Držite se inovacij: 5 prednosti sodobnih Univerzalnih lepil

1020
Držite se inovacij: 5 prednosti sodobnih Univerzalnih lepil

Sodobna univerzalna lepila prinašajo številne izboljšave, od dodatne zaznavnosti za rentgenske žarke do zapiranja s kariesom prizadetega dentina. Čas je, da ponovno odkrijete univerzalna lepila in spoznate pet prednosti, ki ste jih morda spregledali.

Zobozdravstvo se nenehno razvija, nanj vpliva vse od demografije in zahtev pacientov do tehnike, filozofije in splošnega razumevanja ustnega zdravja. Te spremembe zahtevajo nove in inovativne zobozdravstvene materiale, vključno z lepili. Proizvajalci še naprej izboljšujemo zobna lepila in zadovoljujemo sodobne potrebe zdravnikov. Prav univerzalna lepila so tista, ki ponujajo pomembne prednosti na področju učinkovitosti in enostavnosti uporabe.
Dobro univerzalno lepilo mora imeti naslednje lastnosti:

  • visoko trdnost vezi;
  • združljivost z želeno tehniko jedkanja;
  • primernost za neposredne in posredne prenove;
  • sposobnost vezave na materiale prenov, kot so steklokeramika, cirkonij, kovine in kompoziti brez veznega premaza (primerja).

Univerzalna lepila so privlačna že zaradi zgornjih točk, vendar je še vsaj pet drugih prednosti, ki jih morda niste poznali.

1. Zaznavnost za rentgenske žarke (radiopačnost): Razlikovanje plasti lepila in vrzeli, praznin in zobne gnilobe
Rentgenski žarki večine univerzalnih lepil ne prepoznajo, lepila so radioprosojna. Tudi pri ostalih lepilih je včasih težko razlikovati med plastmi lepil, sekundarnim kariesom, robnimi vrzelmi in prazninami pod prenovo, zlasti na slabo vidnih področjih. Če rentgenski žarki ne zaznajo lepila pod obstoječo prenovo, lahko to privede do napačne diagnoze - in do potencialno pretirano invazivnega zdravljenja. Da bi rešili to težavo, nekateri proizvajalci dodajajo anorganska polnila, ki povečajo zaznavnost lepil za rentgenske žarke (radiopačna). Vendar lahko anorganska polnila povečajo viskoznost lepila in vplivajo na lastnosti lepila in materiala, kar zmanjšuje uporabnost lepila. Prav tako so polnila nagnjena k posedanju, kar lahko negativno vpliva na kakovost izdelka, če steklenička pred uporabo ni temeljito pretresena. 

Namerno kopičenje lepila pod prenovami razreda I - rentgenski posnetki odstranjenih človeških kočnikov (molarjev). Na prvih treh kočnikih na levi so bila uporabljena različna univerzalna lepila, ki jih rentgenski žarki ne zaznajo, medtem ko je je bilo na kočniku skrajno desno uporabljeno lepilo 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhesive. Da bi se izognili morebitnim težavam, poiščite univerzalno lepilo, ki brez dodajanja radiopačnih polnil dosega radiopačnost podobno dentinu. Lepilo 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhesive, na primer, uporablja novo razvit radiopačni monomer, ki je v lepilu enakomerno porazdeljen in ne spreminja njegove viskoznosti.

2. Vezava s kariesom prizadetega dentina: Podpora minimalno invazivnim postopkom
Vse več zobozdravnikov uporablja minimalno invazivne postopke in išče načine, kako pri odstranjevanju kariesa ohraniti čim več naravne strukture zoba. V večini primerov to pomeni, da se na dnu votline pusti dentin, ki je sicer prizadet od kariesa, a čvrst. Pri globokih votlinah pa lahko v bližini dlesni pustimo celo mehki dentin. Da je poseg uspešen, pa mora biti to kariesno tkivo tesno obdano, zaprto. Tesnilo odreže pretok hranil do preostalih bakterij in prepreči napredovanje zobne gnilobe. Tudi z univerzalnim lepilom lahko, na srečo, še dalje uporabljate minimalno invazivne postopke zdravljenja. Lepilo 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhesive je, kot primer, oblikovano za močno vezavo tako na zdrav kot tudi na s kariesom prizadet dentin. Zatesni tudi s kariesom prizadet dentin, saj tvori jasno definirano neprekinjeno hibridno plast. To pomeni, da lahko zdravniki izkoristijo fizikalne lastnosti in prednosti delovnih postopkov z univerzalnim lepilom in hkrati preprečujejo sekundarno zobno gnilobo. 


- Trdnost strižne vezi z 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhesive.
Primerjava vezi s kariesom1 prizadetim dentinom in z zdravim dentinom.

3. Sestava brez derivatov BPA: Zmanjšajte skrbi pacientov
Medijske objave o bisfenolu A motivirajo paciente in zobozdravnike, da iščejo možnosti zdravljenja, ki ne vključuje materialov z vsebnostjo derivatov BPA, kot je BisGMA. Da bi povečali zaupanje svojih pacientov v materiale, ki jih uporabljate, poiščite univerzalna lepila brez derivatov BPA, kot je Scotchbond Universal Plus Adhesive.

