Razkuževanje površin - prvi del strokovnega članka

2226
Razkuževanje površin - prvi del strokovnega članka

Na splošno obravnavamo vse površine v ordinaciji kot potencialno okužene. Površine, ki so od zobozdravniškega stola oddaljene manj kot dva metra je potrebno razkužiti po vsakem pacientu. Za občutljive stole in večje površine kot so npr. tla ali stene, uporabimo druge vrste izdelkev za razkuževanje.

Okužba z neposrednim stikom in preko zraka – razpršitev mikroorganizmov

Mikroorganizmi se lahko na pacienta in/ali osebje prenesejo ob neposrednem stiku z okuženimi površinami. Mikroorganizmi se znajdejo na površinah na različne načine:

  • z neposrednim kontaktom kot je npr. dotik roke,
  • površine pa se lahko okužijo tudi posredno, z razprševanjem. Študije kažejo, da se lahko mikrobi v razdalji do dveh metrov, okoli zobozdravnikovega stola, razpršijo tudi med običajnimi zobozdravniškimi postopki, kot sta npr. vrtanje, poliranje. Mikrobe je moč najti tudi za omarami, na kljukah, v predalih ipd...1


Območje, za katerega predvidevamo, da bi lahko bilo okuženo, je precej veliko: štiri krat štirimetre. Mikroorganizmi se lahko kasneje preko ljudi, oblačil ali instrumentov prenesejo na ostala območja v ordinaciji. Tudi na površini, ki se zdi čista, se lahko skriva veliko število mikroskopsko majhnih mikroorganizmov. Kako pomembno je razkuževanje površin se zavemo ob podatku, da lahko določeni mikrobi na površinah preživijo celo nekaj mesecev in se razmnožujejo, nekateri mikrobi pa lahko povzročijo okužbe (infekcije) tudi, ko so nizkoskoncentrirani (10-100 enot).

Osnove razkuževanja površin

Namen razkuževanja površin je deaktivacija in odstranitev mikroorganizmov iz delovnih površin in pohištva. S tem preprečimo prenos mikroorganizmov na naslednjega pacienta in/ali na osebje in nevtraliziramo možne sprožilce infekcij. Celotno ordinacijo lahko razdelimo na dve območji, ki zahtevata različne higienske ukrepe:
• površine v bližini pacienta, morajo bit razkužene po vsakem pacientu,
• površine ki niso v neposredni bližini pacienta, pa moramo razkužiti vsaj enkrat dnevno.

Površine v bližini pacienta

Površine v bližini pacienta vključujejo vse površine v oddaljenosti dveh metrov okoli zobozdravnikovega stola, ki lahko pridejo v stik z okuženimi rokami, rokavicami, instrumenti, predmeti ali različnimi snovmi. Razpršeni delci lahko padejo na površino tudi iz ust pacienta. Okuženi so lahko predali, pohištvo, površine za shranjevanje, zobozdravniški stol in naslonjala za roke, delovne plošče, stikala in celo telefon ter kljuke, pa tudi gumijaste cevi in drugi deli, ki so del enote npr. izsesavanje, rentgenskega aparat ipd... Ker ordinacija običajno ni večja kot štiri krat štiri metre je prav, da celoten prostor obravnavamo kot okužen in ga popolnoma razkužimo po vsakem pacientu.

Površine, ki niso blizu pacienta

Površine, ki niso blizu pacienta, so vse tiste površine, ki niso v njegovi neposredni bližini. Le teh ni potrebno razkužiti po vsakem pacientu. Po navadi zadostujeta temeljito čiščenje in razkužitev ob koncu delovnega dne.

Sistematični ukrepi razkuževanja, pa so lahko potrebni tudi za površine, ki niso blizu pacienta:
• če je vidna okužba s krvjo, slino ali drugimi potencialno kužnimi izločki,
• če obstaja še posebej visoko tve- ganje npr. pri pacientu s tuberkolozo,
• po obsežnem kirurškem postopku.

Med površine, ki niso blizu pacienta, uvrščamo tla v ordinaciji, čakalnici, toaletnih prostorih, sprejemnici in sobi za osebje. Za njihovo obravnavo obstajajo različne možnosti. Tako aktualne smernice Inštituta Robert Koch za zobozdravstvo, kot smernice nemškega komiteja za zobozdravstveno higieno (German Committee for Hygene in Dentistry, DAHZ) priporočajo dnevno mokro čiščenje tal ob koncu vsakega delovnega dne, brez uporabe razkužil. Posebne ukrepe za razkuževanje priporočajo samo, če je vidna okužba tal s krvjo, slino ali drugimi potencialno okuženimi izločki 2,3. Ob dokazani stopnji okuženosti tal je priporočljivo dnevno razkuževanje tal, obvezno pa vsaj enkrat tedensko. Običajno preprosto čiščenje zadostuje za neokužene površine zunajambulantnih območij.

Idealna ureditev

Na ureditev ordinacije vpliva porazdelitev površin na tiste, ki so v bližini pacienta in na tiste, ki niso blizu, kot tudi različne zahteve za ravnanje z njimi. V bližini pacienta je zaželenih čim manj predmetov. V nekaterih sodobnih ordinacijah so iz prostora odstranili celo vse predmete in naprave, pustili so samo zobozdravnikov stol; vse ostalo pripeljejo tik pred obravnavo pacienta, za vsakega pacienta posebej. To občutno znižuje zahteve porazkuževanju površin. Umik vseh predmetov iz prostora ni predpisan, je pa vsekakor smiselno umakniti različna stojala in podstavke z instrumenti iz območja dveh metrov okoli stola. Tudi škatle z rokavicami je dobro umakniti in jih spraviti v zaprt predal. Zavese, slike in rastline v ordinaciji sicer izgledajo prijetno, niso pa idealne iz higienskih razlogov. V ordinacijah, večjih od štirikrat štiri metre, mora biti območje, ki je blizu pacienta, jasno označeno, saj ga je potrebno tudi temeljito razkuževati. Jasne meje zagotavljajo varen higienski postopek. Umazanija in mikroorganizmi se lahko nabirajo v režah in luknjah. Pri nakupu nove opreme, se moramo prepričati, da so površine v skladu s sredstvi za razkuževanje, da jih je možno obrisati in da je še posebej preprosto razkužiti stične točke medicinskih naprav.

Se nadaljuje...

Autor: OCC arhiv

Podobne objave

Razkuževanje površin - tretji del strokovnega članka

Razkuževanje površin - tretji del strokovnega članka

RAZKUŽEVANJE OBČUTLJIVIH POVRŠIN - Zobozdravnikov stol je najbolj okužen predmet v zobozdravstveni ambulanti. Aerosoli, razpršena kri in drugi izločki se lahko prilepijo na površino stola inse tam zadržijo več dni; obstaja veliko tveganje za...

2039
Razkuževanje površin - drugi del strokovnega članka

Razkuževanje površin - drugi del strokovnega članka

Razkuževanje majhnih površin - Da bi zagotovili hitro in gladko razkuževanje med obiski pacientov, moramo uporabiti hitro učinkujo ča razkužila za majhne površine.

2030

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.