Številni načini z enim materialom

989
Številni načini z enim materialom

Pred kratkim se je v Mednarodnem središču za zobozdravstveno izobraževanje (ICDE) na Dunaju zbralo 19 zobotehnikov s celega sveta in zobozdravnik iz Češke republike. Podjetje Ivoclar Vivadent jih je povabilo k sodelovanju pri zelo posebnem izobraževalnem dogodku, kjer so dobili priložnost za primerjavo svojega znanja z znanjem drugih izkušenih zobozdravstvenih strokovnjakov. Izziv so poimenovali “En cilj, tri rešitve”; delali so z materialom IPS e.max.

 


Na tem nenavadnem dogodku je moralo 20 sodelujočih zdraviti pravo pacientko z uporabo treh različnih pristopov. Ob koncu srečanja se je morala pacientka odločiti, katera vrsta restavracije ji najbolj odgovarja. Uporabili so IPS e.max® CAD restavracijo, izdelano z ‘chairside’ metodo, ki jo je dokončal zobozdravnik, konvencionalno CAD/CAM restavracijo in restavracijo iz materiala IPS e.max Press. Videti je bilo, kot da bo imel gostujoči zobozdravnik in predstavnik ‘chairside’ pristopa dr. Petr Hajný težko nalogo, ko je v celoti razumel implikacije tega izziva. Tekmovalci niso bili podcenjeni. Njegovo predhodno delo in potrebe njegovih pacientov bi postavili standard za njegove tekmujoče kolege (sl. 2 do 3g). Na koncu se je naloga izkazala kot bolj kompleksna od prvotnih pričakovanj. Na voljo je bil širok spekter možnosti izvedbe restavracij. Udeleženci so lahko izbirali med IPS e.max CAD (litijev disilikat) in visoko presevnim IPS e. max ZirCAD (cirkonijev oksid) bodisi v monolitni bodisi anatomsko reducirani obliki, mletim ali brušenim; restavracijami iz IPS e.max Press z vsemi podrobnostmi ali anatomsko reduciranimi, ki se prešajo in zatem premažejo ali prekrijejo s slojevalno keramiko, ali pa kombinacijo vseh naštetih verzij. Izbira je bila izjemno široka zaradi izredne raznovrstnosti nabora polno keramičnih izdelkov podjetja Ivoclar Vivadent (sl. 4). Naj pomirim tiste, ki se vam je ob misli na vse te možnosti začelo vrteti v glavi. Pomirjeni boste, ko boste izvedeli, da je bila rešitev na koncu čisto preprosta.

 



To tekmovanje je bilo priložnost za primerjavo različnih metod, kot so CAD/CAM in konvencionalne tehnike izdelave, ter njihovo analizo glede na številne ključne aspekte. Navzlic temu je bila odločilni dejavnik pri tem izzivu pacientka. Ona je namreč sporočila končno odločitev, ne glede na to, ali je bila  restavracija izdelana z metodo ‘chairside’, premazovanjem, slojevanjem, konvencionalno ali CAD/CAM tehniko.

 


Katera skupina je delo opravila prva? Predstavniki konvencionalnega ali CAD/CAM pristopa? Zobotehniki ali zobozdravnik? Kako je vse skupaj vplivalo na estetski videz? Razpravljalo se je o vseh teh zadevah, govorilo o številnih rešitvah. Ali bi utegnila biti najbolj preprosta restavracija celo najbolj privlačna? Kako pomembno je število uporabljenih praškov in barv? Kakšen je pomen oblike in površinske strukture restavracije za splošno estetiko? Kako pomembne so veščine poslušanja pri ugotavljanju, kaj si pacientka resnično želi? Kakorkoli že, dogodek je bil čudovita priložnost za udeležence, da najdejo vse odgovore na omenjena vprašanja in izvedo še več od najpomembnejše osebe v tem primeru, tj. pacientke.

Sedaj pa se pridružimo tekmovalcem v ICDE-ju na Dunaju (sl. 5) in jih spremljajmo na tem vznemirljivem potovanju … (sl. 6 do 41).

 

 

Podobne objave

Študija primera Dr Tamás Kovács-a:Funkcionalno-estetska rehabilitacija

Študija primera Dr Tamás Kovács-a:Funkcionalno-estetska rehabilitacija

Natančno planirana terapija in popolna predanost delu v vseh fazah stomatološkega in zobnoprotetičnega dela. Takšen odnos do dela vodi do nasmejanega in zadovoljnega pacientovega nasmeha ter občutka zadovoljstva in sreče vseh vključenih v...

1737
Ivoclar case study - Michael R. Sesemann, DDS

Ivoclar case study - Michael R. Sesemann, DDS

Učinkovitost in dolgotrajna stabilnost rezultata sta pomembni zahtevi, ki ju morajo izpolniti direktni postopki izdelave kompozitnih zalivk. V tem kontekstu je ključ do uspeha sistem dobro koordiniranih materialov.

1641

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.