Vprašanja in odgovori z Rikom Jacobsom-Vzpon digitalnega zobozdravstva

1562
Vprašanja in odgovori z Rikom Jacobsom-Vzpon digitalnega zobozdravstva

Rik Jacobs je podpredsednik in direktor oddelka za zobe v podjetju 3D Systems. Po desetletnih izkušnjah v zobozdravstvu je Rik vstopil na tržišče izdelave zob z ustanovitvijo in vodenjem inovativnega podjetja NextDent, ki je ponujalo široko paleto materialov za 3D tisk in ga je podjetje 3D Systemsprevzelo januarja 2017.
 

 


V tem intervjuju govori Rik o stanju na tržišču, priložnostih, ki jih vidi pri nadaljnjem razvoju uporabe dodajalnih tehnologij v zobozdravstvu, in ključnih vplivih digitalnega zobozdravstva na izvajalce in paciente.    

 

Kako dolgo so digitalne tehnologije del zobozdravstva in kaj jih pri tem vodi?

Rik Jacobs: Že več kot desetletje sta računalništvo in digitalizacija vpliven del sodobnega življenja in zobozdravstvo pri tem ni izjema.

Zobozdravniki in zobotehniki so opazovali in preverjali 3D tehnologije že leta in razumejo, da so učinkovite in privlačne po  časovni in stroškovni plati, so bolj natančne od klasičnih metod in rezultati so vnaprej zelo predvidljivi. Na primer odčitavanje ustne votline s kamero (intraoralno digitalno skeniranje) je pospešilo pridobivanje podatkov o pacientu, ga naredilo bolj natančnega in udobnega kot prejšnji postopki. Priznanje izdelave zob z rezkanjem za zobozdravstveni standard je bilo po moje odločilno in je omogočilo razvoj tiskanja zob, ki prav tako temelji na 3D podatkih, a je v primerjavi z rezkanjem hitrejše in cenejše. 

Zame so bili materiali za 3D tisk, ki so varni za uporabo v ustih, naslednji pomemben korak pri razvoju tiska oz. dodajalnih tehnologij v zobozdravstvu. Na te materiale smo se osredotočali v podjetju NextDent in razvili široko paleto materialov potrjenih za uporabo vrazličnih zobozdravstvenih primerih. Odkar nas je prevzel 3D Systems smo združili naše znanje na področju uspešnih zobnih materialov s sposobnostmi podjetja 3D Systems na področju tiska. Z združitvijo materialov NextDent in tehnologije Figure 4 podjetja 3D Systems omogočamo hitro in zanesljivo pot do končnih izdelkov z dodajanjem in zagotavljamo privlačno alternativo rezkanju.

Ko vsem omogočiš, da bolj učinkovito porabijo svoj čas in denar, delaš po moje nekaj prav – zato so se 3D tehnologije obdržale.

 

Katere prepreke predstavlja tradicija pri uvajanju novih načinov dela v zobozdravstvu?

Rik Jacobs: Uvajanje novih načinov dela zahteva vlaganja v opremo, čas in usposabljanja. Prepričevanje zobozdravnikov in zobotehnikov, da uporabljajo nove postopke dela, pomeni prepričevanje, da se bodo ti njihovi vložki na koncu izplačali. Ko enkrat pridete čez to mejo pozitivnega izkoristka, je vse odvisno od tega, kako pogosto so pripravljeni nove načine in postopke uporabljati.

Dodajalna izdelava mora imeti v zobozdravstvu naslednje lastnosti, da je prehod nanjo čim manj boleč:

  • Splošna uporabnost. Temu ustreza kamera za odčitavanje ustne votline (intraoralni čitalec), ki se lahko uporabi pri več pacientih. Enako lahko rečemo za 3D tisk, ker lahko tiskalnik tiska široko paleto materialov potrjenih za uporabo v ustih, ki rešujejo različne potrebe pacientov.
    Pri uporabi dodajalne izdelave so največ krat na tnalu materiali. Ak sreči NextDent in 3D Systems ponujata široko paleto materialov za različne potrebe pacientov, kar je rezultat obsežnega in stalnega sodelovanja z zobozdravniki in zobotehniki.
  • Enostavnost uporabe: Rešitve morajo biti enostavne in za takojšnjo uporabo, da zmanjšajo breme, ki ga predstavlja usposabljanje zaposlenih. Pri razvoju tehnologije Figure 4 je bilo to glavno vodilo in s prejemanjem odzivov s terena izboljšujemo njeno uporabnost in jo delamo še enostavnejšo za uporabo.
  • Samodejnost postopkovje tesno povezana z enostavnostjo uporabe in pomembno je, da zagotavljamo učinkovitost v zobni ordinaciji in laboratoriju. Strojna in programska oprema se morata dobro in zanesljivo povezovati, da novi postopki podpirajo poslovanje, namesto da ga zavirajo.
  • Dojemljivost stroke: V življenjskem loku inovacij vedno obstajajo inovatorji in zgodnji uporabniki, ki večini kažejo pot. Da postane nov postopek ali izdelek sprejet, ga morajo sprejeti zobozdravniki v ordinacijah. Veliko smo naredili z razlagami in vzorci materialov za uporabo v ustih in verjamem, da se bomo s kakovostjo in priložnostmi, ki so še dosegljive, premaknili od zgodnjih uporabnikov do zgodnje večine.

 

Kaj digitalni pristop pomeni za pacienta?

Rik Jacobs: Vodilo vsega, kar počnemo, je narediti najboljše za pacienta. Vse naše stranke so enako zavzete za to, da ponudijo kakovost tistim, ki jih zdravijo. Z vidika pacienta pomeni digitalno zobozdravstvo krajše čakanje, boljše prileganje in hitrejšo obravnavo. Ustvarjanje ortodontskih in protetičnih izdelkov je z dodajalno tehnologijo hitrejše, kar pomeni, da je pacient obravnavan hitreje, manj krat mora obiskati zobozdravnika in na koncu dobi izdelek, ki se natančno prilega njegovim podatkom, odčitanim s 3D tehnologijo. V določenih primerih so dodatno k boljšemu prileganju in natančnosti izdelki tudi cenejši.
 

Kakšna je vaša vizija digitalnega zobozdravstva v prihodnje?

Rik Jacobs: Moje upanje in vizija sta, da bomo z uvajanjem vedno bolj učinkovitih digitalnih tehnologij v zobne ordinacije in laboratorije spremenili poglede in izkušnje in bodo tako zobozdravniki in zobotehniki kot pacienti bolj zadovoljni z zdravljenjem, ki ga dajejo in prejemajo. Končni cilj pa je seveda izboljšanje zdravja ustne votline. 

Podobne objave

Najboljši na področju tehnoloških dosežkov v 2018 - NextDent 5100

Najboljši na področju tehnoloških dosežkov v 2018 - NextDent 5100

Skupina Cellerant Consulting Group, ki podeljuje prestižne nagrade proizvajalcem zobozdravstvene opreme, je prepoznala NextDent ™ 5100 kot inovativno tehnologijo, ki bo na novo definirala digitalno zobozdravstvo.

1495
3D tiskalnik NextDent™ 5100

3D tiskalnik NextDent™ 5100

S tehnologijo Figure 4™, omogoča NextDent 5100 hiter 3D tisk za izdelavo zobnih pripomočkov in odlitkov (sacrifice cast).

4885

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.