5 novih načinov, kako iztisniti največ iz vaše brizge s samodejnim mešanjem

1047
5 novih načinov, kako iztisniti največ iz vaše brizge s samodejnim mešanjem

Najljubši sistem za nanašanje smolnatega cementa se je še izboljšal. Spoznajte brizgo s samodejnim mešanjem (automix), ki ne le zmanjšuje količino odpadnega materiala in odpadne plastike, temveč je tudi bolj ergonomična, bolj higienična in enostavnejša za uporabo.

Za mnoge so brizge s samodejnim mešanjem najljubši način nanosa smolnatih cementov. Zagotavljajo dosledno, visokokakovostno mešanico in omogočajo neposreden nanos na prenovo ali zobni nadomestek. Te prednosti pri učinkovitosti so prinašale slabosti v obliki odpadnega materiala, sedaj pa nov razvoj omogoča tako izboljšano uporabnost, kot tudi zmanjšanje odpadnega materiala in odpadne plastike na najmanjšo možno mero. Spoznajte pet aktualnih izboljšav brizge s samodejnim mešanjem, ki pomagajo izboljšati vaše delo.

Prva izboljšava: Nasveti za mešanje, ki zmanjšujejo količino odpadnega materiala
Brizge s samodejnim mešanjem uporabljajo statične mešalnike v konici, da iz dveh komponent cementa - pogosto imenovanih katalizator in osnovna pasta – ustvarijo eno homogeno pasto. Oblika konic povzroča, da nekaj paste ostane v mešalnikih. Za zobno prevleko se porabi približno 0,16 grama paste, medtem ko je v mešalniku ostane približno 0,35 grama, kar je dvakrat toliko, kot je potrebnega za poseg! Da bi rešili vprašanje odpadnega materiala, je družba 3M razvila in patentirala brizgo za samodejno mešanje smolnatega cementa in mikro mešalno konico 3M™ RelyX™ Universal (slika 1). Krajša mešalna konica zmanjša odpadni material na vsega 0,07 grama, kar pomeni 80-odstotno zmanjšanje, še naprej pa zagotavlja odlično kakovost mešanja. Torej, čeprav je prostornina brizge le 3,4 grama smolnatega cementa, lahko zagotovi podobno število nanosov kot drugi sistemi.


Slika 1: Tipične mešalne konice za standardne brizge s samodejnim mešanjem v primerjavi z mikro mešalno konico 3M™ RelyX™ Universal Cement (desno).

Druga izboljšava: Ergonomska brizga za samodejno mešanje v obliki sodčka
Izrazito zmanjšanje odpadnega materiala z mikro mešalno konico za smolnati cement 3M™ RelyX™ Universal pomeni, da je za 15 nanosov, ki jih zagotavljajo brizge s samodejnim mešanjem polne velikosti, potrebno veliko manj smolnatega cementa. To zmanjšanje potrebnega materiala je družbi 3M omogočil, da je ponovno razmislila o oblikovanju telesa brizge. Namesto da bi uporabila dolgo obliko dvojnega sodčka, se je družba 3M odločila za ergonomske prednosti manjše, krajše oblike, podobne brizgi za tekoče kompozite. Dva predela za pasto brizge za samodejno mešanje RelyX Universal Resin Cement sta v celoti vključena v valjasto obliko, ki gladko preide v udoben naslon za prste. Ta oblika omogoča, da s prijemom brizge pod poljubnim kotom lažje dosežemo območje nanosa (slika 2). Zaradi majhnosti brizge je roka bližje konici, kar zagotavlja natančen nanos materiala. Oblika brizge je bila leta 2021 nagrajena s prestižno nagrado Red Dot Design Award.


Slika 2: Brizga za samodejno mešanje 3M™ RelyX™ Universal Resin Cement.

Tretja izboljšava: Polovica plastičnih odpadkov
V zobozdravstvenih ordinacijah povsod po svetu nastajajo velike količine odpadkov. Kot podjetje, ki uporablja znanost za zagotavljanje sveta z manj odpadki, 3M podpira ukrepe za okolju prijaznejše delo v zobozdravstveni ordinaciji. Ob 80-odstotnem zmanjšanju odpadnega materiala pomenita manjša mešalna konica in manjše telo brizge RelyX Universal Resin Cement tudi 50-odstotno zmanjšanje plastičnih odpadkov na nanos (slika 3). Nova brizga prav tako pomeni, da je pokrovček za zapiranje sedanjih brizg za samodejno mešanje odveč - to pomeni en kos plastike manj v smeteh.


Slika 3: Primerjava velikosti brizge in prostornine 15 mešalnih konic 3M™ RelyX™ Universal Resin Cement (levo) in običajne brizge za samodejno mešanje.

