Uvodnik Tetric EvoFlow Bulk Fill

1814
Uvodnik Tetric EvoFlow Bulk Fill

Postopek s katerim boste prihranili na času

Bulk kompoziti so utrli pot novim konceptom izdelave kompozitnih zalivk. Veča se povpraševanje po sistemih, ki so enostavnejši za uporabo, a še vedno zagotavljajo enake lastnosti. Ivoclar Vivadent sedaj predstavlja novi bulk kompozit s tekočo konsistenco, katerega stopnja translucence oz. prosojnosti je podobna dentinu, zato omogoča uporabo v slojih do 4 mm debeline.

Zaradi tekoče konsistence Tetric EvoFlow Bulk Fill olajša in skrajša postopek izdelave zalivk I. in II. razreda. Novi tekoči kompozit za bulk tehniko predstavlja idealno dopolnilo kompozita Tetric EvoCeram Bulk Fill, ki je bil predstavljen pred štirimi leti in omogoča zobozdravnikom in tehnikom povečano učinkovitost pri vsakodnevnem delu, ne da bi bilo potrebno žrtvovati kakovost.

Pravzaprav temelj za Tetric EvoFlow Bulk Fill predstavlja ista kemijska zgradba, kot pri Tetric EvoCeram Bulk Fill, ter se ravno tako lahko uporablja v posameznih slojih debeline do 4 mm, pri čemer zahteva zgolj krajšo izpostavitev polimerizacijski svetlobi. Te prednosti omogoča edinstveni fotoiniciator Ivocerin, ki ga je razvil Ivoclar Vivadent. Dodatna prednost je ta, da ima Tetric EvoFlow Bulk Fill nizko stopnjo translucence, podobno dentinu, kar omogoča učinkovito prikrivanje diskoloriranega oz. razbarvanega dentina, vključno z obarvanji zaradi amalgamskih zalivk, s čimer dosežemo njihov naravni videz. Material dobi dentinu podobno translucenco zahvaljujoč tehnologiji Aessencio, ‘ki jo je pravtako razvil Ivoclar Vivadent. S to tehnologijo je mogoče uspešno rešiti očitno nasprotje med veliko globino polimerizacije, kratkim časom izpostavljenosti svetlobi in nizko stopnja translucence.

Tetric EvoFlow Bulk Fill je primeren za uporabo pri kavitetah I. in II. razreda, na koncu ga je potrebno prekriti s slojem kompozita, ki je odporen na sile žvečenja in uporabe, na primer s Tetric EvoCeram Bulk Fillom. Prekrivni sloj ni potreben pri zalivkah na mlečnih zobeh. Zaradi stopnje translucence, ki je podobna dentinu, je tekoči Tetric EvoFlow Bulk Fill idealen za kombinacije s kompozitom Tetric Evo- Ceram Bulk Fill, ki ima translucenco bolj podobno sklenini. Barve IVA, IVA in IVW so polnoma prilagojene za kombinirano uporabo s Tetric EvoCeram Bulk Fillom.

Prvi klinični primer

V okviru kontrolnega pregleda so bili odkriti štirje kariesi pod obstoječimi zalivkami v prvem kvadrantu (slika 1). Pacient je izrazil željo, da bi se mu vse zalivke naredijo naenkrat, z minimalno invazivnim, neposrednim postopkom. Po odstranitvi starih zalivk in sekundarnega kariesa, je bil postavljen koferdam, robovi sklenine pa so bili preparirani na način, ki je zagotovil optimalno povezavo z obnovitvenim materialom. Nameravali smo uporabiti Tetric EvoFlow Bulk Fill, za zakritje razbarvanih območij, od katerih so nekatera znatno spremenila barvo. Postavljeni so bili sistemi matric Garrison Composi Tight in Composi Tight 3D XR. Po jedkanju sklenine z ortofosforno kislino (tehnika total etch) v času 30 sekund in dentina v času 15 sekund, smo kaviteto premazali z adhezivom Adhese Universal, prek aplikatorjev VivaPen, tako da smo ga 20 sekund nanašali na površino zoba, nato pa razpršili s komprimiranim zrakom (slike 3 in 4).


