Predstavitev GAMMAT® Optimo2

2593
Predstavitev GAMMAT® Optimo2

Podjetje Gramm Technik se z obdelovanjem kovinskih površin ukvarja že od leta 1930. Jedro njihove dejavnosti sicer temelji na industriji, vendar so na podlagi 20 - letnih izkušenj s področja galvanoforminga v zobozdravstvu, izdelali vrhunski aparat GAMMAT® optimo2. Namenjen je za različne postopke v zobnih laboratorijih, ki temeljijo na galvanskem postopku.

Aparati za galvanski nanos zlata so v zobnih laboratorijih sicer v uporabi že od konca 70-ih let prejšnjega stoletja. Z vidika varnosti uporabe, pa je pomembno leto 1986, ko se je prvič pojavil sistem, kjer zlato v elektrolitu ni bilo vezano na arzen. Od takrat je zlato v elektrolitu vezano na nestrupene žveplove soli, zato je elektrolit v skladu s standardi za izdelavo medicinskih pripomočkov. Tovrstne aparate uporabljamo za izdelavo primarnih in sekundarnih zlatih konstrukcij in za izdelavo tankih nanosov na površine medicinskih pripomočkov, za uporabo v dentalni medicini.

Razcvet galvanoforminga smo doživeli v začetku 90-ih, ko je bilo na trgu prisotnih vsaj osem različnih proizvajalcev aparatov. Trenutno lahko posežemo po štirih različnih aparatih za galvanoforming. Zaradi uporabe novih tehnologij in materialov, pa smo trenutno v renesansi galvanoforminga.

Aparat GAMMAT® optimo2, sodi med uporabniku prijazne aparate, saj je enostaven za uporabo. Poraba zlata, ki je raztopljeno v elektrolitu je optimalno, končni izdelki pa imajo odlične kemijske in mehanske lastnosti.

Aparat GAMMAT® optimo2 odlikujejo:

  • enostavnost uporabe
  • popolnoma avtomatiziran proces
  • možnost galvanskega nanosa na 13 objektov hkrati
  • širok spekter uporabe
  • preglednost parametrov pred začetkom galvanskega postopka
  • sistem magnetnih elektrod
  • samodejni izračun potrebnega zlata oz. elektrolita
  • možnost izbire debeline nanosa zlata
  • enakomernost debeline nanosa zlata
  • nadaljevanje galvanskega postopka tudi po prekinitvi delovanja v primeru prekinitve električnega napajanja
  • nizka poraba energije
  • 99,99% čistost zlata
  • visoka trdota nanešenega zlata (cca 200HV)
  • kompaktna zasnova in lahko vzdrževanje.

Učinkovita poraba zlata med galvanoformingom in integriran postopek recikliranja zlata iz uporabljene raztopine, je inovativni postopek, ki loči Aparat GAMMAT® optimo2 od konkurence, saj predstavlja pomembno ekonomsko prednost pri porabi zlata.

V sistemu GAMMAT Optimo2 je priloženo vse kar potrebujemo za začetek dela s predvidevanjem, da zobni laboratorij razpolaga z običajno opremo.

Delo z aparatom je enostavno. Barvni grafični zaslon vodi uporabnika skozi postopke z uporabo zaslona na dotik, kjer se izpisujejo vsi pomembni podatki, potrebni za uspešeno izvedo postopka galvanizacije.

Kaj lahko izdelamo z GAMMAT® optimo2?

  • Sekundarne in primarne strukture (npr. inleji, kapice ipd), pri čemer dosegamo debelino 180 do 250 mikrometrov
  • Zlatimo lahko površine stelitnih zlitin, titanovih zlitin, ter cirkonija, snemnih in fiksnih zobno protetičnih nadomestkov. Povprečna debelina nanosa je 20 mikrometrov nanosa.

GAMMAT® optimo2 so priložene programske kartice - vsaka za eno od funkcij. Ena od programskih kartic je namenjena reciklaži, saj se pri podjetju Gramm Technik zavedajo, kako pomembna je ekonomična uporaba plemenith kovin, ter s tem povezani stroški izdelave.

