Pokličite nas:
+386-1 200 9855
Intervju: Robert Arvai – Uspel sem združiti dva svetova: znanost in tehniko

Intervju: Robert Arvai – Uspel sem združiti dva svetova: znanost in tehniko

Intervju: Robert Arvai – Uspel sem združiti dva svetova: znanost in tehniko
Intervju: Robert Arvai – Uspel sem združiti dva svetova: znanost in tehniko
0 596

Predstavljamo vam Roberta Arvaja, švicarskega zobotehnika naših korenin, mednarodnega predavatelja, lastnika zobotehničnega laboratorija Ardenta v Churu v Švici.


O šolanju, podjetju Cendres + Metaux, združevanju znanstvenega pristopa s strastjo do zobozdravstva, prihodnosti zobne industrije in ostalem si preberite v kratkem intervjuju, ki ga je z njim opravil DM News.


1. DM: Nam lahko na začetku poveste, kako ste prišli do podjetja Cendres + Métaux?
Robert: Če ste zobotehnik v Švici, kjer sem končal srednjo šolo in dodatna izobraževanja, ne morete zgrešiti podjetja Cendres + Métaux. Je eno od dveh najstarejših podjetij na svetu na področju zobozdravstva in zobotehnike. Mnogi ne vedo, da so njihovi izdelki v uporabi že od leta 1885. V stik s podjetjem sem prišel leta 1996, v srednji šoli, ko je podjetje izvajalo redno izobraževanje za mlade zobotehnike.

2. DM: Povejte nam kaj več o podjetju Cendres + Métaux?
Robert: Zgodovina podjetja Cendres + Métaux se je začela leta 1885 s predelavo ostankov plemenitih kovin iz proizvodnje ur. V začetku 19. stoletja so bili izdelani prvi deli za zobozdravstvo. Danes je podjetje Cendres + Métaux izdelovalec visoko kakovostnih zlitin in pionir pri zatičih, ki so pomembno vplivali na potek protetičnega zdravljenja. V petdesetih letih prejšnjega stoletja je prof. dr. Dolder razvil protetično prečko (Steg-Dolder) in s profesorjem Gerberom izdelal intraradikularni kroglični zatič. Tudi kroglični zatič, sidro oz. gumb – Dalbo je razvilo podjetje Cendres + Métaux, v tesnem sodelovanju z zobozdravnikom dr. Dalla Bona iz Biela, kjer je še danes sedež podjetja Cendres + Métaux. Kroglično sidro so več krat posnemali in po več kot 60 letih je v zobozdravstvu še vedno zelo uporabljano, danes v obliki vrhunskega modela Dalbo-PLUS. Z novimi materiali, kot so polimer Pekkton, keramika za prešanje Livento in keramika za sintranje Soprano °10, Cendres + Métaux zaokrožuje svojo ponudbo nekovinskih estetskih izdelkov. Trendi so v zobotehniki že od nekdaj znani, potrebno je le slediti proizvajalcem. Ko vidite, da se globalni igralci na področju zlitin in opreme začnejo ukvarjati s polimeri in keramiko, so smernice prihodnjega razvoja jasne. Kot je rekel Ivo Andrić: »To so znaki ob poti, ki jih je treba prepoznati«. Podjetje Cendres + Métaux izdeluje tudi izredno natančne, zahtevne dele za proizvodnjo ur in zlatarje. Ob vsem tem so tudi tako imenovani skriti proizvajalci v proizvodnji vsadkov in nastavkov za vsadke za mnoga druga podjetja. Svoje znanje o vsadkih in površinskih lastnostih materialov so pretvorili v edinstveno proizvodnjo. Naslednjič, ko vidite vsadek, titanijski nastavek, pritrdilne vijake in podobno, obstaja 45% verjetnost, da je ta izdelek narejen v Švici v podjetju Cendres + Métaux. To ve zelo malo ljudi.

3. DM: Kaj mislite o materialih podjetja Cendres + Métaux, če jih primerjate z materiali konkurentov?
Robert: V današnjem globalnem svetu, vsaj po mojem strokovnem mnenju, ni več veliko inovacij. Izredno veliko materialov in opreme se posnema ali pa se oživljajo stare tehnologije. Zadnja resnična inovacija je bil 3D tisk. Tehnologija CAD-CAM pa sama po sebi ni ne inovativna, ne nova. Ta tehnologija je na drugih področjih obstajala vrsto let, preden je bila vpeljana v zobozdravstvo in zobotehniko. Vpeljavo izdelave na podlagi CAM so spremljali novi materiali, predvsem cirkonij, in to je morda ena večjih inovacij v zadnjih 25-ih letih. Brez cirkonija današnja CAD-CAM tehnologija ne bi obstajala. Podjetje Cendres + Métaux se, kot eden izmed globalnih igralcev, trudi ustvarjati ponudbo za zobotehnike in zobozdravnike, ker jim je jasno, da brez sožitja tehnikov, zdravnikov in proizvajalcev zobozdravstvo ne bi moglo obstati na tako visoki ravni, kot je danes. Današnji materiali morajo izpolnjevati neverjetne pogoje. Spreminja se namreč potrjevanje materialov in veliko sprememb zadeva tudi  končne uporabnike. Po letu 2020 se pričakuje povsem novo razvrščanje materialov s poostrenimi zahtevami, preden bodo le-ti ponujeni tržišču. V sodelovanju s podjetjem Cendres + Métaux pri tem tudi sam aktivno sodelujem  in lahko potrdim, da je podjetje Cendres + Métaux eno od tistih, ki že danes izpolnjuje vse pogoje za bodoče potrjevanje materialov. Z natančnostjo švicarskih ur in z okusom švicarske čokolade se to podjetje že vnaprej trudi dvigniti svoje izdelke stopnico višje. To samo po sebi govori o kakovosti materialov in podjetja Cendres + Métaux.

