Razkuževanje površin - tretji del strokovnega članka

2053
Razkuževanje površin - tretji del strokovnega članka

RAZKUŽEVANJE OBČUTLJIVIH POVRŠIN

Zobozdravnikov stol je najbolj okužen predmet v zobozdravstveni ambulanti. Aerosoli, razpršena kri in drugi izločki se lahko prilepijo na površino stola inse tam zadržijo več dni; obstaja veliko tveganje za okužbe, tudi če mikroorganizmi niso vidni z očesom. Zato je razkuževanje za vsakim pacientom obvezno.
Ker je stol po navadi narejen iz zelo občutljivih materialov kot je umetno usnje inje oblazinjen, je ravnanje z njim še posebej občutljiva zadeva. Lahko ga razkužimo z običajnimi, hitro delujočimi razkužili ali mokrimi robčki za majhne površine. Postopek je identičen. Vsekakor pa je potrebno presoditikakšna kakovost razkužila ustreza.

  • Vsebnost alkohola mora biti manj kot 55-odstotna, drugače bo preveč agresivno za sedežno prevleko in le ta lahko postane porozna ali razpokana.
  • Izdelkov, ki vsebujejo aldehide, ni priporočljivo uporabljati. Če pride tak izdelek v stik s krvjo, lahko povzroči nepopravljivo razbarvanje.
  • Kakovost prevlek za sedež igra pomembno vlogo. Če je poškodovana, uporaba sredstva za razkuževanje lahko povzroči, da postane porozna ali razpokana. Če je barva slabe kakovosti, lahko razkužilo povzroči, da prevleka obledi ali se razbarva.

Stol, za katerega slabo skrbimo, ni estektskega videza. Pojavi se problem, saj poškodovane prevleke za stol ne moremo več primerno razkužiti.  Skladnost med sredstvom za razkuževanje in stolom je potrebno najprej testirati na neopaznih površinah.

Skrb za pohištvo

Skrb za sedežno prevleko zobozdravstvenega stola je več kot razkuževanje. Posebne rešitve z znatno nižjo vsebnostjo alkohola vsebujejo sredstvo za razkuževanje in negovalnedodatke, ki na občutljivi površini za seboj puščajo zaščitni sloj in hkrati blažijo agresivnost alkoholnih molekul.  Po uporabi je prevleka gladka in voljna.

Zaradi dolgega kontaktnega časa (ki ga povzroča nizka vsebnost alkohola), teh razkužil ni mogoče uporabiti med obiski pacientov. Ta negovalni izdelek lahko uporabimo enkrat dnevno, ob koncu delovnega dneva, da podaljšamo življenjsko dobo prevleke in tako odložimo nakup nove.

POSEBEN PRIMER – RAZKUŽEVANJE TAL

Po oskrbi pacienta so tla prekrita z mikroorganizmi. Ti mikrobi se lahko preko prahu razširijo v zrak in prodirajo v telo skozi dihalne poti ali sluznico. Obstaja tudi tveganje, da pacienti mikroorganizme odnesejo s seboj na čevljih. Realno gledano so ta tveganja minimalna, pa vendar je za optimalno higieno priporočljivo občasno razkuževanje tal.

Značilnosti razkuževanja tal

Zaradi velikosti površine, ki jo je potrebno obdelati, razkužila z vnetljivimi alkoholnimi sredstvi niso primerna za razkuževanje tal. Zato je potrebno uporabiti druge snovi kot npr. kvartarne amonijeve spojine. Običajno se sredstvo za razkuževanje velikih površin prodaja v obliki koncentrata, ki mu dodamo vodo. To zadovolji tako okoljske kot tudi finančne vidike.

  • Izberemo izdelek z najnižjo možno koncentracijo. To zmanjšuje obremenitev za površino (manj kemikalij) in je finančno ter okoljsko bolj primerno. V idealnih razmerah bo proizvajalec zagotovil različne koncentracije in pripadajoče kontaktne čase. To omogoča izbor najbolj učinkovite uporabe izdelka za pogoje v posamezni ambulanti.
  • Daljši kontaktni čas ni zaskrbljujoč, ker tla običajno razkužujemo ob koncu delovnega dne. Deaktivacija mikroorganizmov je eksponentna, najbolj se število mikrobov zmanjša na samem začetku postopka. Površina se lahko ponovno uporabi takoj, ko je vidno suha. Nikoli ne uporabimo vode, da bi po tem izprali tla.
  • Izdelek mora očistiti in razkužiti hkrati. To zagotavlja, da bo učinkovit proti vsem okužbam.
  • Izdelek mora biti učinkovit proti vsem bakterijam in glivam, kot tudi proti virusom, ki lahko na površini preživijo dlje časa.
  • Kompatibilnost je bistvena. Proizvajalec mora biti sposoben zagotoviti, da je izdelek skladen s tlemi v ambulanti ali z drugimi velikimi površinami, ki jih je potrebno razkužiti. Parket, surov les s poroznimi površinami, pleksi steklo, akrilno steklo ali keramična tla so samo nekateri materiali, na katerih je potrebno testirati sredstva za razkuževanje.