Adhese Universal je potrebno izpihovati dokler se adhezivni sloj ne preneha premikati. Zatem je potrebno adheziv za 10 sekund osvetliti s polimerizacijsko lučko Bluephase Style. Nato se v kaviteto nanaša Tetric EvoFlow Bulk Fill IVA (slike 6 in 7). Med polimerizacijo se translucenca materiala zmanjšuje vse do stopnje, ki je podobna dentinu, kar je mogoče videti na sliki 8. Nanešen je en površinski sloj kompozita Tetric EvoCeram Bulk Fill, s čimer se oblikuje okluzalni reljef. Na ta način se omogoča prekrivanje tekočega materiala in doseže okluzalno stabilno zalivko (slika 9). Vsak sloj mora biti polimeriziran 10 sekund. Zalivke se obdelujejo z diamantnimi svedri in diski za poliranje. Po prilagoditvi okluzije in odstranitvi motenj, se zalivke polirajo do visokega sijaja s pomočjo sistema OptraPol (slike 10 in 11).

Drugi klinični primer

V tem primeru je Tetric EvoFlow Bulk Fill ravno tako omogočil doseganje naravnega videza zalivk. Tri amalgamske zalivke so bile zamenjane s kompozitnimi Tetric EvoFlow Bulk Fill IVA in Tetric EvoCeram Bulk Fill IVA (slike 12 in 13). Stopnja translucence materiala se je med polimerizacijo ponovno znižala (slike 14 in 15). Tehnologija Aessencio je tako vnovič zagotovila uspešno zakritje amalgamske obarvanosti. Kot v prejšnjem primeru, je bil za prekrivni sloj uporabljen Tetric EvoCeram Bulk Fill (slika 16).


 

Tretji klinični primer

Tetric EvoFlow Bulk Fill je posebej primeren za uporabo po endodontskem zdravljenju, ker ima sposobnost samoprilagajanja stopnji translucence (slike 17, 18 in 19). Zahvaljujoč možnosti nanašanja slojev do 4 mm debeline, lahko prihranite velika časa.

Zaključek

Globoke kavitete je mogoče napolniti v zgolj dveh korakih, če se tekoči Tetric EvoFlow Bulk Fill uporablja v kombinaciji s kompozitom Tetric EvoCeram Bulk Fill, ki je primeren za modeliranje. Zahvaljujoč tehnologiji Aessencio in fotoiniciatorju Ivocerin je prvič mogoče polimerizirati sloje z debelino 4 mm s kratko ekspozicijo oz. izpostavitvijo svetlobi, kljub manjši stopnji translucence. Razbarvani dentin je mogoče zanesljivo rekonstruirati, s čimer se doseže estetski nadomestek s pomočjo materiala iz asortimenta Ivoclar Vivadent Bulk Fill. Tetric EvoFlow Bulk Fill je idealen v kombinaciji s Tetric EvoCeram Bulk Fillom.





Dr. Martin von Sontagh - Specialist dentalne in oralne patologije

Podobne objave

Tetric EvoCeram Bulk Fill in Bluephase Style

Tetric EvoCeram Bulk Fill in Bluephase Style

Visoko zmogljiv posteriorni kompozit je nadaljevanje razvoja univerzalnega kompozita Tetric EvoCerama, ki ga označuje 10 let dokumentiranega kliničnega uspeha.

1189
Tetric EvoCeram Bulk Fill

Tetric EvoCeram Bulk Fill

Tetric EvoCeram Bulk Fill je nano-hibridni kompozit, enostaven za oblikovanje in primeren za bulk tehniko. Nova stopnja učinkovitosti restavracij prednjih zob: eno polnilo, en material, en nosilec.

1480

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.