Kakšne možnosti ponuja proces GAMMAT® optimo2?

  • Izdelavo struktur iz čistega zlata z uporabo tehnike galvanskega nanosa-galvanoforming (elektroforming)
  • zlatenje ulitih kovinskih ogrodij delnih protez
  • obnovo frikcijskih površin dvojnih prevlek (teleskopi, konusi)
  • zlate kapice za kovinsko porcelanske prevleke
  • zlati inleyi
  • sekundarni zlati teleskopi
  • sekundarne zlate strukture na primarnih konusih iz cirkonijevega dioksida
  • sekundarne zlate strukture na nadgradnjah vsadkov
  • sekundarne zlate strukture na rezkanih CoCr ali Ti gredeh
  • reciklažo zlata iz predhodnih ciklov galvanoforminga
     


IZDELAVA ZLATIH INLEJEV IN KAPIC ZA KOVINSKO PORCELANSKE PREVLEKE

Primerno pripravljene krne uporabimo za izdelavo silikonskega kalupa za delovne krne. Slednje izlijemo iz mavca tip IV. Površine, na katere želimo, da se nanese zlato prelakiramo s priloženim srebrnim lakom.

Delovne krne ne pritrdimo ampak pritrdimo na magnetne elektrode, preverimo elektroprevodnost, ter po navodilih, ki jih predlaga aparat pripravimo elektrolit s primernim aktivatorjem. Po končanem galvanskem postopku ostanke srebrnega laka odstranimo z 56% dušikovo kislino.
 


ZLATENJE KOVINSKIH OGRODIJ ZA DELNE PROTEZE

Ta postopek je uporaben pri pacientih z alergijo na uporabljeno zlitino. Postopek je preprost in časovno nezahteven, uporabljen material pa je visoko biokompatibilen.

Nanos zlata na kovinsko ogrodje je ob normalni uporabi obstojen več let.

Postopek zlatenja poteka tako, da delno protezo najprej spoliramo do visokega sijaja, jo očistimo zobnega kamna in razmastimo. Tako pripravljeno protezo namestimo na magnetni nosilec s posebno žico tako, da prosto visi v žičnih zankah. Poraba zlata oz.elektrolita je odvisna od velikosti površine, ki jo želimo zlatiti. Aparat nudi zlatenje treh različnih velikosti protez. Dejansko zlatenje se začne po predhodni pripravi kovinske površine v treh različnih tekočinah. Temu sledi postopek predzlatenja, ki je osnova za uspešno glavno zlatenje. Poliranje po končanem postopku ni potrebno, saj ima zlaten objekt visok sijaj.



 

OBNOVA FRIKCIJSKIH POVRŠIN

S tem postopkom lahko obnovimo obrabljene frikcijske površine sekundarnih delov dvojnih prevlek ali sekundarnih zlatih strukturah na rezkanih gredeh. Pred tem je potrebno z namenskim voskom ali lakom zaščititi površine, ki jih ne želimo zlatiti. Debelino nanosa zlata lahko izbiramo od 5 pa do 30 mikronov.

Površine, na katere želimo nanesti plast zlata, pred postopkom speskamo in očistimo.

Postopek ki sledi, je podoben postopku zlatenja kovinskih ogrodij za delne proteze. Ta omogoča povrnitev retencijske sile, ki je bila izgubljena zaradi obrabe frikcijskih površin. S tem podaljšamo življenjsko dobo protetičnega nadomestka.

IZDELAVA SEKUNDARNIH STRUKTUR

Kadar izdelujemo primarne konusne prevleke iz cirkonijeve oksidne keramike, lahko sekundarne konuse izdelamo iz galvanosko nanešenega zlata. Visoko spolirano površino konusov je potrebno napršiti s srebrnim lakom, saj s tem zagotovimo elektroprevodnost, ki je pogoj za uspešen galvanski nanos zlata.

