Rad imam tvoj nasmeh-minimalno invazivna rekonstrukcija sprednjih zob

2063
Rad imam tvoj nasmeh-minimalno invazivna rekonstrukcija sprednjih zob

Keramične zobne luske so priljubljeno minimalno invazivno zdravljenje za povrnitev pacientovega nasmeha. Dentalni materiali in tehnike se nenehno izboljšujejo, zato se spreminjajo tudi postopki izdelave. Uspešna tehnika adhezivnega bondiranja se dosledno optimizira v smislu njenega izvajanja.

Vse več pacientov se obrača na svoje zobozdravnike z zahtevo po lepem nasmehu in poravnanosti svojih zob. Poleg teh kozmetičnih zahtev običajno želijo še, da bi jim odstranili čim manj zdrave zobne strukture. Posledično morajo biti zobje preparirani po načelih ohranjanja zobne mase, ne da bi to vplivalo na njihove estetske značilnosti. To ravnovesje je mogoče doseči s pomočjo sodobnih keramičnih materialov ter hkratno uporabo tehnike adhezivnega bondiranja. Pomembno torej je, da zobozdravstvena ekipa izbere material, ki optimalno izpolnjuje njihove zahteve v zvezi s funkcionalnim in estetskim načrtovanjem. Zobe je treba zelo pozorno preparirati. Restavracije so prilagojene nasmehu z upoštevanjem sorazmernosti in z umetniškim okusom. Na koncu se restavracije umesti v skladu s smernicami tehnike adhezivnega bondiranja. Izziv je najti način za izdelavo izjemno tankih keramičnih zobnih lusk z ustrezno trdnostjo in stabilnostjo. Poleg tega je pomembno ustvariti čvrsto vez med restavracijami in zobno strukturo, pri čemer si pomagamo s tehniko senzitivnega adhezivnega bondiranja. Za zagotovitev dolgo obstojnih, uspešnih rezultatov je priporočljivo uporabljati optimalno koordinirane izdelke.
 

Materiali

Optične lastnosti sodobnega keramičnega materiala (npr. IPS e.max® Press) so zelo podobne lastnostim naravne zobne skleni-ne. Zaradi tega lahko zobne luske posnemajo translucentne lastnosti naravnih zob in omogočajo optimalno prehajanje svetlobe. Poleg tega se lahko zaradi odličnih mehanskih lastnosti IPS e.max Press izdelajo zelo tanke restavracije minimalne debeline 0,3 mm. Na ta način je izpolnjena zahteva po minimalno invazivnem zdravljenju, saj je treba odstraniti zgolj zelo malo zdrave zobne strukture. Luske dobijo končno trdnost po vzpostavitvi močne vezi z zobno strukturo, za kar poskrbi adhezivno cementiranje. V tej fazi je odločilni faktor postopek, ki se uporablja za umeščanje zobnih lusk (protokol za cementiranje). Izdelki iz serije silikatnih keramičnih materialov sistema IPS e.max so koordinirani s kompozitnim cementom Variolink® Esthetic. Enokomponentni keramični primer Monobond Etch & Prime, ki je vključen v sistem, v enem koraku jedka in silanizira steklo-keramične površine. Obenem je ta snov za jedkanje veliko nežnejša od fluorovodikove kisline.

Študija primera

Pacientka je želela imeti privlačnejše zgornje sprednje zobe (slika 1). Bila je zelo prijetnega in negovanega videza, zdravi so bili tudi njeni zobje. Toda mlada ženska ni bila zadovoljna z obliko svojih zob. Imela je občutek, da so preozki. Želela si je zobe lepih, čvrstih oblik, ki bi ji omogočali harmoničen nasmeh. Po enem svetovalnem pogovoru si je izbrala luske. Ta primer je predstavljal precejšen izziv. Po eni strani se je smelo zdrave zobe čim manj pobrusiti. Na drugi strani je bilo treba pacientkine želje izpolniti, ne da bi bili njeni zobje videti preveliki. Po preučitvi stanja smo se odločili za uporabo izjemno tankih keramičnih lusk.


Klinična preparacija

Najprej je bil oblikovan estetski in funkcionalni načrt. Pomagali smo si z diagnostičnim odtisom predela UL5 do UR5 v vosku. Zatem se je pričela faza estetskega zdravljenja. Glavni namen preparacije je bil doseči enakomerno debelino keramičnih lusk glede na predvideni rezultat. Ker je bilo treba v tem primeru zobe nekoliko povečati, smo morali v vestibularnem predelu odstraniti zgolj minimalno količino zobne strukture. V izogib pretiranemu konturiranju mej in tveganju za gingivalno vnetje smo s pomočjo arkansaških brusilnih kamenčkov na cervikalni meji previdno naredili oporo za lusko (slike 2 do 4).
 




