Irigacija koreninskega kanala. Kemija deluje tam, kjer fizika zataji!

2632
Irigacija koreninskega kanala. Kemija deluje tam, kjer fizika zataji!

Dobra mehanična obdelava kanala, ročna ali strojna zagotovo je pomemben predpogoj za dolgoročen uspeh endodontskega postopka. Iz tega razloga sem ji dolgo časa pripisoval velik pomen in – skupaj z Dr. Riitanom iz Italije – razvil sistem strojne endodontije – anatomske obdelave kanala, AET. Toda pogosto se zgodi, da se zaradi izrazito kompleksne anatomije koreninskega kanala njegova obdelava pokaže nezadostna tudi ob uporabi najboljših strojnih in ročnih instrumentov. Številne lateralne kanalčke in razvejane apikalne delte je nemogoče doseči, postrgati in dovolj dobro očistiti izključno z mehansko-fizičnim postopkom.

Zaradi tega je neobhodno dopolniti postopek s protokolom kemične obdelave kanala, z vključitvijo učinkovitih preparatov za razgradnjo organskega dela, ki odklanjajo preostalo plast in dezinficirajo očiščeni kanal. Kalcijev hidroksid, natrijev hipoklorit, EDTA, klorheksidin so nekateri od najbolj pogosto uporabljenih preparatov za kemično obdelavo kanala. Vsaka od navedenih kemičnih spojin ima specifično funkcijo. Za dolgoročno predvidljiv izhod endodontskega tretmaja je pomembno vedeti kdaj uporabiti kateri preparat v protokolu irigacije koreninskega kanala (Tabela 1.) Poleg tega je pomembno pripomniti da niti vsi preparati z “enako” sestavo niso enako učinkoviti.

Razlike v koncentraciji, konzistenci in sestavi pomembno vplivajo na učinkovitost preparata.Na osnovi spoznanj iz tabele 1. je podjetje Ultradent Products izpopolnilo proizvode in razvilo irigacijski protokol za kemično obdelavo kanala:

- UltraCal XS je visoko koncentrirani kalcijev hidroksid (35 %), ki omogoča zadrževanje pH>12 tekom 4-6 tednov, kar pomeni, da je baktericidni vložek potrebno zamenjati enkrat ali nobenkrat, s čimer se občutno poenostavlja preoperativni postopek ob predvidljivem izhodu. Poleg tega, UltraCal XS vsebuje nevtralni dodatek, ki preprečuje kalcifikacijo znotraj koreninskega kanala, za lažjo odstranitev.

- Citric Acid 20 % je preparat na bazi citronske kisline, ki je dizajniran za hitro in enostavno odstranitev ostankov Ca(OH)2 iz koreninskega kanala. Visoka koncentracija garantira učinkovitost, viskozna konzistenca pa natančno in hitro uporabo.

- Natrijev hipoklorit je splošno znan zaradi svoje baktericidne lastnosti, vendar mu je v endodontiji primarni namen odstranitev organskih snovi iz kanala. Pomembno je poudariti, da je konstantna trituracija in cirkulacija NaOCl v kanalu pomembnejša za učinkovitost kot pasivno izpiranje z močnejšo koncentracijo NaOCl1.

- FileEze je 19 % EDTA preparat v obliki gela, se uporablja za “podmazovanje” jeklenih inštrumentov v koreninskem kanalu. EDTA je zelo učinkovita v zbiranju ostružkov tekom inštrumentacije ter olajšuje prehodnost v kanalu in njegovo irigacijo.

- 18 % EDTA v tekoči obliki je odlična za kelacijo (odstranitev preostale plasti) in odpiranje dentinskih tubulov pred dokončno polnitvijo. Uporaba EDTA-e ob uporabi NiTi inštrumentov ni priporočljiva, ker zmanjšuje njihovo učinkovitost.

