Svoboda estetike - Signum inlej in onlej

1410
Svoboda estetike - Signum inlej in onlej

Na začetku dvatisočih se je na trgu pojavil laboratorijski nanohibridni kompozitni materialSignum kompozit (Heraeus Kulzer Mitsui Chemichals Group). Nekaj let pozneje se v družini Signum pojavlja tudi Signum Ceramis, nanohibridni laboratorijski kompozit za brezkovinske restavracije. Zahvaljujoč zelo dobrim tehničnim lastnostim: visokemu E modulu, odpornosti na zlom, čvrstosti zvijanja (125 MPa) je idealen material za izdelavo inlejev, onlejev, delnih prevlek, popolnih solo prevlek, lusk … Prav tako je, z razvojem tehnologije in s prihodom CAD-CAM sistema, material primeren za fasetiranje na izdelke iz ZrO2 podprt s Signum Zirkonia bondom ter na izdelke iz PMMA podprt s Signum Connectorjem. Signum kompozit in Signum Ceramis sta kompatibilna s tekočo verzijo Signum Matrix, ki je uporabljen v večini kliničnih primerov izdelave laboratorijskih inlejev in onlejev v tem članku. 


Laboratorijske faze:

Po izdelavi modela, artikulaciji in kontroli kontaktnih točk je potrebno uporabiti sredstvo za strjevanje gipsa, da bi kavitete bile čim odpornejše na zlom. Robove preparacije bodočega izdelka zabeležiti s svinčnikom, da bi imeli točno mejo zaključka našega dela. Preveriti podminirana mesta (če so, se blokirajo z voskom) ter na koncu izolirati s Signum izolacijskimi svinčniki. Če želimo dobiti uravnoteženo estetiko, čim podobnejšo tisti, ki jo srečujemo v naravi oz. v sami ustni votlini, vrstni red uporabe barv naj bi bil naslednji: sekundarni dentinski material SD ali vratni dentinski material M Dentini v kompozitni ali tekoči verziji A3, npr. Fluorescentni kompozitni materiali VL Opalni, opal transparentni i incizalni materiali, npr. OT1,OS2,OTY.

Priporočena debelina materiala po sloju bi bila okrog 1 mm. S tako nanesenim materialomv preseku smo lahko sigurni, da je polimerizacija popolna. To je posebej pomembno pri vratnih in intenzivnih temnejših globinskih barvah. Pomembno je, da se vsaka plast polimerizira ločeno (90 sek za HiLite power& Heraflash). To zagotavlja ustrezno čvrstost materiala in istočasno omogoča razvoj anatomski pravilnih oblik okluzalne površine. Ko smo dosegli točno končno obliko v vseh kriterijih, naš izdelek gre na končno polimerizacijo 180 sek. (HiLite power&Heraflash). Končna polimerizacija zagotavlja maksimalno čvrstost materiala. Pred končno polimerizacijo se priporoča uporaba Signum izolacijskega gela, ki preprečuje disperzijo inhibiranega sloja na površini izdelka. 
Potem sledi kontrola artikulacije, končna obdelava z rotacijskimi instrumenti in poliranje s silikonskimi gumicami in z diamantno HP pasto do visokega sijaja. Pred samim cementiranjem oz. oddajo izdelka v ambulanto je treba speskati spodnji del izdelka, ki prihaja v kontakt s kompozitnimi cementi, s 100 mikroni Al2O3, pri tlaku 1,5 barov in silanizirati z Monobondom plus (Ivoclar- Vivadent).


Zaključek:

Zaradi enostavnega načina izdelave so kompozitni inleji in onleji zelo popularni. Trajni  so in zelo ekonomični v primerjavi z inleji iz keramičnih materialov. So alternativa tistim iz keramičnih materialov in direktnim kompozitnim inlejem. Raziskave samega materiala so pokazale, da je abrazija zelo podobna abraziji naravnih zob, zato se lahko reče, da je Signum kompozitni material prijatelj antagonistom.

Autor: Esze Peter,dent.teh. Budapest, Hungary

Podobne objave

Pritrjevanje delnih zobnih lusk

Pritrjevanje delnih zobnih lusk

Od začetkov zobozdravstva obstaja želja po estetsko zadovoljivih, minimalno invazivnih in popolnoma ujemajočih se obnovah sprednjih zob. Šele v zadnjem času pa je to željo mogoče uresničiti.

1961
Variotime - Odtisni material iz vinilpolisiloksana

Variotime - Odtisni material iz vinilpolisiloksana

V protetiki in implantologiji je dober odtis dober toliko, kolikor je dober oz. bolje rečeno: prilagodljiv material, iz katerega je narejen. Kaj pomeni prilagodljiv? Pomeni, da se material prilagodi tako delu zobozdravnika kot tudi vsem potrebam...

281
Študija primera Dr Tamás Kovács-a:Funkcionalno-estetska rehabilitacija

Študija primera Dr Tamás Kovács-a:Funkcionalno-estetska rehabilitacija

Natančno planirana terapija in popolna predanost delu v vseh fazah stomatološkega in zobnoprotetičnega dela. Takšen odnos do dela vodi do nasmejanega in zadovoljnega pacientovega nasmeha ter občutka zadovoljstva in sreče vseh vključenih v...

1790

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.