RAZISKAVA MATEJA KULIŠA: Zdravljenje pacienta z majhnim številom zob

3197
RAZISKAVA MATEJA KULIŠA: Zdravljenje pacienta z majhnim številom zob

RAZISKAVA MATEJA KULIŠA: Zdravljenje pacienta z majhnim številom zob - SNEMNA PROTEZA PRITRJENA (RETINIRANA) Z DVOJNO PREVLEKO na zobeh in vsadkih

S ciljem izboljšati uporabnost, fonetiko in estetiko se manjkajoči zobje že desetletja nadomeščajo z zobnimi vsadki. Za zdravljenje pacientov z malim številom ohranjenih zob postajajo danes vse bolj privlačni pristopi all-on-x. Ti pogosto vključujejo puljenje preostalih zob, ker se s tem protetični postopek poenostavi, zmanjšajo se njegovi stroški in prihrani čas, čeprav puljenje teh zob zaradi njih samih ni nujno.

Lahko pa se uporabijo dvojne prevleke in se ohranjeni zobje uporabijo skupaj z vsadki za naslon snemnih protez. S tem se ohranjen zob vključi v protetični nadomestek, vsadki pa se vstavijo v položaju, ki služi doseganju optimalne poligonalne topografije razporeditve protetičnega naslona. Kombinacija ohranjenih zob in vsadkov ima več prednosti: pozitiven psihološki učinek na mnoge paciente, ki si ne želijo postati “brezzobi”; obstoj zob ohranja občutek in razmerja v ustih, kar zmanjšuje tveganje funkcionalne preobremenitve, do katere lahko pride, ko so kot naslon uporabljeni le vsadki. Prav tako je ohranjanje zob najboljša rešitev za preprečevanje zmanjševanja čeljustne kosti (alveolarnega grebena). Nadalje protetični nadomestek, ki je pritrjen z dvojnimi prevlekami na vsaj štirih vsadkih, pomeni sprejemljivo rešitev za zdravljenje brezzobih pacientov. 


V tem prispevku je predstavljeno zdravljenje z vsadki in protetičnim nadomestkom, pritrjenim z dvojno prevleko, ne glede na to ali v kombinaciji z ohranjenimi zobmi ali samo na vsadkih. Izvajanje protetičnih procesov sledi cilju, da se ohranijo preostali zobje in se vključijo v protetične nadomestke. Brezzobemu pacientu so vstavljeni takojšnji vsadki in začasna proteza pritrjena z dvojnimi prevlekami, vstavljene so stalne nadgradnje vsadka (abutmenti). Izdelane so primarne prevleke iz cirkonija ZrPRC in galvanizirane sekundarne, pozlačene prevleke (GeSC). GeSC so cementirane v ustih (intraoralno) v zgradbo protetičnega nadomestka pritrjenega z dvojno prevleko na kombinacijo zobje – vsadki ali samo na vsadke.

Študijski primeri kažejo na visok odstotek uspešnosti snemnih protez pritrjenih z dvojno prevleko (DC), ne glede na to ali v različici zobje – vsadki ali samo na vsadkih. Snemne proteze so priporočene za zdravljenje pacientov z zelo majhnim številom zob ali brezzobih pacientov z vsadki zaradi pomanjkanja keratina v sluznici in ogromnih protez in ker olajšajo vzdrževanje primerne ustne higiene. Ob tem se lahko snemne proteze, ki slonijo na vsadkih, lažje odstranijo, brez da bi zobozdravnik moral med obiskom odvijati vijake. 


Tako se preprečuje obraba protetičnih nadomestkov in zmanjšuje možnost zapletov. Protetični nadomestek, ki pasivno sloni na vsadkih, je pogoj za preprečevanje mehanskih zapletov. Čeprav se zdijo določene motnje pri zgradbah, ki slonijo na več vsadkih, neizogibne, se natančno in pasivno slonenje snemne proteze, pritrjene z dvojno prevleko, doseže s sekundarnim povezovanjem (splintiranjem) protetičnih nadomestkov in še bolje z intraoralnim nameščanjem GeSC na okvir proteze. Snemne proteze, pritrjene z dvojno prevleko ZrPC in GeSC, predstavljajo vzdržljivo protetično rešitev, ko so ohranjeni zobje vključeni v novonastalo nadgradnjo, ki sloni na zobeh in vsadkih, in za brezzobe paciente z vsaj štirimi vsadki v zobnem loku.

Življenjepis Matej Kuliš:

  • Rojen leta 1987 v Ljubljani, kjer je obiskoval osnovno in srednjo šolo.
  • Leta 2007 se je vpisal in leta 2013 diplomiral na Stomatološki fakulteti Univerze v Zagrebu.
  • Med študijem se je udeležil mednarodnega strokovnega izpopolnjevanja za študente zobne medicine International Student Training Course »Dental Implantology«, Chiemsee. Sodeloval je v študentskem časopisu Sonda.
  • Pripravništvo je opravljal v Zagrebu, konec leta 2014 je opravil strokovni izpit in se nato zaposlil v zasebni zobozdravstveni ordinaciji v Ljubljani.
  • Leta 2015 je začel s specializacijo na področju zobne protetike v Kliničnem bolnišničnem središču (KBC)  Zagreb. Decembra 2018 je opravil specialistični izpit zobne protetike in pridobil naziv specialist zobne protetike.  
  • Je avtor več strokovnih prispevkov.
  • Predava na konferencah in vodi delavnice protetike in implantologije v Sloveniji in tujini.

Podobne objave

BEGO Regeneration line - The essence of nature in expert hands

BEGO Regeneration line - The essence of nature in expert hands

The melodious and wonderfully expansive name of our new regenerative product line naturesQue is based on the French adjective naturalesque and means a faithful recreation of nature and being as true as possible to the natural...

3669
Zakaj je DENTIN GRAFT super-graft?

Zakaj je DENTIN GRAFT super-graft?

Protokol SMART DENTIN GRINDER pretvori izvlečen zob v sterilno, izjemno bioaktivno kostno nadomestilo v 8 minutah od ekstrakcije. Avtologni presadek je zlati standard, saj telo takoj prepozna kot svojo biologijo, zato napreduje k zdravljenju...

15
MultiPlus – Sistemski nastavki nove generacije

MultiPlus – Sistemski nastavki nove generacije

Vsadni sistemi BEGO ponujajo s sistemom MultiPlus učinkovito rešitev za zdravljenje brezzobih pacientov z omejeno prostornino kosti tako, da se obidejo anatomsko zahtevni predeli, kot je maksilarni sinus/ali živec pri vstavljanju vsadkov, še...

1232

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.