Silent TS - Se med obdelavo nabira prah?

1439
Silent TS - Se med obdelavo nabira prah?

Smo proti onesnaževanju s prahom in hrupom v zobotehničnem laboratoriju!

Omlete ne moreš narediti, brez da bi zlomil jajca, pravi rek. V prenesenem pomenu to pomeni, da sta pri vsakem delu prisotna umazanija in nered. Zobotehnični laboratorij pri tem ni izjema. Prašni delci, hlapi – vsak zobotehnik pozna nezdrave “stranske proizvode ”, ki se pojavljajo pri vsakdanjem delu z materiali, kot so keramika, mavec, zlitine ali akrilat. Drobni delci finega prahu, ki lahko prodrejo globoko v pljuča, so še posebej nevarni. Zato je učinkovito sesanje toliko bolj pomembno. Predstavljamo vam testiranje, ki smo ga izvedli v našem laboratoriju, da bi ugotovili, koliko umazanije se dejansko pojavi pri izdelavi mavčnega modela. Cilj testiranja je bil: določiti najboljši način za omejitev onesnaževanja s prahom.


Zobotehnik Guido Testa, Busto Arsizio, Italy

Popolna organizacija in čistoča sta bili vedno zelo pomembni v našem laboratoriju. Zato smo v vseh teh letih, odkar laboratorij deluje, kupovali naprave in sisteme, ki smo jih izbrali kot najbolj učinkovite, najbolj ergonomske in predvsem najvarnejše. Konec koncev delamo vsak dan z velikim številom različnih materialov, z različnimi napravami in orodjem, tako med brušenjem in modeliranjem, kot med rezkanjem, litjem, spajkanjem, poliranjem in še bi lahko naštevali. Pri tem smo vedno izpostavljeni veliko različnim tveganjem in onesnaženju. Fini prah predstavlja veliko obremenitev za naše zdravje. Znova in znova statistični podatki kažejo, da zobotehnik povprečno vnese v svoje telo 12 kilogramov prahu na leto.

Fini prah je zdravju škodljiv in je obravnavan kot najbolj pogost strup dihal v zobotehničnih laboratorijih. Kremenov prah, na primer, ki se sprosti pri odstranjevanju ali peskanju naložbenih materialov, je rakotvoren. 

Prav tako je v zobotehničnih laboratorijih uporabljenih vedno več modernih materialov, kot je kompozit smole, ki pogosto vsebujejo nano delce, ki se sproščajo v ozračje tekom procesa dela. To lahko predstavlja novo potencialno nevarnost za zdravje prisotnih v laboratoriju. V hitro spreminjajočem delovnem svetu sta
za odgovorne zobotehnične laboratorije preprečevanje zdravstvenih nevarnosti in varnost pri delu obvezna.

Zato bi morali biti laboratoriji pod rednim nadzorom. Da bi ugotovili, koliko umazanije ustvarjamo med izdelavo mavčnih modelov, smo v našem laboratoriju sestavili preprost tri stopenjski test. Z njim smo želeli ugotoviti, katera delovna metoda najbolj omeji onesnaževanje s prahom.

Strokovnjaki lahko v laboratoriju natančno izmerijo koncentracijo delcev (v ppm/cm3) nevarnih substanc, kot so kremen, kobalt, nikelj in krom. Na preprost način smo želeli ugotoviti, kako daleč se prašni delci v našem delovnem okolju dejansko raztrosijo, in pri tem poiskati najboljši način za učinkovito omejitev tega raztrosa.

Trije modeli, trije poskusi, trije prepričljivi rezultati.

Za začetek smo odlili tri (Classa IV) mavčne modele iz enega odtisa in jih nato pripravili za nadaljnje delo. Spremljali smo testiranja in primerjali rezultate onesnaženja okolja s prašnimi delci, ki so nastali med rezkanjem mavčnega modela v različnih pogojih dela. Po vsakem testiranju je bil delovni prostor temeljito očiščen.