Če se za dokončno polnitev uporablja preparat na bazi akrilatov ali epoksi smol (AH Plus, Epiphany, RealSeal, EndoREZ…) se je potrebno izogibati preparatom, ki vsebujejo peroksid ob EDTA (kot npr. RC Prep), ker lahko inhibirajo vezavo dokončne polnitve in so lahko vzrok poznešega mikropuščanja2. Čeprav je iz tabele 1. razvidno, da ima relativno dobro baktericidno delovanje, uporaba vodikovega peroksida v procesu irigacije upravičena je le pred uporabo Ca(OH)2 vložka. Razen realnega rizika inhibicije vezave znotraj kanala, H2O2 ima selektivno baktericidno delovanje, a je slabo učinkovit za odstranitev organskih in anorganskih snovi v kanalu. Po uporabi H2O2 v kanalu, je potrebno počakati 10-14 dni pred dokončnim polnjenjem4.

Tehnika učinkovite irigacije

Uporaba ustreznih preparatov in spoštovanje protokola je le eden pomemben korak naproti predvidljivemu endodontskemu tretmaju. Enako pomemben je tudi način kako se ti preparati uporabljajo. Tudi najboljši preparati so samo toliko učinkoviti kot je učinkovit način uporabe. Podjetje Ultradent je vedno spremljalo filozofijo uporabe pravih preparatov, na pravem mestu in na pravi način – po čem je postal globalno prepoznaven brand. Vsaki preparat ima različno konzistenco, aplicira se na različno mesto, na različen način in v različni količini. Zato je neobhodno uporabljati ustrezne nastavke za aplikacijo posameznih preparatov.


Za kemično obdelavo in irigacijo kanala je na razpolago nekaj Ultradent nastavkov z Luer-Lock varnostnim navojem. Začevši od polipropilenskih kapilarnih kanil za aspiracijo iz kanala, ki lahko koristijo tudi za izpiranje parodontanih žepov, prek Endo-Eze kovinskih kanil v 6 različnih premerov, od 0,25 do 1,25 mm pa vse do Navi-Tip kanil, dostopnih v 4 različnih dolžinah, 3 premera in 3 verzije. Na ta način lahko izberete najčvrstejšo kanilo, ki se prilega določenemu kanalu, brez zatikanja, neovirano in sigurno izperete ostanke in zapolnite kanal tam, kjer je to najpomembnejše - v apikalnem delu - vedno in brez napake.



Poleg teh obstajajo še številni pripomočki in inštrumenti za izboljšanje učinkovitosti preparata. Priporočilo Ameriškega društva za endodontijo je (ultra)zvočno podprta irigacija z NaOH, s pomočjo EndoVAC-a (Premier Dental) ali SonicMax (DentalMaximum). Isto društvo priporoča irigacijo z min. 5 ml NaOH med vsako velikostjo kanalskega inštrumenta. Veliki del teh proizvodov in postopkov je nastal tekom pogovora in izmenjave izkušenj s kolegi po vsem svetu, a tudi zaradi potrebe po kakovostnem delu v lastni praksi ob maksimalnem prihranku časa, materiala in ob minimalnem naporu, ob spoštovanju strogih pravil varnosti in zaščite pacienta in osebja. Upam, da bodo vam ti nasveti olajšali delo v vsakdanji praksi.


Dr Dan Fischer

Podobne objave

Univerzalna in prilagodljiva konica - Recirproc Blue

Univerzalna in prilagodljiva konica - Recirproc Blue

V stalnem prizadevanju po izboljšavah je podjetje VDW razvilo postopek toplotne obdelave, ki povečuje prožnost zlitine nikelj-titan (NiTi). VDW je pet let po uvedbi sistema RECIPROC® leta 2016 predstavil RECIPROC® blue - univerzalno in...

1299
RAYPEX 6

RAYPEX 6

Moderna večfrekvenčna tehnologija določanja dolžine korenin (apeksa). Samodejna nastavitev. Ločen, tipični RAYPEX® Apex Zoom.

2190
Odkrijte prednosti instrumentov HyFlex EDM skozi predstavljene študije primerov

Odkrijte prednosti instrumentov HyFlex EDM skozi predstavljene študije primerov

HyFlex EDM je 5. generacija pilic za koreninske kanale. Zaradi inovativnega postopka izdelave z uporabo EDM (Electric Discharge Machining) imajo te pilice povsem nove lastnosti. Površina teh novih NiTi pilic ima edinstvene lastnosti, so bolj...

322

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.