4.DM: Kaj so prednosti tehnike, ki jo predstavljate?
Robert: S svojo tehniko obdelave in z znanstvenim pristopom k materialom sem uspel združiti dva svetova: znanost in tehniko. S tem dajem zobozdravniku in zobotehniku osnovo za delo tako s keramiko brez kovin kot tudi z različnimi zlitinami in polimeri. Z opisi postopkov, ki temeljijo na praksi, in predstavitvenimi tečaji ponujam zobotehnikom tako novosti kot jih opozarjam na napake pri vsakodnevnem delu. Prav tako se trudim premostiti jez med zdravnikom in tehnikom in dvigniti znanje tehnikov o materialih na raven, ki jo imajo zdravniki po zaključenem študiju. Moje osebno prepričanje je, da morajo imeti zdravniki in tehniki na področju materialov isto izobrazbo in govoriti isti jezik. Na žalost se to še nikjer v svetu zares ne dogaja. To sem opazil pri delu v različnih državah in po pogovorih z zobozdravniki na različnih univerzah. Ko sem se pridružil zaprti skupini Bio-Emulation so se mi odprle oči in dostop do neomejenega znanja. Če česa ne vem, v skupini vedno obstaja kdo, ki to ve ali pa ima možnost, da mi pošlje pomembne informacije iz raziskav ali knjig, ki to tematiko obravnavajo. To je ogromen zaklad in prednost. Na skupino in možnosti, ki mi jih ponuja, sem zelo ponosen. Hkrati sem spoznal, kako pomanjkljivo je znanje nas, tehnikov. Te izkušnje so me pripeljale do tega, da sem razvil način, ki tehnikom in zdravnikom pomaga združiti svoje znanje in dobiti hitrejše, boljše in lepše izdelke, ki na koncu najbolj koristijo našim pacientom.

5. DM: Koliko časa se s tem načinom prihrani?
Robert: Zelo zanimivo vprašanje, na katerega ni lahko odgovoriti, ker je dojemanje časa subjektivno. Nekateri zobotehniki naredijo izvrstno prevleko v zelo kratkem času, npr. v 90 minutah in to od A do Ž. Drugi za isto delo porabijo tri do pet ur. Da ne govorimo o mešani, sestavljani ali popolni protetiki. Prav znanje o materialih, ki je povezano z izkušnjami, vam omogoča, da najdete bližnjice in hitreje in kakovostneje končate z izdelkom brez napak in popravljanja. Z mojim načinom oz. tehniko dajem osnovo in trdim, da se lahko prihrani med 20 in 30 odstotkov časa. Vse se konča pri istem, pri poznavanju materialov in možnih napakah med izdelavo. Ko zmanjšate ti dve spremenljivki, torej povečate znanje in razumete, zakaj se kaj zgodi, se skrajša postopek, vi pa ste pri izdelavi hitrejši in natančnejši.

6. DM: Kako se izpopolnjujete?
Robert: Danes je stalno, vseživljenjsko izobraževanje neizogibno. To ni več vprašanje želje ali strasti pri svojem delu, pač pa je nuja. Tako kot se trudim, da vsem, med drugim tudi svojim študentom na Višji šoli za zobotehnike, prenesem svoje znanje, se tudi trudim najti tečaje, bloge, skupine, ki mi omogočajo razširitev svojega znanja. Do informacij se včasih pride po čudnih poteh. Včasih so to darila, ki jih je treba prepoznati in vedeti, kako jih uporabiti, povezave niso vidne in jih je treba najti. Prepričan sem, da tisti, ki želi biti vrhunski strokovnjak na svojem področju, nima pravici biti karkoli drugega kot večni učenec. Moj trud me je privedel do reševanja povsem vsakdanjih problemov v laboratoriju. Na primer, izdelek, ki je plod takšnih raziskovanj, so novi rezkarji za polimerske zmesi litijevega disilikata kot tudi za neplemenite in titanijeve zlitine. S tem smo zajeli obdelavo vseh površin. 

