3 razlogi za izbiro univerzalnih adhezivov

492
3 razlogi za izbiro univerzalnih adhezivov

Imate veliko možnosti, ko gre za vaš dentalni adheziv. Odkrijte, kaj ločuje univerzalne adhezive in kaj ti inovativni materiali prinašajo vašemu postopku - in vaši praksi.Dr. Miryam Schuckar, vodja globalnih znanstvenih zadev

Uvod

Ko gre za dentalne adhezive, so zobozdravniki razvajeni z izbiro. In čeprav se zdi, da je imeti veliko možnosti le blagoslov, pogosto vodi v zmedo in frustracijo. Moč vezave, združljivost tehnik, enostavnost uporabe, metoda utrjevanja, finančne omejitve, čas usposabljanja - s toliko spremenljivkami, kako narediti pravo izbiro? Na srečo odločitev ni zapletena.

Tu nastopijo univerzalni adhezivi.

Od svojega nastanka so univerzalni adhezivi dokazali, da so močni, zanesljivi in vsestranski materiali, ki lahko poenostavijo postopke, zaloge in še več. Ti edinstveni materiali poenostavljajo vezanje z zmanjšanjem števila izdelkov, ki jih morate obvladati in imeti na zalogi vi in vaši zaposleni. Manj izdelkov pomeni manj korakov in enostavnejše postopke. Čeprav univerzalni adhezivi niso novost, še vedno predstavljajo priložnosti za sodobno zobno prakso - vključno s tremi konkretnimi koristmi.

Razlog št. 1: Preprostost

Včasih manj je res več.

Medtem ko so prejšnje generacije adhezivov za dosego ustrezne vezave zahtevale več stekleničk in korakov, so univerzalni adhezivi oblikovani tako, da več naredijo na več površinah in v več vrstah obnovitev - in to v manj korakih. To pomeni manj informacij za zapomniti in manj prostora za napake. Kot je dejal dr. Marcos Vargas, D.D.S., o prehodu na univerzalne adhezive: "Namesto da bi vsakič spreminjal navodila, želim imeti en niz navodil, ki jih lahko pravilno uporabim. Vemo, da je zobozdravnik bolj verjetno, da se bo spomnil, kaj naj stori, ko ima samo en korak namesto več korakov."

Univerzalni adhezivi so kot razred materialov zasnovani tako, da:

Se vežejo na veliko dentalnih površin Delujejo v izbranem načinu etsiranja: popolno etsiranje, samoetsiranje ali selektivno etsiranje Zagotavljajo močne vezi Delujejo tako pri neposrednih kot pri posrednih obnovitvah Ponujajo vse-v-eni-steklenički priročnost, brez potrebe po ločenem pripravku Povzročajo skoraj nobene pooperativne občutljivosti Preprostost in vsestranskost sta izjemno privlačni za sodobno zobno prakso. Kot je dejal dr. Vargas: "Želel sem imeti en adheziv, ki deluje tako z neposrednimi kot posrednimi obnovami in s katerim sem se počutil udobno ter ga dnevno uporabljal." Z odstranitvijo spremenljivk, povezanih z več koraki in stekleničkami, poenostavite svoje delovne procese in zaloge. Poleg tega z manj izdelki, ki jih je treba spremljati, zmanjšate tveganje, da bi odstranili odvečne ali potekle materiale.

Poleg tega nekateri sodobni univerzalni adhezivi ponujajo dodatne koristi. Na primer, 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhesive ustvarja vezi in tesni kariesom prizadeti dentin, kar vam daje zaupanje pri izvajanju minimalno invazivnih priprav. Vse to pripomore k materialnemu razredu, ki poenostavlja delovne procese, optimizira zaloge in omogoča bolj konzervativno zobozdravstveno filozofijo.

Univerzalni adhezivi prinašajo:

Razlog št. 2: Močna znanost v praksi

Adhezivno zobozdravstvo je skozi leta doživelo veliko sprememb, pri vsaki spremembi pa smo lahko izkoristili nove znanstvene dosežke za reševanje težav v praksi in doseganje najboljših možnih rezultatov za naše paciente. Zato pacienti zaupajo svojim zobozdravnikom, da so vedno na tekočem z najnovejšimi inovacijami. Tu se izkažejo univerzalni dentalni adhezivi.

