Učinkovit pristop k restavriranju mlečnih zob

1732
Učinkovit pristop k restavriranju mlečnih zob

Tekoči debeloslojni (bulk) kompozitni materiali se uporabljajo za nadomestitev dentina v kavitetah I. in II. razreda. V tem članku je predstavljen enostaven pristop k zdravljenju, ki je idealen tudi za otroško zobozdravstvo. Odlikujejo ga preprosta implementacija, visoka učinkovitost in odlični estetski rezultati.

Dolgo je bilo uveljavljeno mnenje, da restavracija karioznih zadnjih mlečnih zob z uporabo kompozitne keramike zahteva veliko več napora kot delo z drugimi materiali. Ta predstava se je temeljito spremenila s pojavom debeloslojnih (bulk) kompozitnih materialov. V večini primerov je zamudno nanašanje slojev materiala nadomestila aplikacija zgolj enega sloja. Za tovrstno indikacijo je primeren nedavno razviti Tetric® EvoFlow Bulk Fill. V kombinaciji z drugimi komponentami iz ponudbe podjetja Ivoclar Vivadent omogoča zobozdravnikom učinkovito zdravljenje otrok.
 


Razlike med zdravljenjem mlečnih in stalnih zob

Načinov in sredstev zdravljenja stalnih zob ni mogoče avtomatsko prenesti na mlečne zobe. To velja tudi za restavracijsko terapijo. Poleg psiholoških zahtev pri delu z otroki ima pomembno vlogo razlika v mikromorfologiji med mlečnim in stalnim zobovjem. Tako je npr. pomembno opozoriti, da ima zgornji skleninski sloj mlečnih zob aprizmatično strukturo (30 do 100 μm). Posledično tega sloja ni mogoče jedkati s fosforno kislino. Kljub temu lahko v primeru, da so pred uporabo sredstva za jedkanje zobne površine rahlo obrušene, zadošča preparacija s kislino za dosego retentivnega vzorca. Poleg tega vsebuje mlečno zobovje večje dentinske tubule. Intertubularni dentin ima nižjo vsebnost mineralnih snovi kot pri stalnem zobovju. Zaradi specifične strukture se dentina mlečnih zob ne sme jedkati s fosforno kislino več kot 10 sekund. Če ga pustimo v stiku s kislino dlje časa, napreduje demineralizacija v globlje predele in je ne more nič več nevtralizirati. Samojedkajoči adhezivi, kot je Adhese® Universal, izpolnjujejo zahteve takšnih situacij. Pokazalo se je, da pri mlečnih zobeh ustvarja ugodne vrednosti vezne trdnosti.

Adheziv ima odločilno vlogo pri zagotavljanju uspešnosti restavracijskega zdravljenja. Poudariti je treba, da Adhese Universal omogoča idealne pogoje za zdravljenje mlečnih zob, saj se ga nanaša s pomočjo aplikatorja v obliki nalivnika, opremljenega s tanko kovinsko konico.
 


Zakaj je ta material za zalivke tako poseben?

Tako kot kompomeri so tudi kompozitni materiali primerni za uporabo na mlečnih zobeh. Klinična študija iz leta 2006 je pokazala, da pri kavitetah II. razreda v mlečnih kočnikih Tetric Flow prinaša zadovoljive rezultate. Mlečni zobje so manj občutljivi za atricijo kot stalni, zato ima manjša odpornost tekočih kompozitov na obrabo podrejeno vlogo.

Novi Tetric EvoFlow je tekoči kompozitni material, ki se lahko nanaša v enojnih slojih debeline do 4 mm. Pri uporabi na mlečnih zobeh ne potrebuje prekrivnega sloja. To pomeni, da je mogoče večino zalivk za kavitete v mlečnih zobeh narediti v enem koraku. Za to lastnost gre zasluga inovativnemu fotoiniciatorju Ivocerinu®. Študije so pokazale, da se lahko globinska polimerizacija doseže celo v težkih pogojih, če se npr. polimerizacijska luč drži v nagnjenem položaju. Ta varnostna značilnost je še zlasti koristna v otroškem zobozdravstvu.

