Pritrjevanje delnih zobnih lusk

1957
Pritrjevanje delnih zobnih lusk

Od začetkov zobozdravstva obstaja želja po estetsko zadovoljivih, minimalno invazivnih in popolnoma ujemajočih se obnovah sprednjih zob. Šele v zadnjem času pa je to željo mogoče uresničiti.

Dolga leta so se zobozdravniki ukvarjali z okornostjo kovinsko porcelanskih prevlek, preden so se pojavile povsem keramične prevleke. A ti keramični materiali niso bili dovolj odporni, da bi jih lahko uporabljali za manj zahtevne posege. Končno so se pojavile keramične zobne luske. Namestitev lusk je bila precej manj zahtevna od namestitve prevlek, a je vseeno zahtevala določene priprave. Ob tem je luska morala biti narejena tako, da je prekrivala celotno lično (bukalno) ploskev zoba. A z napredkom pri uporabi keramike in z novimi cementnimi kompoziti, je danes mogoče uporabiti in enostavno namestiti delne luske.
Delne luske so keramične luske, ki prekrivajo le tisti del zoba, ki manjka, je odlomljen ali obrabljen. Posledično mora le del zoba prenesti pripravo ali pa je sploh ne potrebuje.
Ta pristop je mogoč iz dveh razlogov:
1. Dostopni so novi keramični materiali. Danes lahko zobotehniki za nanašanje v slojih uporabljajo katerokoli keramiko. Lahko izberejo keramične materiale iz fluoraptita, kot je
IPS e.max Ceram, ali izdelke prešajo iz visoko prosojnih materialov, kot so Opal ali HT čepi (ingoti) iz ponudbe IPS e.max Press.

2. Izboljšali so se kompoziti za cementiranje. Dostopna je široka ponudba modernih estetskih cementov. Različne stopnje svetlosti omogočajo prilagajanje svetlosti delnih ali celih lusk svetlosti naravnih zob. Novi cementni kompoziti vsebujejo tudi pred kratkim razvite svetlobne sprožilce, ki izboljšujejo obdelavo, strjevanje in jamčijo dolgoročno obstojnost odtenka.
Katero keramiko izberemo za obnovo, je odvisno od velikosti kvara in/ali optičnih učinkov in njihove obstojnosti, ki jih želimo doseči. Tehnika slojenja bo verjetno prva izbira za zobe, na katerih želimo doseči več optičnih učinkov. Če so potrebne velike delne luske, ki ne rabijo zagotavljati posebnih učinkov, a zajemajo cel grizni (incizalni) rob, bomo verjetno izbrali zelo trdo keramiko, kot je litijev disilikat.
Ko izbiramo material za cementiranje lusk in delnih obnov, je Variolink Veneer podjetja Ivoclar Vivadent prva izbira mnogih zobozdravnikov in zobotehnikov. Pred kratkim se je pojavil njegov naslednik, Variolink Esthetic. Ta cement obstaja v verziji dvoje obdelave (trjenja) in obdelave z lučjo. Koncept Effect shades, na katerem temelji pet odtenkov tega izdelka, omogoča zobozdravnikom in zobotehnikom, da glede na potrebe obnove ustvarijo toplejši ali svetlejši učinek odtenka. Pred končnim cementiranjem lahko učinek preverijo s pomočjo Try-In poskusnih past v odgovarjajočem odtenku. Kompozit vsebuje pred kratkim patentiran svetlobni sprožilec Ivocerin, ki cementu zagotavlja dolgoročno obstojnost odtenka. Variolink Esthetics je tudi enostaven za uporabo, saj je na isti način uporaben v mnogih primerih in se ga enostavno očisti.
Spodnje klinično poročilo opisuje namestitev dveh delnih lusk pritrjenih z Variolink Esthetic LC v odtenku »Warm« (»Toplo«).

 

Klinični primer

Pri nas se je oglasil 46-letni moški z naročilom, da mu zamenjamo 20 let staro delno lusko Mirage. Prepričan je bil, da luska potrebuje menjavo, ker se je grizni (incizalni) rob sosednjega zoba obrabil (sliki 1 in 2).

Odločili smo se, da za izboljšanje stanja uporabimo delne luske. Slika 3 prikazuje pripravo zob.

Ko smo iz laboratorija prejeli luske (IPS e.max Press HT), smo za določitev ustreznega cementa za končno cementiranje uporabili Variolink Esthetic Try-In poskusno pasto. V tem primeru smo dosegli najboljši učinek z odtenkom »Warm« (sliki 4 in 5). Nato so bili sosednji zobje prekriti s teflonskim trakom. Med zoba smo namestili Mylar trak (slika 6). Sklenina je bila jedkana 20 sekund, zobovina (dentin) 10 sekund (sliki 7 in 8), nato smo ju sprali z vodo (slika 9).

Vtrli smo enokomponentno lepilo Adhese Universal in pustili učinkovati 10 sekund (sliki 10 in 11). Preden smo namestili delni luski, smo ju namazali z Variolink Esthetic LC »Warm« (sliki 12 in 13). Pred strjevanjem smo odvečen cement pazljivo odstranili s čopičem (slika 14).

Luski sta bili nato najprej obdelani (trjeni) 5 sekund hkrati z obeh strani z lučjo Bluephase Style (slika 15). Da bi prihranili čas, smo tudi končno obdelavo izvedli s pomočjo dveh luči Bluephase Style, saj je morala biti vsaka stran svetlobno obdelovana 30 sekund (slika 16). Ker lahko tako dolga svetlobna obdelava pri delovanju dveh luči na 1,100 mW/ cm² povzroči veliko vročino, obstaja nevarnost za poškodbo zobnega tkiva (pulpe). Zato je priporočljivo zob hladiti z vodno prho, kot je prikazano na sliki 16. Po svetlobni obdelavi je bil vse odvečen cement odstranjen s skalpelom (rezilo št. 12) (slika 17).

Končni izid je po preteku štirih tednov prikazan na slikah 18 in 19.

 

Podobne objave

Tetric EvoCeram Bulk Fill in Bluephase Style

Tetric EvoCeram Bulk Fill in Bluephase Style

Visoko zmogljiv posteriorni kompozit je nadaljevanje razvoja univerzalnega kompozita Tetric EvoCerama, ki ga označuje 10 let dokumentiranega kliničnega uspeha.

1186
Uvodnik Tetric EvoFlow Bulk Fill

Uvodnik Tetric EvoFlow Bulk Fill

Bulk kompoziti so utrli pot novim konceptom izdelave kompozitnih zalivk. Veča se povpraševanje po sistemih, ki so enostavnejši za uporabo, a še vedno zagotavljajo enake lastnosti. Ivoclar Vivadent sedaj predstavlja novi bulk kompozit s tekočo...

1812

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.