Intervju z vrhunskim tehnikom in predavateljem: NONDAS VLACHOPOULOS

1814
Intervju z vrhunskim tehnikom in predavateljem: NONDAS VLACHOPOULOS

Nondas Vlachopoulos, “opinion leader” za Noritake Dental, Ivoclar Vivadent in MPF Brush Co. je bil rojen v Torontu, medtem ko je šolo za dentalnega tehnika končal v Atenah, kjer ima od leta 1990 prav tako svoj laboratorij “Aesthetic Lab”.

Izvedel je številne hands-on tečaje v Grčiji in po celem svetu (ZDA, Južna Amerika, Evropa, Azija, Bližnji vzhod). Kot predavatelj je bil povabljen na mednarodna srečanja in kongrese. Objavljal je članke v številnih grških in mednarodnih časopisih za tehnike.
 


Kratek intervju s tem vrhunskim predavateljem lahko preberete v nadaljevanju teksta:

DM: Kako je šola za dentalnega tehnika vplivala na vas?

Nondas: Šola za dentalne tehnike je name imela velik vpliv. Končal sem namreč dve šoli za dentalnega tehnika in verjamem, da je popoln teoretični trening dentalnega tehnika pomemben za celovitost in doseganja višje ravni. Nisem eden tistih, ki verjamejo, da sta zgolj delo v laboratoriju in talent dovolj. Delo tehnika je kombinacija umetnosti in znanja, zatorej nam teoretična znanja, kot so morfologija, kemija, fizika, biologija in poznavanje materialov ponujajo razlago in razumevanje problemov, ki se pojavljajo tekom vsakdanjih posegov v laboratoriju.

Praksa sama po sebi ni dovolj… Vedno se bodo dogajali nepredvideni problemi zaradi pomanjkanja znanja.
Teorija sama po sebi ni dovolj… Vedno bodo obstajale standardizirane forme in edinstvene tehnike, katerim pa bo manjkalo spontanosti, unikatnosti in personalizacije, katero ustvarja narava.
Oboje je enako pomembno… Znanje je moč, medtem ko je neznanje strah.


DM: Ali ste si predstavljali, da boste po končanem izobraževanju tako uspešni?

Nondas: Nikakor! Kot mlad sem sanjal o tem, da presežem meje. Iz tega razloga sem začel s fotografiranjem, poskusi do poznih nočnih ur, za vikende, neskončno delo. Nisem imel te sreče, da bi znanje pridobil od Mojstra tehnika, kar bi mi v veliki meri pomagalo in prihranilo čas. Moral sem se truditi sam in ko je prišel čas, da se podam na to pot, sem mislil, da sem pripravljen oziroma, da vsaj imamo osnovne pripomočke za to pot.


DM: Kdaj ste stopili v stik s podjetjema MPF in Noritake?

Nondas: George Papadopoulos, lastnik MPF-a, je moj dolgoletni prijatelj, ker je tudi sam dentalni tehnik. Po nekem času je ustanovil podjetje MPF in vse do danes sva ostala dobra prijatelja ter pomagava drug drugemu. Iz podjetja Noritake so me kontaktirali, ko sem šele začel delati kot dentalni tehnik, to je bilo pred 25-imi leti. So izrazito dobro podjetje z odličnimi izdelki, najbolj pomembna stvar pa je, da imajo izrazito dobre in etične ljudi, zatorej še vedno sodelujem z njimi – zaradi njihove iskrenosti in poštenih dogovorov.


DM: Zavedamo se, da ste najboljši v industriji, a nas vseeno zanima, če imate kakšne vzornike?

Nondas: Zagotovo nisem najboljši dentalni tehnik. Obstaja veliko takšnih, ki svoje delo opravljajo odlično. Obstajajo stari in novi tehniki, ljubitelji lepega in naravnega in mnoge od njih občudujem. Moja prva inspiracija so bili Gerald Ubassy in Mr. Aoshima ter Mr. Kataoka, legende obdobja, ko znanje ni bilo tako lahko prenosljivo po celem svetu, kot je danes. Njihov neizpodbiten talent me je sočasno očaral, pa tudi prestrašil, saj sem razmišljal, ali bom kdaj lahko takšen, kot so oni.