7. DM: Še čutite strast do svojega dela?
Robert: Samo v preteklem letu 2018 sem preživel 73 dni na izobraževanjih po celem svetu. Brez strasti in volje tega ne bi zmogel, prav tako ne bi bil kos zahtevnemu življenju, ki ga imam, ko povezujem družino, izobraževanje in laboratorij, v katerem še vedno redno delam s svojimi kolegi.

8. DM: Kakšni so vaši načrti za prihodnost?
Robert: Na to vam lahko odgovorim s svojima najljubšima citatoma, vi pa v njiju sami najdite odgovor.
Schiller je dejal: “Prihodnost prihaja počasi, sedanjost beži mimo, preteklost pa nepremično stoji.”
Ta citat odraža moj odnos do zobozdravstva in zobotehnike. Pomeni pa, da vse, kar je včasih bilo, velja še danes, le da smo to pozabili in se moramo zaradi prihodnosti ponovno naučiti. 
Pomembno se mi zdi tudi, kar je rekel Peter Lazić v Indeksovem radio gledališču, oddaji, ki sem jo oboževal in redno poslušal vsako soboto. Rekel je: “Vemo, kako izgleda svetla prihodnost, čeprav iz tega obdobja ni pisnega izročila. Zdaj pa priznajte, čigava ideja je bila, da gremo v svetlo prihodnost brez dobrega poznavanja preteklosti”.


9. DM: Kako gledate na čas, ki ste ga preživeli z nami na tečaju v Bielu?
Robert: Ta tečaj, ki smo ga izvedli z zobotehniki iz Madžarske, Hrvaške in Slovenije, je bil zame zelo pomemben. Kot udeleženec ne veš, kaj te čaka in kdo je še prišel na tečaj. Kot predavatelj veš, da pridejo ljudje iz stroke, a ne veš, kdo so in kaj pričakujejo. Vašo organizacijo in pisano skupino strokovnjakov, ki ste jo pripeljali na tečaj, lahko samo pohvalim. Videl sem veliko spretnih rok na različnih področjih. Upam, da sem tudi jaz uspel upravičiti pričakovanja. Bilo je intenzivno in kakovostno, ker smo obdelali več področij, kot je bilo načrtovano. To govori v prid kakovosti skupine, ki ni potrebovala pojasnil, ki morajo biti znana vsakemu strokovnjaku.

Robert Arvai je avtor znanstvenih prispevkov, ki so bili objavljeni v Quintessence Dental Magazine, Dental Laboratory in različnih revijah po vsem svetu. Kot svetovalec in predavatelj za švicarska in mednarodna podjetja na področju zobozdravstva je mednarodno je aktiven od leta 2013.

Podobne objave
PEEK VS. PEKK PEEK VS. PEKK
PAEK so visoko učinkoviti termoplasti, ki so na podlagi velikega temperaturnega razpona zelo trdi, togi in odporni na hidrolizo in tako primerni za izredno zahtevne pogoje.
Zadnja generacija polimerov - Pekkton® ivory! Zadnja generacija polimerov - Pekkton® ivory!
Visoko učinkovit polimer za popolne estetske prenove na vsadkih.
Deli
Objave
Napišite komentar
3m
Amann girrbach
ANAXDENT
Argen
BEGO
Carl Martin
Cato
Coltene
Diadent
Dürr
EMS
Euronda
G&H
GC
GRAMM DENTAL
Hager & Werken
Hanel
Harvard
Hereaus
Ivoclar ivodent
Jota
Kettenbach
Kuraray
Manfredi
Mani
MGF
Microbrush
MPF
Nordiska Dental
Noritake
OCC
ORANGEDENTAL
PREMIER
REITEL
Renfert
Roeko
Ruthinium
Shera
Ultradent
UNIGLOVES
Valplast
VDW
Vertex
Yamahachi
3m
Amann girrbach
ANAXDENT
Argen
BEGO
Carl Martin
Cato
Coltene
Diadent
Dürr
EMS
Euronda
G&H
GC
GRAMM DENTAL
Hager & Werken
Hanel
Harvard
Hereaus
Ivoclar ivodent
Jota
Kettenbach
Kuraray
Manfredi
Mani
MGF
Microbrush
MPF
Nordiska Dental
Noritake
OCC
ORANGEDENTAL
PREMIER
REITEL
Renfert
Roeko
Ruthinium
Shera
Ultradent
UNIGLOVES
Valplast
VDW
Vertex
Yamahachi
3m
Amann girrbach
ANAXDENT
Argen
BEGO
Carl Martin
Cato
Coltene
Diadent
Dürr
EMS
Euronda
G&H
GC
GRAMM DENTAL
Hager & Werken
Hanel
Harvard
Hereaus
Ivoclar ivodent
Jota
Kettenbach
Kuraray
Manfredi
Mani
MGF
Microbrush
MPF
Nordiska Dental
Noritake
OCC
ORANGEDENTAL
PREMIER
REITEL
Renfert
Roeko
Ruthinium
Shera
Ultradent
UNIGLOVES
Valplast
VDW
Vertex
Yamahachi
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.