Tehnike estetskih popravil na vidni ploskvi zob

2140
Tehnike estetskih popravil na vidni ploskvi zob

Posegi, ki razširijo vidno ploskev zob, se praviloma uporabljajo za zapiranje estetsko ali funkcionalno motečih vrzeli v predelu sprednjih zob. Objave o podobnih primerih, ki so se uveljavili kot standardni postopki, so pogoste. Tehnika estetskega popravila vidne ploskve zoba ali t.i. neposredne luske, ki sta jo razvila Hugo in Klaiber, je močno prispevala k poenostavitvi delovnih procesov in s tem k naraščanju estetskih popravil sprednjih zob. Pokazala sta, kako s kompozitnimi materiali neposredno na zobu ustvarimo lusko.

S pomočjo uporabe traku Frasaco neposredne luske večinoma dosežejo svoj učinek. Včasih pa uporaba te tehnike ni enostavna, npr. ko je za doseganje konkavne oblike nanosa potrebno močno interproksimalno pritiskati na papilo. V takih primerih se je namesto traku Frasaco kot zelo učinkovita izkazala uporaba pristrižene in pokončno postavljene delne matrice.

Klinični primer – neposredna luska na hipoplastičnem zadnjem sekalcu 

Šestindvajsetletna sodelavka nas je prosila za preoblikovanje hipoplastičnih sekalcev (Slike 1–3) v pravilno oblikovane zadnje sekalce in za zapiranje distalne diasteme. Ker nanosa ni bilo potrebno začeti subgingivalno, je bilo oblikovanje znatno enostavnejše. Kljub temu je bila uporabljena delna kovinska matrica. Zaradi vbokline, ki je bila na voljo, je bila uporaba matrice občutno enostavnejša kot uporaba traku Frasaco. Na slikah 4 in 5 so prikazane nameščene, vnaprej pristrižene delne matrice (Garrison), pritrjene na vrške s kompozitnim materialom Clip Flow. Predhodna obdelava za vezavo je obsegala mehansko hrapavljenje površine sklenine in obdelavo s fosforjevo kislino. Na slikah 6 in 7 je prikazan kompozitni material Charisma Opal Flow v odtenku A2, ki je bil uporabljen interproksimalno in cervikalno po prilagoditvi s pomočjo sonde Explorer.

Ciljni odtenek je bil enak odtenku Vita A2, zato smo uporabili kombinacijo kompozita Charisma Topaz različnih vrst: OL, A2 in CL. Na slikah 8 in 9 je prikazan uporabljen kompozit OL, ki naj bi preprečeval vidnost temne ustne votline. Nanesena je bila še dodatna plast univerzalne sklenine v odtenku A2, v predelu sekalcev pa so bili uporabljeni samostojni nanosi kompozita CL s prosojnim učinkom (Sliki 10 in 11). Na slikah 12–14 je prikazan nanos pri ponovnem pregledu po nekaj mesecih. Zanimiva anekdota, ki nam jo je zaupala pacientka – njen mož lusk ni opazil, njena mama pa jih je opazila takoj! 

Podobne objave

The Charisma® OPAL system®

The Charisma® OPAL system®

Enostavnost + Uporabnost = Lepota. Odkar je leta 1991 prišel na tržišče univerzalni kompozit Charisma podjetja Heraeus Kulzer, je znamka Charisma postala sinonim za enostavno rokovanje, zanesljivost in naravno estetiko.

2460
Charisma Bulk Flow One – najpogostejša vprašanja in odgovori

Charisma Bulk Flow One – najpogostejša vprašanja in odgovori

Zakaj se lahko Charisma Bulk Flow ONE uporablja v področjih žvečilne obremenitve? Charisma Bulk Flow ONE je tekoči bulk kompozit v samo enem odtenku, ki je zanesljiv in odporen proti žvečilni obremenitvi v zadnji regiji. Ta material kaže visoko...

437

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.