Nikoli ne mešajmo sredstev za razkuževanje z drugimi sredstvi za čiščenje. V določenih okoliščinah se lahko različna sredstva nevtralizirajo med seboj in ovirajo učinkovitost sredstva za razkuževanje. Namesto tega izberemo en izdelek, ki hkrati čisti in razkužuje. Za temeljit premaz se običajno priporoča uporabia 20-40 ml/m2preparata na površino . To zagotavlja, da bo površina dovolj vlažna in bo razkužilo lahko delovalo. Po razkuževanju je potrebno odpreti okno. Tla lahko uporabimotakoj, ko so suha. Stik med razkužilom in tlemi zadostuje za razkuževanje, če po tem talne izperemo z vodo. Če so tla popolnoma prekrita z razkužilom, mikroorganizmi vpijejo toliko razkužila, da so deaktivirani tudi med suho fazo, ki sledi.

Zaradi dolgega kontaktnega časa razkužilo potrebuje čas, da razvije popolno učinkovitost. Kar nekaj razkužil za površine vsebuje snovi, ki ostanejo na površini in takoj deaktivirajo nove mikroorganizme. Tako zagotavljajo dolgoročno zaščito. Vse naprave za brisanje in vedra je potrebno po uporabi razkužiti, očistiti, osušiti in shraniti. To preprečuje širitev mikroorganizmov. Uporabljene krpe takoj operemo na 95˚ C (ali na 60˚ C pri kemični termični obdelavi). Po tem krpe in prevleke osušimo in shranimo v čistem prostoru. Robčke za enkratno uporabo odvržemo takoj po uporabi.

PREGLED POGLAVJA

  1. Področje v bližini pacienta (v radiju dveh metrovokoli stola) je potrebno razkužiti po vsakem pacientu. Za vsa ostala področja v ambulanti zadostuje tedensko razkuževanje, seveda, če ni nobene vidne nečistoče ali ne obtaja možnost nečistoče, ki očesu ni vidna.
  2. Hitro delujoča razkužila za površine temeljijo na alkoholu. Pomembno je,da je vsebnost alkohola nižja od 55 odstotkov.
  3. Razkužilo za površine mora biti baktericidno in fungicidno, hkrati pa mora biti učinkovito proti TB mikrobom in HBV.
  4. Če je možno, za razkuževanje uporabimo robčke in ne razpršila. To zmanjšuje okuženost zraka z alkoholnimi aerosoli.
  5. Enkrat dnevno moramo za občutljive površine kot je zobozdravnikov stol, ob razkužilih uporabiti tudi negovalne izdelke. To podaljša življenjski cikel sedežneprevleke.
  6. Tla je potrebno razkužiti dnevno, saj se na njih nahaja veliko mikroorganizmov. Tla je najbolje razkužiti s posebno oblikovanim brisalcem za tla.

Zaradi velikih površin za razkuževanje tal uporabimo koncentrate, ki so finančno in okoljsko primerni. Za popolno učinkovitost vedno sledimo proizvajalčevim informacijam glede primerne koncetrancije.

Autor: OCC arhiv

Podobne objave

10 Manj znanih dejstev o pripravi zobozdravniških  orodij!

10 Manj znanih dejstev o pripravi zobozdravniških orodij!

Čeprav razkuževanje in sterilizacijo orodij smatramo kot standardni postopek, nekateri zobozdravniki in njihovi pomočniki ne poznajo vseh točk, ki so ključnega pomena. V tem prispevku raziskujemo 10 manj znanih dejstev o pripravi zobozdravniških...

2513
Primerjava alkoholnih in brezalkoholnih razkužilnih robčkov

Primerjava alkoholnih in brezalkoholnih razkužilnih robčkov

Večina zdravstvenih ustanov uporablja za razkuževanje površin robčke na osnovi alkohola, ker so le-ti učinkoviti, hitri in na splošno varni. A alkohol lahko poškoduje občutljive površine, kot je pleksi steklo (Plexiglas®) ali usnjeno oblazinjenje.

2151

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.