Vertex ThermoSens snemni zobni nadomestki prihodnosti

2964
Vertex ThermoSens snemni zobni nadomestki prihodnosti

Vertex ThermoSens snemni zobni nadomestki so zadnja generacija prožnih nadomestkov, ki se pojavlja na tržišču.

Izdelali so jih v nizozemskem znanstvenem inštitutu za nizozemsko podjetje Vertex, ki je želelo dostojnega naslednika klasičnih akrilatnih protez, a brez uporabe kovin in s še dopustnim deležem prožnosti. Hkrati je izdelek seveda moral prenesti sile, ki nastanejo pri žvečenju in biti izredno odporen. Prišli so do izdelka ThermoSens, ki je po sestavi poliamid.
 

 

Moč in udobje ThermoSensa se ne moreta primerjati z nobenim materialom za izdelavo protez, ki je trenutno na tržišču. Robustna zgradba ThermoSensa omogoča izdelavo zelo tankih protez, ki popolnoma odgovarjajo in odlično ležijo v pacientovih ustih. Pri padcih ali napačni uporabi termoplastična osnova tega materiala, za razliko od akrilatnih protez, ublaži udarec, njegove sile se ne širijo in ne pride do pokanja ali razpadanja materiala.

ThermoSens je praktično nezlomljiv in se popolnoma prilega pacientovim ustom. Primeren je za izdelavo tako totalnih kot delnih protez. Še posebej je primeren za izdelavo protez na vsadkih, lahko pa se uporabi tudi za opornice in začasne prevleke in mostičke, ki jim zagotavlja izjemno trdnost ter tako daljši čas uporabnosti. Med največjimi prednostmi ThermoSensa je možnost, da se lahko popravlja, podlaga, dodaja na zobe; z njim je tako rekoč mogoče delati vse. ThermoSens spada med biokompatibilne materiale. Med postopkom izdelave in v zaključni fazi se ThermoSensu ne dodajo nobene tekoče kemikalije. To je odlična novica za paciente, ki so alergični na kemikalije ali na akrilat. ThermoSens je tako rekoč izdelek brez monomerov in idealen za paciente, ki ne želijo ali ne morejo uporabljati proteze iz alergenih materialov ali imajo druge probleme s preobčutljivostjo na določene snovi. Praktično nemogoče je, da bi ThermoSens povzročil alergijski odziv.

 

Zaradi visoke gostote ThermoSensa, tekočine in ostala hrana ne morejo prodreti v notranjost proteze. Tako se zagotavlja najmanjša možna sprememba barve v rumeno ali rjavo. Če se proteza po določenem času zlošči, se ji povrne prvotni sijaj. Barva se namreč spremeni le na površini in ne more prodreti v protezo. ThermoSens je praktično neprebojen, tudi če pacient popije veliko kave, gaziranih pijač ali če kadi.

Za razliko od drugih proizvajalcev, ki barvo dodajo na koncu, po izdelavi najlonskega niza (prelivanje belega niza z barvo), dodaja ThermoSens barvo med mešanjem niza. Barva je tako enakomerno razporejena, tudi pri dodajanju. S tem se preprečijo naključni madeži, odsev ali kakršenkoli nenaravni pojav, ki se sicer ne pojavlja v pacientovih ustih. ThermoSens je dobavljiv v 12 barvah.

Za razliko od akrilatnih protez, ki se krčijo tudi do 8 %, je ThermoSens znižal krčenje pod 1% in tako zagotavlja, da proteza popolnoma ustreza pacientovim ustom. Prav ta nizek delež krčenja postavlja ThermoSens pred vse do sedaj znane, tako klasične kot prožne sisteme.

Proteze ThermoSens spadajo med pol prožne proteze. Prožne so do stopnje, ki jo dopušča zobozdravstvo. Totalne proteze niso prožne, ker zobni niz tega ne dopušča, so pa prožne delne proteze in na telesni temperaturi postanejo še prožnejše kot zunaj ust.

Totalne proteze ThermoSens so praktično neuničljive. Poleg trdnosti je njihova prednost, v primerjavi z akrilatnimi, da so izredno lahke. Vsi pacienti, ki smo jim izdelali totalne proteze ThermoSens, so se strinjali, da se na njih veliko lažje navadijo kot na akrilatne. Prav tako pravijo, da jih je veliko prijetneje nositi, ker bistveno manj žulijo. Delne proteze iz tega materiala so idealne. So lahke in brez žičnih zatičev skoraj nevidne. Pacientom je najbolj všeč, da so majhne, kolikor je le mogoče. Zatiči na delnih protezah se nahajajo na zobeh in ne več na dlesnih, kot so bili pri nekaterih zgodnejših sistemih delnih prožnih protez.

Delo s ThermoSensom je izredno zanimivo. Način dela je drugačen od dela z akrilatnimi protezami. Material je enostaven za obdelavo in se izredno hitro in lahko lošči. ThermoSens je izdelek, ki pri nas še ni pogost. Zobozdravniki imajo o njem pomisleke, a ko ga enkrat poskusno uporabijo, spoznajo njegov potencial. Če se z njim dela po navodilih in pri tem je treba opozoriti: v originalnem stroju, ki mu je namenjen bodo vsi zadovoljni, predvsem pacient, ki bo dobil udoben trajno uporaben nadomestek.
 

 

Podobne objave

Silent TS - Se med obdelavo nabira prah?

Silent TS - Se med obdelavo nabira prah?

Smo proti onesnaževanju s prahom in hrupom v zobotehničnem laboratoriju! Omlete ne moreš narediti, brez da bi zlomil jajca,” pravi rek.

1439
Renfert aparati

Renfert aparati

Twister Evolution - naprava, ki ne pozna kompromisa - Intuitivno programiranje ter enostavno vzdrževanje in rokovanje naredijo, da je naprava prijeten partner pri delu, tako v laboratoriju kot tudi v ordinaciji. Zaradi velike hitrosti motorja...

2392
Spoznajte prednosti Vertex™ ThermoSens

Spoznajte prednosti Vertex™ ThermoSens

Vertex ThermoSens je inovativen, praktično nelomljiv material za izdelavo togih zobnih protez. Ne vsebuje monomerov. Primeren je za polne in delne proteze ter krone in mostičke in ponuja številne prednosti. Trdnost, estetika in...

781

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.