Univerzalnim adhezivom lahko zaupate, da bodo zagotovili odlično vez, saj se v njih skriva znanost. Na primer, univerzalni adhezivi 3M svojo vsestranskost in enostavno uporabo dolgujejo tehnologiji treh delov "VMS":

  • Kopolimer Vitrebond™: Patentirani metakrilatno modificirani polialkenoični kopolimer, ki adhezivni formuli zagotavlja toleranco na vlago in zagotavlja močne vezi na vlažnem ali suhem dentinu priuporabi popolnega etsiranja. Poleg tega pomaga zmanjšati pooperativno občutljivost in občutljivost na tehniko.
  • Monomer metakriloksidecil fosfat (MDP): Dobro znan fosfatni monomer, ki omogoča uporabo samoetsirne metode, vezi z cirkonijo in aluminijo ter stabilnost brez potrebe po hlajenju.
  • Silan: Aktiven in stabilen silan omogoča vezanje na steklokeramiko brez dodatnega silanskega pripravka.

Znanstvena inovacija omogoča tudi dodajanje novih funkcij univerzalnim adhezivom. V primeru Scotchbond Universal Plus Adhesive 3M omogoča nov BPA-derivatni, prečno povezovalni radiopačni monomer, ki omogoča radiopaznost podobno dentinu - kar pomaga preprečevati napačne diagnoze in pretirano zdravljenje na rentgenskih posnetkih. Medtem ko nekateri dentalni adhezivi dosežejo radiopaznost z radiopačnimi polnilnimi sredstvi, ki se lahko usedejo v steklenički, ostane Scotchbond Universal Plus Adhesive homogeno mešan, kar zagotavlja, da ima vsaka kapljica adheziva enake lastnosti. V tem kontekstu univerzalni adhezivi še naprej napredujejo, ustvarjajo več možnosti za koristi znanstvenega razvoja in več razlogov za uporabo teh inovativnih materialov v vaši praksi.


Shematska formula radiopačne smole, X = težki element, ki omogoča radiopaznost, z rentgenskimi posnetki izvlečenih človeških molarjev s kavitami razreda I, ki vsebujejo namerne adhezijske ostanke. Polnilni material 3M™ Filtek™ One Bulk Fill Restorative. Notranji podatki 3M, H. Loll et al., J Dent Res 99 (Spec Iss A): št. 757, 2020

Razlog št. 3: Ustvarjanje pozitivnih izkušenj za paciente

Poleg ustvarjanja zdravih in lepih nasmehov zobozdravstveni strokovnjaki želijo, da imajo njihovi pacienti čim boljšo izkušnjo. In čeprav je biti prijazen že velik korak, tudi izbira materialov igra pomembno vlogo - vključno z adhezivom.

Pooperativna občutljivost je zadnji izid, ki ga želite videti po restorativnem posegu, vendar je težko predvideti ali se izogniti. Vendar pa določeni materiali, kot so univerzalni adhezivi, pomagajo zmanjšati tveganje. Na primer, univerzalni adhezivi 3M, ki temeljijo na vodni in etanolni topilni osnovi, zmanjšujejo incidenco pooperativne občutljivosti skoraj na nič [slika 1]. Pri drugih formulacijah se lahko pri izhlapevanju topil kolagenski sloj prekomerno izsuši, kar povzroči sesedanje dentinskih vlaken in občutljivost. Voda v topilnem sistemu univerzalnih adhezivov 3M pa ponovno hidrira kolagen, kar preprečuje to težavo.

Poleg občutljivosti si vsak zobozdravstveni strokovnjak želi, da bi njegovo trdo delo trajalo čim dlje. Uspeh obnovitve je odvisen od moči vezave adheziva. Ko vezave odpovejo, trpijo tako zobozdravniki kot pacienti. Na srečo univerzalni adhezivi zagotavljajo najvišjo raven vezave na mnoge dentalne in obnovitvene podlage, kar zmanjšuje tveganje za neprijetne ponovne obiske zaradi popravila ali zamenjave. S tem ne le zaščitite svoje paciente in svoj ugled, temveč tudi prihranite čas in stroške, povezane z neuspešnimi obnovami.


