USTNA HIGIENA PRI OTROCIH - dr. Željana Matošić

791
USTNA HIGIENA PRI OTROCIH - dr. Željana Matošić

Starše pogosto zanima, kdaj je potrebno začeti skrbeti z ustno higieno svojega otroka. Odgovor je zelo preprost.
Otrokove zobe je potrebno začeti ščetkati, čim se pojavijo, kar je običajno okrog šestega meseca starosti, in to je naloga staršev. Umivanje zob je zahtevno motorično dejanje in otrok ne bo sposoben mehansko odstraniti oblog z vseh svojih zob dokler ne bo star med 6 do 9 let. Starši bi vsekakor morali še naslednjih nekaj let pri otroku spremljati kakovost ščetkanja njegovih zob. Čistočo zob je idealno preveriti z odkrivalci zobnih oblog oz. s sredstvi, ki pokažejo, ali so na zobeh še ostanki hrane in bakterije. Za to se lahko uporabljajo vijolične tabletke Mira-2-Ton, ki jih otrok raztopi v ustih, ali tekočina Plaque Agent. Tabletke Mira-2-Ton po raztapljanju v ustih obarvajo zobne obloge modro (če so stare) ali rožnato (če so sveže). Pri otrocih zadošča polovica tabletke, ki jo je potrebno prežvečiti, ustvarjeno slino z jezikom porazdeliti po vseh zobeh in jo izpljuniti. Če so zobje dobro oprani, na njih ne ostane ne modra ne rožnata barva. Obarvanost zob lahko odstranimo s ščetkanjem.

Plaque Agent je tekočina za izpiranje ust, ki ne vsebuje eritrozina. Uporablja se tako, da otrok 30 sekund izpira usta z 10 ml raztopine in tekočino izpljune. Zobne obloge se obarvajo modro, barvo pa odstranimo s ščetkanjem zob z zobno pasto. Če si je otrok dobro umil zobe in ni zobnih oblog, zobje ne bodo pomodreli. Ker ima raztopina okus žvečilnega gumija, je zelo priljubljena pri otrocih in jim lahko pomaga razumeti vsakodnevno skrb za zdravje zob. Kot korak dalje pri starševski skrbi za dobro oprane zobe se ponuja možnost uporabe ogledala Miradent Mundspiegel, s katerim je možno videti notranje ploskve zob. Ogledalo je ukrivljeno in omogoča vpogled v dele zob, ki običajno niso vidni.

Pri majhnih otrocih oz. po tretjem mesecu starosti, je priporočljiva uporaba Infant-O-Brush, posebno oblikovane zobne ščetke, ki izgleda kot igrača, na vrhu pa ima ščetine v obliki trikotnika. Ta ščetka je zelo mehka, njen ročaj pa se lahko hkrati uporablja za masažo dlesni v obdobju izraščanja zobkov. Infant-O-Brush je tako velika, da je varna za uporabo pri otrocih in ni nevarnosti, da bi jo pogoltnili. S svojo obliko in izgledom igračke je izredno primerna za uporabo pri otrocih. Za otroke starejše od dveh let se priporoča uporaba zobne ščetke Kid's Brush, ki ima majhno glavo, prilagojeno velikosti otrokovih ust, in zaščitni higienski pokrovček. Nanjo lahko napišemo otrokovo ime in ima poseben podstavek, da lahko stoji pokončno. Obstajajo pa tudi držala za zobne ščetke Funny Animals, ki jih lahko pritrdite na katerokoli gladko površino in so na voljo v obliki več živali (krava, slon, zebra, lev, prašič in pes). Na držalu je tudi odprtina za kroženje zraka.

Da bi otroci in starši vedeli, kako dolgo si umivati zobe, obstaja Miradent Sanduhr ali peščena ura, ki otroke motivira k dvominutnemu umivanju zob. Peščeno uro je mogoče enostavno pritrditi na gladke površine in pri otrocih pomaga razvijati dobre navade pri ustni higieni. V sklopu otroškega programa so na voljo tudi posebne škatlice za ortodontske aparate, prozorne opornice (aligenerje) ali mobilne retencijske opornice (essix), ki so na voljo v beli, modri in rožnati barvi z rumenim trakom. Ta škatla je varna in ima varno ključavnico. Majhna odprtina omogoča idealno kroženje zraka. Pri otrocih so poškodbe zob pogoste. Najpogostejši vzroki za poškodbe stalnih zob so padci, potem prometne nesreče, nasilje in šport. Za uspešno replantacijo oz. obnovo zob je čas izrednega pomena. V ta namen obstaja steklenička za prenos počenih delov zob ali izbitih zob Miradent SOS Dentobox. Ta steklenička je takoj pripravljena za uporabo, zobje ali deli zob pa lahko ostanejo v njej gotovo do 48 ur. Vsebuje patentirano tekočino oz. raztopino hranil, ki ščitijo zobne celice. Proizvajalec te stekleničke priporoča, da bi bila ta raztopina na razpolago v vrtcih in šolah, na športnih igriščih, ob bazenih pa tudi doma ali v avtu.


AUTOR

Željana Matošić
dr.med.dent., specialist ortodontije

Podobne objave

Miradent - profesionalno preprečevanje kariesa

Miradent - profesionalno preprečevanje kariesa

Mira-Clin® hap – Polirna pasta s hidroksiapatitom: Za profesionalno čiščenje in loščenje zob; Pomaga pri zdravljenju preobčutljivega zobnega vratu; Nežno odstranjuje razbarvane zobe in obloge, hkrati pa ustvarja zaščitni sloj na...

1926
10 Smrtnih grehov zobozdravnikov pri preprečevanju okužb

10 Smrtnih grehov zobozdravnikov pri preprečevanju okužb

Čeprav se vam zdi, da se vas to ne tiče, nadaljujte z branjem, da vidite, ali ste morda zagrešili katerega od teh 10-ih smrtnih grehov pri preprečevanju okužb.

1166

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.