Po končanem galvanskem postopku rob sekundarnih zlatih konusov spoliramo s polirno gumico. Po razdvojitvi primarnega in sekundarnega konusa plast srebra odstranimo z namakanjem v 56% dušikovi kislini. Debelina nanosa srebrnega laka narekuje velikost špranje med primarno in sekundarno prevleko. Ta praviloma ne sme presegati 8 mikronov. Če je plast srebra predebela, se retencijska sila ne bo razvila, saj sistem cirkon-galvano konusov temelji na adheziji, podtlaku in viskoznosti sline. Kadar pa površine cirkonijevega primarnega konusa ne posrebrimo dovolj, lahko temu sledi neustrezen nanos zlata.

Srebrenje primarnega konusa ali teleskopa je potrebno tudi, kadar je ta izdelan iz plemenite zlitine z vsebnostjo zlata. V nasprotnem primeru je razdvojitev primarne in sekundarne prevleke nemogoča.

Primarne konusne ali teleskopske preveleke iz titanove ali CoCr zlitine ne zahtevajo dodatnega srebrenja površine, saj so zlitine elektro prevodne in se zlato med galvanskim postopkom nanaša direktno na površino primarne prevleke. Slednja mora biti spolirana do visokega sijaja.

V takih primerih špranje med primarno in sekundarno prevleko skorajda ni. To dejstvo lahko s pridom uporabimo pri izdelavi individualnih rezkanih gredi. Tesno prileganje sekundarne galvansko nanešene zlate strukture na gred, rezkane iz CoCr ali titanove zlitine zagotavlja pogoje, potrebne za razvitje zadostne retencijske sile. Retencijska sila, ki se ob tem razvije, zadostuje za stabilnost večjih protetičnih izdelkov. Debelina nanešenega zlata znaša od 180-220 mikronov, v posebnih primerih pa od 220-260 mikronov. Tako ostane dovolj prostora, ki ga lahko s pridom izkoristimo za doseganje primerne estetike. Zaradi primerne retencijske sile, ki jo zagotavlja galvansko nanešeno zlato, lahko temu prilagodimo modelacijo gredi. S tem odpade potreba po običajno prostorsko potratnih polzilih.

Po končanem galvanskem ciklu preostanek elektrolita shranimo. Za tako zbrane ostanke elektrolita uporabimo program reciklaže, s katerim lahko iz ostankov elektrolita izločimo preostanek zlata. Zato je uporaba tega aparata ekonomična.

MODRO JE VEDETI!

S koncem leta 2018 je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), v skladu s 1.točko, 112.člena Pravil OOZ kot standardni material za dvojne prevleke (konusi,teleskopi), določil žlahtno kovino. Tako lahko pod šifro Q0283, uporabite kot standardno kovino zlato proizvajalca Gramm Technik. Z GAMMAT® optimo2 aparatom pa lahko hitro in cenovno prijazno izdelate za pacienta vrhunsko prevleko, ki ustreza vsem zahtevam z vidika biokompatibilnosti in tehnične ustreznosti.
 

Podobne objave

Ultrazvočna enota za čiščenje - Easyclean MD

Ultrazvočna enota za čiščenje - Easyclean MD

Ultrazvočna enota Easyclean MD se uporablja za močno čiščenje ali predčiščenje* medicinskih pripomočkov, kot so npr. opornice in proteze, ter instrumentarija (*ne nadomešča postopka obdelave v avtomatskem čistilniku in dezinfektorju). Enota, ki je...

413
Predstavljamo vam 17 zobotehničnih laboratorijev naše regije - 4. del

Predstavljamo vam 17 zobotehničnih laboratorijev naše regije - 4. del

Skozi dolgo zgodovino našega podjetja smo spoznali mnoge uspešne zobotehnike in bili del njihovih zgodb o uspehu. Pred nekaj leti smo se odločili, da te laboratorije predstavimo širšemu občinstvu, regiji; da jih povežemo za izmenjavo izkušenj...

857
DENTOM ZOBNI LABORATORIJ

DENTOM ZOBNI LABORATORIJ

  Dentom zobni laboratorij je pričel svojo zgodbo pisati leta 2008, ko se je Aleš Tomšič odločil za samostojno pot. Želel je dokazati,...

4479

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.