Elektroforming v zobozdravstvu, čarovnija ali realnost?

2100
Elektroforming v zobozdravstvu, čarovnija ali realnost?

Dentalne restavracije na bazi implantatov stanejo več, a vendar ponujajo visoko estetiko v nasprotju z zobnimi protezami, ki so sicer cenovno ugodnejše, a nič kaj estetske. A vendar obstaja alternativna rešitev, ki združuje estetiko in natančnost implantatov z ugodno in elegantno rešitvijo! Magična formula so elektroformirane teleskopske kronice.


Kaj so elektroformirane teleskopske kronice?

Katerakoli rezidualna denticija ali implantati so opremljeni s kronicami iz nedragocene zlitine ali iz cirkonija. Takšne kopije predstavljajo fiksni del stomatološke obnove.

Poleg tega sta akrilatna proteza ali parcialna proteza načrtovani tako, da bi prekrili te kopije. Elektroformirane kronice, ki so zalepljene znotraj akrilatnega dela, se vežejo na fiksne primarne dele z snemljivimi akrilatnimi zobmi. Takšne restavracije so znane kot mobilni mostički zato, ker delujejo zgolj z zadostnim številom ter tehnično adekvatnim širjenjem opornika (abutmenta) zoba. Praznine dveh ali treh manjkajočih zob so lahko brez težav prekrite (glej sliko); zatorej je s to zvrstjo restavracije možno restavrirati tudi manjše število implantatov (glej sliko 2).

Kako so narejeni?

Stomatolog najprej pripravi preostale zobe, na katere bodo nameščene primarne kronice bodisi cilindrično ali konično pod kotom od 0°-2° in se jih nato opremi s tankim žlebom na margini (glej sliko 3).
 

Sedaj, ko so kronice postavljene na opornike (abutment) (glej sliko 4) se jih lahko izlije iz nedragocenih zlitin, katere zahtevajo paralelno rezkanje in so lahko oblikovane iz cirkonijevih blokov s pomočjo CAD/CAM sistema. Edina razlika je v naravi estetike. Konec koncev ne glede na to, katero metodo boste uporabili z vstavljeno mobilno restavracijo, ne bo nihče opazil razlike.

Nato se teleskopske kronice elektroformirajo na te primarne dele (glej sliko 5). Direktno nabiranje elektroformiranega zlata na kronicah pelje k neprekosljivi preciznosti ujemanja.

 

Kakšna oprema je potrebna?

Vsak laboratorij že v osnovi poseduje enote in materiale za vlivanje; zatorej ta del ne povzroča dodatnih preglavic vezanih na dostopnost ali uporabo materialov, enota za elektroformiranje pa ima tako nizke stroške investicije in ne zahteva veliko prostora, kot tudi ne posebno delovno področje. Pomembno je le, da je delovni prostor za elektroformiranje vedno enak. Edini omembe vredni stroški so stroški zlata za elektroformiranje, ampak glede na to, da ga porabimo približno 0.8 g po teleskopski kronici, je poraba zlata relativno nizka do zanemarljiva.

Če bi kljub temu želeli ponuditi luksuzne primarne dele iz cirkonija, bi morali kupiti CAD/ CAM sistem in bi si na ta način ustvarili visoke investicijske stroške. Moramo omeniti, da primarni deli narejeni iz cirkonija ne igrajo pomembne vloge, saj le-ti niso vidni, ko se čez njih postavijo zobje. Za akrilatno obdelavo lahko razmislite o ustreznih materialih, ki so vam že znani in na voljo v laboratoriju.

Zakaj se drži?

Vprašanje za milijon dolarjev je: Zakaj se teleskopska kronica sploh drži na mestu? Za spodnjo čeljust je odgovor povsem logičen, saj gravitacija prispeva k držanju, medtem ko bi se zobje zgornje čeljusti morali enako tesno prilegati kot zobje mandibule. Naredimo kratek pregled fizičnih principov s ključno besedo »adhezija«. Predstavljajte si, da obstajata dve stekleni plošči, ki ležita ena na drugi z vmesnim tankim filmom vode med njima. Zaradi tega ju je zelo preprosto in brez prevelikega truda premikati, ju je pa skoraj nemogoče ločiti drugo od druge z dvigovanjem. Takšne adhezivne sile prav tako držijo elektroformirane kronice na mestu (glej sliki 8 in 9).