Slika 1: Rezultati terenske ocene 3M. 120 zobozdravnikov je merilo incidenco pooperativne občutljivosti pri več kot 8.500 neposrednih aplikacijah 3M™ Scotchbond™ Universal Adhesive.¹

Zaključek

Adhezivno zobozdravstvo je skozi leta doživelo veliko sprememb, pri vsaki spremembi pa smo našli nove načine za poenostavitev procesov, reševanje težav in zagotavljanje najboljših možnih rezultatov za naše paciente. Čeprav vsak material prinese nekaj drugačnega na mizo, univerzalni adhezivi prinašajo eno dodatno prednost: močno klinično zgodovino. Zobozdravniki želijo izdelke, ki jim lahko zaupajo, da delujejo varno in kot je bilo predvideno, in to se doseže s testiranjem in časom. Na voljo podrobna znanstvena dokumentacija, pozitivna poročila izkušenj in - kar je najpomembneje - dolgoročne klinične študije so dober pokazatelj, kako se lahko izdelek obnaša skozi leta.²³

Na primer, 3M™ Scotchbond™ Universal Adhesive ni le prvi univerzalni adheziv na svetu, ampak tudi najbolj raziskan in klinično dokazan univerzaladheziv v industriji, z več kot 4500 objavljenimi pregledi, laboratorijskimi raziskavami in rezultati kliničnih študij. Poleg tega je Scotchbond Universal Adhesive prvi univerzalni adheziv s petletnimi rezultati kliničnih študij. Njegov naslednik, Scotchbond Universal Plus Adhesive (ki je bil lansiran leta 2020), univerzalne adhezive dvigne na novo raven. Ohranja vse prednosti originala, hkrati pa zagotavlja še več nadzora in predvidljivosti - ker dober adheziv ne bi smel biti merjen samo po moči vezave. Vse to upoštevajoč, univerzalni adhezivi so klinično preizkušen razred dentalnih adhezivov, ki uporabljajo inovativno znanost za zagotavljanje preprostosti, vsestranskosti in zanesljivosti - in preprosto jih ne smemo prezreti.

1 R. Guggenberger, B. Cerny, C. Thalacker, K. Wiggins, and A. B. Soares: Postoperative Sensitivity with a New Universal Adhesive. IADR 2012, Brazil. Abstract #186
A. A. Robles, N. C. Lawson, C. Fu, D. A. Givan, and J. O. Burgess: Clinical Evaluation of Universal and Two Bottle Total Etch Adhesives at 5 Years. AADR 2018, Fort Lauderdale, FL, USA. Abstract #1491
3 A. D. Loguercio, et al.: A new universal simplified adhesive: 36-Month randomized double-blind clinical trial. Journal of Dentistry September 2015, 43 (Issue 9), 1083-1092

Podobne objave

Držite se inovacij: 5 prednosti sodobnih Univerzalnih lepil

Držite se inovacij: 5 prednosti sodobnih Univerzalnih lepil

Sodobna univerzalna lepila prinašajo številne izboljšave, od dodatne zaznavnosti za rentgenske žarke do zapiranja s kariesom prizadetega dentina. Čas je, da ponovno odkrijete univerzalna lepila in spoznate pet prednosti, ki ste jih morda...

887
Ultimativna moč za brezkovinsko keramiko

Ultimativna moč za brezkovinsko keramiko

RelyX™ Ultimate Adhesive Resin Cement je inovativni dual-vezujoč cement proizvajalca 3M™ ESPE™, ki so ga razvili za zadovoljitev specifičnih potreb cementiranja brezkovinske keramike.

1547
Klinični primer: Prenove II. razreda s polnili 3M Filtek™ Supreme Flowable in 3M™ Filtek™ One Bulk Fill.

Klinični primer: Prenove II. razreda s polnili 3M Filtek™ Supreme Flowable in 3M™ Filtek™ One Bulk Fill.

Pacient je imel neuspešno amalgamsko prenovo, ki je pustila odprte robove, zabarvanje in ponavljajočo se zobno gnilobo. Pacient se je pritoževal, da ga pri mrzli hrani in pijači ter grizenju ta zob boli. Načrtovali smo zdravljenje z neposrednim...

593

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.