Četrta izboljšava: Boljše nadziranje higiene
Za razliko od običajnih brizg za samodejno mešanje, ki imajo robove in utore, je površina brizge RelyX Universal Resin Cement gladka in jo je lažje čistiti. Nadalje je celotna konica brizge med uporabo zaprta v mešalno konico, kar odprtino brizge ščiti pred onesnaženjem. In končno, telesa običajnih brizg so odprta in se shranjujejo tako, da se uporabljena mešalna konica pusti pritrjena, da tesno zapira brizgo. Brizga RelyX Universal Resin Cement je drugačna. Tesno se zapira z mehanizmom ventila, kar omogoča higienično shranjevanje brez uporabe že uporabljene konice (slika 4). Mešalna konica služi kot ključ, ki odpira in zapira ventil, kot je prikazano na sliki 5.


Slika 4: Pogled od spredaj na brizgo 3M™ RelyX™ Universal Resin Cement zaprto z ventilom na konici.


Slika 5: Bližnji posnetek brizge 3M™ RelyX™ Universal Cement z zaprtim ventilom (levo zgoraj, A). Razstavljena ventil in telo brizge, vidita se odprtini za iztiskanje paste (zgoraj desno, B). Mešalna konica nameščena na zaprt ventil (C1), vrtenje mešalne konice postopoma odpira ventil (C2), pri obratu za 90° je ventil popolnoma odprt in pripravljen za iztiskanje paste (C3). Če konico snamemo, jo je treba zavrteti nazaj v začetni položaj, kar zapre ventil.

Peta izboljšava: Povečanje enostavnosti uporabe z manj sestavnimi deli
Običajne brizge za samodejno mešanje so opremljene z ravno ali "običajno" mešalno konico in široko konico z dvema nastavkoma - enim za uporabo v ustih in drugim za vnos v zobne korenine. To so štirje sestavni deli, ki jih je treba imeti pri roki in jih zamenjevati (slika 6).


Slika 6: Primerjava štirih sestavnih delov mešalne konice običajne brizge za samodejno mešanje (levo) in dveh sestavnih delov mešalne konice 3M™ RelyX™ Universal Resin Cement.

Za RelyX Universal Resin Cement pa sta potrebna le dva dela: mešalna konica in konica za podaljševanje. Mikro mešalna konica RelyX Universal ima kratko, upognjeno šobo, ki omogoča enostaven nanos na prenovo ali zobni nadomestek. Konica za podaljševanje se lahko pritrdi neposredno. Tako se število sestavnih delov mešalne konice zmanjša na polovico, kar pomeni boljši pregled nad orodji.


Slika 7: Primerjava običajnega nastavka za podaljšanje mešalne konice (levo) in mikro mešalne konice RelyX Universal s konico za podaljševanje (desno).

Ob tem je konica za podaljševanje, ki se prilega mikro mešalni konici RelyX Universal, daljša in tanjša od obstoječih običajnih nastavkov za vnos v zobne korenine, kar olajšuje vnos v koreninski kanal (slika 7).

Zaključek
Brizga za samodejno mešanje RelyX Universal Resin Cement prinaša pet impresivnih izboljšav za prihranek materiala, zmanjšanje plastičnih odpadkov, boljšo ergonomijo in higieno in bolj enostavno uporabo. Te izboljšave odpravljajo pomanjkljivosti današnjih običajnih brizg za samodejno mešanje in dvigujejo samodejno mešanje smolnatih cementov na naslednjo raven.


Avtor: Andreas Boehm
Inženir strojništva, ki je diplomiral leta 1994 na Visoki šoli za uporabne znanosti v Münchnu. Že 22 let se ukvarja z oblikovanjem in razvojem medicinskih pripomočkov. Družbi 3M se je pridružil leta 2006. Je razvijalec izdelkov za sisteme nanosa in doziranja na področju rešitev za ustno nego. Sodeloval je pri razvoju: brizga za uporabo v ustih, pokrovček Scotchbond™ Universal Flip Cap, kapsula za polnjenje kompozita, kapsula za hitro mešanje, pokrovček Ketac™ Universal Aplicap, brizga za samodejno mešanje RelyX™ Universal, nov pokrovček Scotchbond™ Universal Plus Flip Cap.

Podobne objave

Držite se inovacij: 5 prednosti sodobnih Univerzalnih lepil

Držite se inovacij: 5 prednosti sodobnih Univerzalnih lepil

Sodobna univerzalna lepila prinašajo številne izboljšave, od dodatne zaznavnosti za rentgenske žarke do zapiranja s kariesom prizadetega dentina. Čas je, da ponovno odkrijete univerzalna lepila in spoznate pet prednosti, ki ste jih morda...

1040
Veneer restoration

Veneer restoration

Initial situation: The 40 year old female patient presented because she was not satisfied with the appearance of her front teeth (Figs. 1 – 2).

1895
Nov in samo-adheziven – Univerzalni smolnati cement 3M Relyx

Nov in samo-adheziven – Univerzalni smolnati cement 3M Relyx

3M™ RelyX™ Universal Resin Cement je dvojno strjujoč smolnati cement za praktično vse samo-adhezivne in - ob uporabi z lepilom 3M™ Scotchbond™ Universal Plus – adhezivne primere za smolnati cement z dvojnim strjevanjem.Na voljo je z revolucionarno...

1401

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.