PRVI test – brez sesanja

Najprej smo model pripravili brez sesanja. Meritev je pokazala, da ostanke mavca najdemo tudi do 51 cm daleč od mesta dela.

 


 

DRUGI test – z napo - sesalcem

Drugi mavčni model je bil pripravljen s SILENT TS sesanjem, enote Renfert in napo. Po tem testu je bil prašni polmer zmanjšan na 36 cm.

 


 

TRETJI test – s SILENT TS in prašno sesalno komoro

Nazadnje smo izdelali tretji model s sesalno enoto SILENT TS in Dustex master plus sesalno komoro. Meritve so pokazale največjo učinkovitost postopka, saj se je prah pojavil le do 5 cm od mesta obdelave mavčnega modela.

Še par informacij o Dustex master plus, proizvajalca Referent
Sesalna komora pomeni več prostora v našem laboratoriju, saj smo staro mavčno sesalno mizo širine 120 cm lahko nadomestili z novo, točno polovico ožjo. Hkrati ima naprava še dodatne funkcije. Sesalna komora ščiti tako pred prahom kot tudi pred hlapi, ki se sproščajo med procesom dela. Zato jo v našem laboratoriju uporabljamo ne le za obdelavo mavčnih modelov, pač pa tudi za proizvodnjo, obdelavo in popravila protez, podlaganja in vsa ostala dela, kjer se ustvarja prah. Rezultat tega je znatno zmanjšana stopnja onesnaženja in s tem povezanih tveganj za zdravje pri vseh delovnih procesih v zobotehničnem laboratoriju. Manj prahu in hrupa - boljše varovanje zdravja!




 

Naši zaključek

Čeprav smo se osredotočili na samo en delovni proces (laboratorijska obdelava mavčnega modela), so rezultati jasno pokazali, kako uporabni in pomembni so moderni sesalni sistemi za preprečevanje širjenja škodljivih prašnih delcev. Pri tem se je pomembno zavedati, da ne moremo preprečiti sproščanja in raztrosa submikronskih delcev po laboratoriju. Lahko pa preprečimo, da so ti delci nevarni za prisotne v laboratoriju. S sesalnim sistemom, ki deluje tako tiho in tekoče kot SILENT TS, ščitimo tudi svoj sluh. Zaradi hrupa, ki smo mu izpostavljeni vsak dan na delovnem mestu, smo lahko le hvaležni za vse zvočne blažilce, ki branijo sluh. Napredne tehnologije in razvoj novih, še bolj prefinjenih snovi v zobozdravstveni medicini in tehnologiji, zahteva upoštevanje preventivnih ukrepov in opredeljuje mejne vrednosti, ki so toliko bolj pomembne za vse vpletene. 

Renfert je učinkovit sistem in kompaktna sesalna komora, ki pri vsakodnevnem laboratorijskem delu zagotavlja manj prahu v ozračju in manj onesnaževanja s hrupom. Rezultat tega je boljša varnost in zdravstvena zaščita vseh zaposlenih v zobotehničnem laboratoriju.

 

Podobne objave

RENFERT GEO Expert Wax Set A. Bruguera - iz prve roke, Andrej Lazić

RENFERT GEO Expert Wax Set A. Bruguera - iz prve roke, Andrej Lazić

Izkušnje z novimi Renfertovimi voski iz prve roke - Andrej Lazić: "Gre za osebno zapakiran, kakovosten komplet kreativnih voskov, katerim je priložena knjižica z natančnimi navodili za uporabo."

2089
Renfert aparati

Renfert aparati

Twister Evolution - naprava, ki ne pozna kompromisa - Intuitivno programiranje ter enostavno vzdrževanje in rokovanje naredijo, da je naprava prijeten partner pri delu, tako v laboratoriju kot tudi v ordinaciji. Zaradi velike hitrosti motorja...

2392

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.