DM: Na kakšen način se izpopolnjujete?

Nondas: Z veliko učenja, prakticiranja, vztrajnosti, potrpljenja in strasti… Odločil sem se, da bom pozabil na čas, dan poslu. Najprej moramo soditi lastne napake, da lahko sodimo tuje. Izgovori so za slabe in sebične ljudi.


DM: Ali še vedno občutite strast do svojega dela?

Nondas: Seveda! Vsak dan vse bolj!! Ko bi se lahko spet rodil, bi spet izbral enak poklic. Ko je tvoje delo obenem tudi življenjska izkušnja, ki te dela boljšo osebo, spreminja tvoj odnos na najboljši možen način in te nenehno opominja na razlog, zakaj si bil rojen; tedaj ga enostavno obožuješ.


DM: Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Nondas: Izpeljati čim več seminarjev in deliti znanje. Biti vedno boljši, iz dneva v dan. Dokončati pisanje knjige, katero sem začel pisati. Pridobivati prijatelje, ki jih bom imel rad in bodo oni imeli radi mene. Biti zdrav, jaz in tisti, ki jih imam rad ter živeti mirno in harmonično družinsko življenje.


DM: Ali imate kakšen nasvet za dentalne tehnike, ki so na začetku svoje kariere?

Nondas: Moj nasvet drugim zobnim tehnikom je učenje in prakticiranje naučenega z vztrajnostjo, potrpljenjem in strastjo vsak dan bolj in bolj. Ko tehnik ob koncu dneva svoj izdelek da v peč, da bi ga spekel, bi moral počakati do konca in preveriti, ne pa zapustiti svoj položaj kot delavec, ki je izpolnil kvoto delovnega časa. Ko nekdo prenaša znanje z ljubeznijo, bi se moral počutiti navdušeno, to je neprecenljivo. Ko nekdo ve, kako to ceniti, to veliko pove o njegovem karakterju in izobrazbi. Naše kvalifikacije izhajajo iz naših možganov, ne iz rok.


DM: Kaj mislite o prihodnosti dentalne industrije?

Nondas: Dobra kombinacija človeških veščin, talenta in tehnologije; visokokvalificirane šole, ki pomagajo ljudem pridobiti nova znanja, no predvsem pa splošno znanje, ki pojasnjuje tehniku model dobrega in etičnega profesionalca. Zgolj, ko je vse to izpolnjeno, je tehnologija lahko zaveznik talenta, pa ne zgolj za obogatitev del, temveč tudi za socialno delo.


DM: Kako vam je bil všeč tečaj z nami v Zagrebu?

Nondas: Predvsem se želim zahvaliti za gostoljubnost in toplo atmosfero. Spoznal sem zelo dobre in posebne ljudi. V zadovoljstvo mi vas bo spet srečati v prihodnje!
 

 

Podobne objave

MPF izdelki

MPF izdelki

Podjetje M.P.F. Brush predstavlja nov korak za keramike, ki ločujejo med kakovostmi. Nova keramična paleta je zadnja inovacija podjetja M.P.F. Brush. Paleta prihaja v črni škatli z italijanskim marmorjem, ki uporablja...

1795
MPF – Vse, kar potrebujete, je v enem paketu!

MPF – Vse, kar potrebujete, je v enem paketu!

Najnovejši izvijači MPF so združeni v paket in tako uporabni za vse danes najbolj uporabljane navojne glave na tržišču zobnih vsadkov. Ergonomski ročaj je narejen iz aluminija in za potrebe enostavnega razpoznavanja so izvijači označeni z 8...

844
NOVO MEŠANE KONICE ČOPIČEV MPF

NOVO MEŠANE KONICE ČOPIČEV MPF

Podjetje MPF je v postopku patentne prijave (A.N.: CY202200003) imelo idejo ustvariti konico čopiča, ki bo sestavljena iz sintetičnih ščetin (70 %) in las Kolinsky (30 %) ter bo med ščetinami imela poseben material, ki deluje kot vpojna lastnost...

1659

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.