4. Deluje kot vezni premaz za posredne prenove: Izboljša obstojnost, pospeši postopek in poenostavi posege
Večina zobozdravnikov pri lepljenju posrednih prenov uporablja vezni premaz (primer, npr. silan). Vendar je z ustreznim lepilom ta korak mogoče opustiti in hkrati celo izboljšati trdnost vezi. Vezni premazi v zobozdravstvu običajno vsebujejo vezno sredstvo, kot je silan, razredčeno s topilom. Silani vsebujejo reaktivne skupine, ki spodbujajo vezi med organskimi in anorganskimi materiali, tj. med zobom in materialom prenove. Silani se lahko dodatno izboljšajo, če jih vežemo na različne funkcionalne skupine, ki bolje reagirajo z različnimi polimeri. Lepilo Scotchbond Universal Plus Adhesive, na primer, vsebuje optimizirano mešanico silanov, ki mu omogočajo, da deluje kot oboje, vezni premaz in lepilo.Že njegov predhodnik 3M™ Scotchbond™ Universal Adhesive je vseboval silane z metakrilatno funkcijo. V novem lepilu smo k tem dodali še amino-funkcijske silane. Ta kombinacija novemu lepilu zagotavlja zlati standard trdnosti vezi z jedkano steklokeramiko. Več in-vitro študij je pokazalo, da je lepilo Scotchbond Universal Plus Adhesive po trdnosti vezi z jedkano steklokeramiko primerljivo z lepili z ločenim silanom. 


- Strižna trdnost lepila 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhesive na litijev disilikat.

5. Samo-utrjevanje in dvojno utrjevanje: Pospešite postopek, poenostavite posege in izboljšajte zaupanje
Sodobna univerzalna lepila so zgrajena na osnovi kislih formul, kar je pogosto nezdružljiva s peroksidnimi/aminskimi iniciatorji, ki se uporabljajo v izdelkih za samo-utrjevanje in dvojno utrjevanje, kot so smolni cementi ali materiali za izdelavo jedra. Kislost lahko namreč zavira utrjevanje vezi z lepilom. Za odpravo te nezdružljivosti je lepilo običajno potrebno pred nanosom zmešati s tako imenovanim aktivatorjem samo-utrjevanja ali aktivatorjem dvojnega utrjevanja. Lepilo Scotchbond Universal Plus vsebuje majhno količino soli prehodnih kovin, ki zagotavljajo združljivost s peroksidnim/ aminskim iniciatorjem in tako ločeni aktivator ni potreben. Vendar pa je lepilo še vedno potrebno polimerizirati s pomočjo luči za utrjevanje in tako zagotoviti največjo učinkovitost, trdnost vezi. Če se lepilo Scotchbond Universal Plus uporablja skupaj s smolnim cementom 3M™ RelyX™ Universal Resin Cement ima dodatno prednost: lepila ni potrebno polimerizirati s svetlobo, saj mehanizem samo-utrjevanja smolnega cementa polimerizira tudi plast lepila. To pomeni, da se pri nameščanju zobne prenove lepilo optimalno porazdeli po materialu - s tem se izognemo morebitnim težavam s prileganjem, ki bi jih povzročilo nakopičeno lepilo, nehote strjeno še pred nameščanjem prenove.

Zaključek:
Univerzalna lepila ponujajo mnoge prednosti in nekateri materiali so razviti precej dlje od zahteve po trdni vezi. Ti materiali nove generacije so zgrajeni posebej za potrebe zobozdravstva, kot so zaznavnost za rentgenske žarke ali zagotavljanje minimalno invazivnih posegov. Tako je smiselno univerzalna lepila na novo presoditi - in s tem presoditi tudi, kako vam lahko najnovejši razvoj pomaga pri doseganju vaših ciljev.

Autor:
Dr. Christoph Thalacker je sodelavec podjetja 3M ESPE/3M Oral Care od avgusta 2001. Kot vodja raziskav in razvoja lepil se osredotoča na lepila in polnilne kompozite. Nekdanji študent Univerze v Ulmu je do zdaj objavil 19 publikacij v recenziranih revijah, 26 skupin patentov in imel več kot 30 predstavitev na mednarodnih konferencah.V prostem času ima rad planinarjenje, kolesarjenje, smučanje, jezike, kuhanje, urejanje doma in vrtnarjenje. 

Podobne objave

RelyX Fiber Post kompozitni zatički okrepljeni s steklenimi vlakni

RelyX Fiber Post kompozitni zatički okrepljeni s steklenimi vlakni

RelyX Fiber Post 3M ESPE ni samo zatiček. To je popoln sistem, zasnovan za doseganje odličnih rezultatov. Povečana odpornost proti utrujenosti v primerjavi z mnogimi drugimi vodilnimi zatički.

2753
Ultimativna moč za brezkovinsko keramiko

Ultimativna moč za brezkovinsko keramiko

RelyX™ Ultimate Adhesive Resin Cement je inovativni dual-vezujoč cement proizvajalca 3M™ ESPE™, ki so ga razvili za zadovoljitev specifičnih potreb cementiranja brezkovinske keramike.

1601
Nov in samo-adheziven – Univerzalni smolnati cement 3M Relyx

Nov in samo-adheziven – Univerzalni smolnati cement 3M Relyx

3M™ RelyX™ Universal Resin Cement je dvojno strjujoč smolnati cement za praktično vse samo-adhezivne in - ob uporabi z lepilom 3M™ Scotchbond™ Universal Plus – adhezivne primere za smolnati cement z dvojnim strjevanjem.Na voljo je z revolucionarno...

1386

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.