Prednosti za stomatologa:

Stomatologova največja prednost je dejstvo, da se mu ni treba učiti novih tehnik preparacije; konvencionalni žleb se je pokazal kot idealna preparacija za teleskopsko kronico.

Naslednja prednost je lepljenje elektroformirane teleskopske kronice direktno v usta pacienta, rezultat katere je restavracija brez dodatnih fizičnih naporov. Kar zadeva ključni besedi “pasivno prileganje”, ima pacient koristi iz dveh aspektov. Po eni strani je takšna restavracija enostavna za vstavljanje in odstranjevanje, po drugi pa takšna vrsta dentalne restavracije ponuja dolgotrajnost, saj nima dodatnih naprezanj, ki bi vršila pritisk na restavracijo.

To dokazuje nekoliko dolgotrajnih študij (glej sliko 10), ki so pokazale, da so elektroformirane teleskopske kronice že desetletja testirane in preizkušane.

Prednosti za dentalnega tehnika:

Dentalni tehniki so najbolj navdušeni nad širokim razponom uporabe tehnike teleskopske kronice. Možno je realizirati tako delne kot totalne proteze. Slednje temeljijo na naravnih opornikih zob (abutment) ali implantatih in lahko zapolnijo ožje ali širše vrzeli. Prav tako je možno podaljšati delno protezo, če je le-to kasneje potrebno (glej sliko 11).

Iz ekonomskega vidika mora biti dentalni laboratorij zmožen nabaviti elektroformirajočo enoto (glej sliko 12). Glede na to, da vsak laboratorij uporablja večino potrošnih materialov, potrebnih za izdelavo (kronic), lahko zatorej nova tehnika začne elektroformirajočo enoto uporabljati brez »velikih težav z zobmi«.

Prednosti za pacienta:

Kot že omenjeno, dobiva pacient estetske zobe v primerjavi s cenenimi protezami. Poleg tega so elektroformirane teleskopske kronice dolgotrajnejše in lažje za vzdrževanje. Dobra funkcija ni prepoznavna zgolj po enostavnem vstavljanju in odstranjevanju. Dentalna restavracija mora prav tako zagotoviti nemoteno žvečenje in govor. V povezavi s tem ponujajo elektroformirane teleskopske kronice pomembne prednosti.

Po eni strani takšni teleskopski primeri niso obsežni, saj so delikatni deli elektroformacije omogočili anatomsko oblikovanje. Po drugi strani je neugodna prečna palica lahko izpuščena in je na ta način nebo osvobojeno pritiska (glej sliko 13).

Nadalje se elektroformirane teleskopske restavracije lahko čistijo in so lahko snemljive.

Zaključek:

Elektroformirane teleskopske kronice združujejo najboljše iz obeh svetov: na eni strani estetiko in preciznost implantatov, na drugi pa zagotovitev stabilnosti proteze. Vse je dostopno po ugodni ceni z najboljšimi pogoji za dolgotrajnost.

Podobne objave

Predstavitev GAMMAT® Optimo2

Predstavitev GAMMAT® Optimo2

Aparat GAMMAT® optimo2, sodi med uporabniku prijazne aparate, saj je enostaven za uporabo. Poraba zlata, ki je raztopljeno v elektrolitu je optimalno, končni izdelki pa imajo odlične kemijske in mehanske lastnosti.

2652
Silent TS - Se med obdelavo nabira prah?

Silent TS - Se med obdelavo nabira prah?

Smo proti onesnaževanju s prahom in hrupom v zobotehničnem laboratoriju! Omlete ne moreš narediti, brez da bi zlomil jajca,” pravi rek.

1473

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.