RENFERT GEO Expert Wax Set A. Bruguera - iz prve roke, Andrej Lazić

2130
RENFERT GEO Expert Wax Set A. Bruguera - iz prve roke, Andrej Lazić

“Kdor ne načrtuje, načrtuje neuspeh.”
Benjamin Franklin

Lahko bi tudi rekli: “Boljše, kot je načrtovanje, boljši je končni rezultat”. In ko gre za protetiko, smo že pri voskih in voščeni modelaciji.

Izkušnje z novimi Renfertovimi voski iz prve roke - Andrej Lazić

Zame voščena modelacija pomeni načrtovanje ali bolje rečeno, dizajniranje protetike in to počnem vsak dan. 95 % mojega dela se začne z voščeno modelacijo. Preferiram trde voske z dobrim ravnovesjem med tekočo fazo in strjevanjem, ki so prav zaradi teh lastnosti pozicijsko stabilni. Delam izključno s termo inštrumenti, s katerimi lahko natančno uravnavam temperaturo. Renfertov Waxlectric 2, je po mojem mnenju najboljši na tržišču in tudi sam ga uporabljam že več kot deset let.

Pred približno letom dni sem imel priložnost preizkusiti novi Renfertov set voskov, katerega so razvili v sodelovanju z mednarodno priznanim vrhunskim mojstrom zobne tehnike, Augustom Bruguero. Gre za osebno zapakiran, kakovosten komplet kreativnih voskov, katerim je priložena knjižica z natančnimi navodili za uporabo.

Set nima veliko barv (štiri osnovne in štiri efektne barve), a je izbira zelo dobro premišljena:

  • opak sivi vosek,
  • opak dentinski vosek,
  • prozoren vosek,
  • enamelni vosek,
  • prozoren modri vosek,
  • opak beli vosek,
  • prozoren oranžni/cervikalni vosek,
  • opak rjavi vosek.

Z medsebojnim kombiniranjem ter mešanjem teh voskov, z lahkoto posnemamo efekte, ki jih najdemo pri naravnih zobeh.

 

V našem laboratoriju izvajamo štiri vrste voščene modelacije:

Diagnostična/študijska voščena modelacija:

V ta namen ponavadi uporabljam opak sivi vosek, ki mi daje jasno informacijo o tem, koliko kakšne mase je potrebno za doseganje optimalnega estetskega rezultata;

Voščena modelacija kron in mostičkov za ulivno tehniko:

V ta namen uporabljam opak dentinski vosek.

Voščena modelacija za “press” tehniko:

Ker je pri tej tehniki priporočljivo uporabljati le organske voske, priporočam uporabo transparentnih voskov (Enamelni vosek, oranžni/ cervikalni vosek).
Anorganski/opak voski niso priporočljivi, ker ne zgorijo v celoti!

Hiper-realistična voščena modelacija:

To vrsto modeliranja ponavadi prakticiram kot trening morfologije ter v namene izobraževanja in prezentacij. Pri tem uporabljam celoten komplet. Tu ni omejitev.

 

Zaključek:

Kljub temu, da živimo v digitalni dobi, je obvladanje morfologije in gnatologije ključnega pomena tudi, ko gre za modeliranje protetičnih nadomestkov s pomočjo digitalne CAD tehnologije. Daleč najboljši način za obvladovanje teh veščin pa je modeliranje zob v vosku. Renfert GEO Expert set je zelo kakovosten set, ki je premišljeno sestavljen in kot tak namenjen vsem tistim, ki nameravajo dvigniti svojo tehniko voščene modelacije na višjo raven.

 

Podobne objave

Renfert aparati

Renfert aparati

Twister Evolution - naprava, ki ne pozna kompromisa - Intuitivno programiranje ter enostavno vzdrževanje in rokovanje naredijo, da je naprava prijeten partner pri delu, tako v laboratoriju kot tudi v ordinaciji. Zaradi velike hitrosti motorja...

2439
10 Smrtnih grehov zobozdravnikov pri preprečevanju okužb

10 Smrtnih grehov zobozdravnikov pri preprečevanju okužb

Čeprav se vam zdi, da se vas to ne tiče, nadaljujte z branjem, da vidite, ali ste morda zagrešili katerega od teh 10-ih smrtnih grehov pri preprečevanju okužb.

1195

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.