Pod operacijsko lučjo stomatološke enote kompozit ne polimerizira prezgodaj, kar olajša rokovanje z njim. Kemični filter, ki zmanj- šuje občutljivost na svetlobo, omogoča zobozdravnikom, da izkoristijo prednost več kot štiriminutnega dela, ne da bi jim bilo treba zmanjšati intenzivnost svetlobe (8000 luksov). Za razliko od večine tekočih debeloslojnih kompozitov na trgu ima Tetric EvoFlow Bulk Fill po polimerizaciji dentinu podobno presevnost in se barvno lepo zlije z drugimi mlečnimi zobmi. Od treh razpoložljivih barv je za uporabo v otroškem zobozdravstvu posebej primerna barva IVW.
 

Kako se material uporablja v klinični praksi?

Tako kot večina odraslih tudi mnogi otroci niso navdušeni, ko obiščejo stomatologa, da bi jim naredil zalivke. Zaradi tega niso vedno pripravljeni sodelovati. V takšnih okoliščinah mora biti zdravljenje hitro. Naslednja študija primera opisuje, kako se mlečni zob učinkovito restavrira z uporabo materiala Tetric EvoFlow Bulk Fill (sl. 1).

Za čisto in relativno suho delovno polje je bilo poskrbljeno z retraktorjem za ustnice in brado OptraGate®. Slednji pomaga držati usta mladih pacientov odprta in odmika mehko tkivo od zoba, ki potrebuje zdravljenje. Za izolacijo delovnega polja se lahko uporabijo tudi bombažne rolice. Po preparaciji zoba in odstranitvi karioznega tkiva je bila nameščena matrica (sl. 2). Zatem se je nanesel adheziv Adhese Universal, ki je bil izpihan in svetlobno polimeriziran (sl. 3). Nato je bila kaviteta zalita s kompozitom Tetric EvoFlow Bulk Fill (sl. 4). V ta namen je bila konica aplikatorja postavljena na dno kavitete, čemur je sledilo vbrizganje materiala tako, da se je konico, ki je ostala v materialu, počasi vleklo proti površini. Ta metoda aplikacije preprečuje tvorbo zračnih mehurčkov. Tetric EvoFlow Bulk Fill se ponaša z izvrstnimi površinskimi lastnostmi.

Zalivka je bila svetlobno polimerizirana 10 sekund (sl. 5). Zatem je bila odstranjena matrica (sl. 6), odvečni material pa se je odstranil z rotirajočimi instrumenti (finozrnati diamantni svedri, Arkansasov kamenček). Po potrebi je bila reducirana površina in prilagojena morfologija. Nato je bila preverjena okluzija in opravljeno poliranje zalivke. V ta namen je bil uporabljen preverjeni sistem za poliranje OptraPol (sl. 7). Polirne paste vsebujejo fine diamantne delce ter hitro ustvarijo gladko in zelo sijočo površino, ki se dolgo obdrži (sl. 8).

Zaključek

Pristop k zdravljenju z uporabo tekočega kompozita Tetric EvoFlow Bulk Fill in ustreznih spremljajočih komponent je zelo učinkovit. Zalivke je mogoče narediti hitro in preprosto. Kritična faza zdravljenja je močno skrajšana zaradi kratkotrajnega nanašanja materiala in polimeriziranja. Ta material je torej izjemno primeren za izvajanje postopkov v otroški stomatologiji.

 


 

Podobne objave

Ivoclar case study - Michael R. Sesemann, DDS

Ivoclar case study - Michael R. Sesemann, DDS

Učinkovitost in dolgotrajna stabilnost rezultata sta pomembni zahtevi, ki ju morajo izpolniti direktni postopki izdelave kompozitnih zalivk. V tem kontekstu je ključ do uspeha sistem dobro koordiniranih materialov.

1645
Uvodnik Tetric EvoFlow Bulk Fill

Uvodnik Tetric EvoFlow Bulk Fill

Bulk kompoziti so utrli pot novim konceptom izdelave kompozitnih zalivk. Veča se povpraševanje po sistemih, ki so enostavnejši za uporabo, a še vedno zagotavljajo enake lastnosti. Ivoclar Vivadent sedaj predstavlja novi bulk kompozit s tekočo...

1791

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.