Minimalno invazivno zdravljenje s tehniko “stamp” (tehnika odtisa)

2801
Minimalno invazivno zdravljenje s tehniko “stamp” (tehnika odtisa)

Pacientom z izraženo abrazijo zob se tradicionalno nudi samo ena možnost zdravljenja: posredna obnova (običajno prevleka), ki zahteva odstranjevanje velike količine zdrave zobne zgradbe. Z uvedbo lepilnih adhezivnih tehnik in inovativnih materialov pa so možni tudi manj invazivni alternativni načini zdravljenja. Za tiste, ki želijo skozi visoko učinkovit in predvidljiv postopek, bi tehnika odtisa lahko bila ena izmed možnosti.

Ustvarjanje prostora

Pacientka, ki se je oglasila v ordinaciji, ima očitne znake abrazije in atricije, še posebej na zgornjih prednjih zobeh (Slika 1).

Slika 1: Mlada pacientka s poškodbami srednjega sekalca zaradi abrazije in atricije. Podroben klinični pregled pokaže, da se zobje lahko obnovijo samo, če ustvarimo dodaten prostor (Slika 2).

Slika 2: Za obnovo v prednjem delu je potreben dodaten prostor. Dviganje vertikalne dimenzije okluzije (VDO) je možna rešitev. Vidno je pomanjkanje sprednjega vodenja (Slika 3), medtem ko sta temporomandibularna sklepa čeljusti v maksimalni interkuspidaciji v pravilnem položaju (Slike 4 do 6). V tem primeru je očitno, da ni prišlo do zmanjšanja vertikalne dimenzije okluzije (VDO), pač je vzrok zmanjšanega prostor v supraerupciji spodnjih prednjih in zgornjih zadnjih zob. Zato je predvideno dviganje VDO z dodajanjem materiala na spodnje kočnike in ličnike, še preden bosta obnovljena prednja zgornja zoba.

Slika 3: Pomanjkanje sprednjega vodenja z večkratnim stikom podočnikov in zadnjih zob pri stranskih (lateralnih) gibih.

Slika 4: Stranski pogled na čeljusti v maksimalni interkuspidaciji.

Slika 5: Sprednji pogled na zobe v maksimalni interkuspidaciji.

Slika 6: Leva stran čeljusti v maksimalni interkuspidaciji.
 

Načrtovanje

Za kakovostno načrtovanje je bila narejena registracija odnosa z obraznim lokom, jemanje odtisov in izdelava modela iz gipsa. Potem so bili diagnostični odlivi artikulirani in izdelan aditivni voščeni model (wax-up) do željene VDO. Položaj z optimalnimi razmerji zgornjih sekalcev, povečano višino spodnjih zadnjih zob in vzpostavljenim prednjim vodenjem je bil preslikan v modele iz gipsa (Sliki 7 in 8). Na koncu je bil narejen posteriorni okluzalni odtis na spodnji čeljusti (Slika 9).

Slika 7: Model po voščeni izdelavi (wax-up) s predvidenimi oblikami zob in novo VDO.

Slika 8: Prostor zadostuje za predvidene obnove prednjih zob.

Slika 9: Uporaba LC Block-Out Resin (Ultradent) za izdelavo 8 griznih odtisov na spodnjih ličnikih in kočnikih. Odtisna masa mora prekrivati eno tretjino lične (bukalne) in objezične (lingvalne) ploskve vsakega zoba, da se zabeleži grizna (okluzalna) anatomija in se natančno prenese v usta.
 

Prenos v usta

Za izvedbo načrtovanega posega je bilo odstranjenih nekaj dotrajanih zalivk (Slika 10).

Slika 10: Zadnji zobje levega kvadranta spodnje čeljusti so pripravljeni za obdelavo.

Po odstranitvi zobnih oblog (ekskavacija kariesa) in pripravi zobne votline razreda II na kočnikih je grizna ploskev ličnikov samo pobrušena z diski 3M Soft-Lex, da postane hrapava in s tem omogoča zanesljivo lepljenje. Zobovina (dentin) in sklenina sta jedkani, gel za jedkanje izpran in lepilo nanešeno na zobe preden je izdelan proksimalni rob drugega kočnika (Slika 11a). Votlina je do spoja med sklenino in zobovino zapolnjena s tekočim kompozitom 3M Filtek Flowable (Slika 11b). Po polimerizacije je na prvi sloj nanešen dodatni tanek sloj tekočega kompozita, preko njega pa predgreti nanohibridni kompozit 3M Filtek Z550 (Slika 11c).

