije in zobne laboratorije. Za klinike ponuja Dürr Dental postaje s stisnjenim zrakom za 30 do 50 delovnih mest in tudi več, če je potrebno. Takšni sistemi že obratujejo na univerzah v Pragi, Toulousu, Santiagu de Chile, Madridu in Valenciji – če naštejemo samo nekatere. 

Podobne objave

Dürr Dental amalgam separatorji-izpolnjujejo vse zahteve nove regulative

Dürr Dental amalgam separatorji-izpolnjujejo vse zahteve nove regulative

Dürr Dental izdeluje to opremo že skoraj 30 let in zlahka dosega mednarodni standard za ločevanje amalgama (ISO 11143: 2008), ki zahteva vsaj 95% zadržanje amalgama.

2243
Nudimo vam celovito rešitev najvišje kakovosti – Dürr Dental

Nudimo vam celovito rešitev najvišje kakovosti – Dürr Dental

Podjetje Dürr Dental AG sta leta 1941 ustanovila brata Karl in Wilhelm Dürr iz Gechingena v nemškem Schwarzwaldu. Sedež podjetja se danes nahaja v 50 km oddaljenem Bietigheim-Bissingenu, blizu mesta Stuttgart, kjer 400 zaposlenih...

1139

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.