Slika 11a: Nadgradnja proksimalnega roba drugega kočnika z nanohibridnim kompozitom 3M Filtek Z550. Rob je nižji od predvidene ravni proksimalnega griznega roba, da ne bi oviral odtisa.

Slika 11b: Nadomeščanje zobovine s tekočim kompozitom.

Slika 11c: Obnova z vrhnjim slojem nepolimeriziranega kompozita.

Sloji niso polimerizirani, pač pa samo modelirani in pokriti s teflonom, da se prepreči lepljenje odtisne mase na kompozit (Slika 12a). Odtisna masa se nastavi in pritisne na zob tako, da oblikuje okluzalno anatomijo, nakar se kompozit polimerizira (Slika 12b). Teflon se odstrani in nastane točna preslikava (kopija) laboratorijskega voščenega modela (Slika 12c).

Slika 12a: Kompozit je pokrit s teflonom in pripravljen za prenos okluzalne anatomije.

Slika 12b: Uporaba odtisa za ustvarjanje željene anatomija po polimerizaciji. Slika 12c: Po ostranitvi teflona je vidna želena anatomija.

Ostali spodnji kočniki in ličniki so obnovljeni na isti način. Med delom so sosednji zobje vedno zaščiteni s teflonskim trakom. Slika 13 kaže obnovljen levi kvadrant ob laboratorijskem modelu, iz česar je vidna podobnost okluzalnih ploskev.

Slika 13: Obnovljeni zadnji zobje leve strani spodnje čeljusti so točna preslikava (kopija) laboratorijskega modela.
 

Slojenje na prednjih zobeh

Po obdelavi obeh kvadrantov so prednji gornji zobje obnovljeni s pomočjo silikonskega ključa (Slika 14). Uporabljeni sta dve barvi in odtenka 3M Filtek Ultimate z upoštevanjem recepta Style Italiano. Slike 15-17 prikazujejo, kako.

Slika 14: Silikonski ključ, ki je narejen na osnovi laboratorijskega modela, se uporablja za obnovo anatomije prednjih zob, kot je bilo načrtovano.

Slika 15: Izdelava objezične (lingvalne) ploskve in griznih (incizalnih) robov prednjih zob z uporabo odtenka A1E (sklenina) 3M Filtek Ultimate.

Slika 16: Izdelava jedra zobovine stranskega (lateralnega) sekalca z odtenkom A2B (body).

Slika 17: Izdelava zaključnega sloja sklenine v odtenku A1E.

Na koncu so vse obnove zbrušene z diski 3M Sof-Lex (Slika 18). Sliki 19 in 20 kažeta okluzalno površino zoba, slika 21 pa naravno podobo zoba s prednje strani.

Slika 18: Obnove po končni obdelavi in poliranju.

Slika 19: Okluzalni pogled zgornjih…

Slika 20:…in spodnjih zob na koncu posega.

Slika 21: Lep in funkcionalen izzid.
 

Zaključek

“Stamp” tehnika, ki je tukaj prikazana, je enostaven in učinkovit način reševanja zahtevnega primera z uporabo kompozitov. V ustih (intraoralno) se lahko uporablja, kadarkoli je okluzalna anatomija zoba, ki se obnavlja, intaktna, ali, kot v tem primeru, polposredno z vključevanjem modelov in laboratorijskim načrtovanjem. V kombinaciji s tehniko slojenja na prednjih zobeh, ki uporablja samo dva sloja in dva odtenka kompozita, je to predvidljiv in učinkovit način minimalno invazivnega zdravljenja.

 

Podobne objave

3M™ ESPE™ (Soft) Monophase Polietrski materiali za odtiskovanje

3M™ ESPE™ (Soft) Monophase Polietrski materiali za odtiskovanje

Novi polietrski materiali za odtiskovanje Monophase in Soft Monophase v svetlejših barvah vam omogočajo večjo berljivost, hkrati pa ohranjajo tradicionalne natančnosti polietrskih materialov, z mehkejšo različico Soft. Vaši pacienti bodo...

2372
Filtek Bulk Fill Posterior

Filtek Bulk Fill Posterior

Razvit za hitrejše in enostavnejše posteriorne restavracije Filtek™ Bulk Fill posteriorni kompozit je narejen za hitrejše in enostavnejše oblikovanje velikih posteriornih restavracij.

1798

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.