Izdelava lusk v laboratoriju

IPS e.max Press je odličen material za izdelavo lusk. V prvi fazi izdelave so bile uporabljene digitalne tehnologije. Mavčni model je bil digitaliziran. Potem so bile s programsko opremo CAD oblikovane izjemno tanke luske. Narejene so bile iz umetne mase, ki se tali, ne da bi puščala ostanke (3D tiskanje). 3D tiskane luske z minimalno debelino 0,3 mm so bile idealna osnova za ročno oblikovanje pravih lusk (slika 5). Idealna razmerja smo dobili z nanosom zelo majhne količine voska. Oblika zob je bila zlasti na incizalnih in proksimalnih mestih prilagojena z voskom. Naš cilj je bil ustvariti enakomeren videz vestibularnih površin na predelu od UL5 do UR5 (sliki 6 in 7). Med preparacijo restavracij za postopek prešanja so se jasno pokazale prednosti tiskanih lusk: slednje so namreč primerjalno stabilne, kar močno olajša proces nameščanja dolivnih kanalov. 



Restavracije so bile postavljene na dolivni kanal, prešane (IPS e.max Press) in vzete iz kivete na konvencionalen način (sliki 8 in 9). Dokončanje občutljivih lusk je bilo izpeljano v vsega nekaj korakih. Luske so bile polirane in nato poslane v zobno ordinacijo (slika 10).
 


Adhezivno cementiranje

V zobni ordinaciji so bile restavracije najprej pomerjene in ocenjene glede barve in translucence. V ta namen so priporočljive v vodi topne paste za pomerjanje. Njihove barve ustrezajo barvam polimeri-ziranega kompozitnega cementa, zato omogočajo izvedbo zanesljive estetske ocene. Po opravljenem čiščenju zob in lusk se je pričelo pomerjanje restavracij - najprej je bila vsaka luska pomerjena, na to vse luske naenkrat.

Adhezivno cementiranje keramičnih restavracij je občutljiv tehnični postopek. Da bi dosegli dolgo obstojno vez, je izredno pomembno pozorno preparirati ta korak in upoštevati protokol cementiranja. Za kondicioniranje keramičnih restavracij je bil uporabljen enokom-ponentni keramični primer Mono-bond Etch & Prime. Primer se je z mikro krtačko 20 sekund nanašalo v stično površino, da bi se odstranilo vse ostanke sline in silikona (slika 11). Med 40-sekundnim reakcijskim časom je jedka snov povečala (razbrazdala) površino in oblikovala jedkalni vzorec. Zatem je bil primer izpran, čemur je sledilo 10 sekundno sušenje restavracije s pritiskom zraka. Na to se je pričela reakcija med silanizerjem in aktivirano steklo-keramiko. Tako je nastal tanek sloj kemično vezanega silana, ki zagotavlja močno in zanesljivo vezavo med luskami in zobmi. Dodatna prednost, ki jo prinaša Monobond Etch & Prime, je v tem, da omogoča jedkanje in silanizacijo v enem koraku. To poenostavi občutljivi postopek nameščanja in poveča njegovo učinkovitost.

 


Po preparaciji obeh zobnih površin v skladu z zahtevami adhezivne tehnike so bile luske cementirane s kompozitnim cementom, ki polimerizira na svetlobi (Variolink Esthetic LC, barva: svetla) (sliki 12 in 13). Material zagotavlja uravnoteženo kombinacijo sipko-sti in stabilnosti, zato je rokovanje z njim lažje. To je razlog, da se luske bondirajo relativno zlahka.

Po bondiranju so bili odstranjeni vsi ostanki ter opravljena zaključna svetlobna polimerizacija. Cementni spoj je bil prekrit z glicerinskim gelom (Liquid Strip). V zadnjem koraku postopka nameščanja so bile dokončno obdelane tudi meje.


Rezultat

Načrtovani cilj je bil dosežen s keramičnimi luskami (slika 14). Zgornji sprednji zobje so videti veliko čvrstejši - kot želeno - in tudi nekoliko svetlejši. Usklajeni so z ustnim okoljem in obraznimi značilnostmi mlade pacientke. Poleg tega je mehko tkivo zelo dobro prilagojeno novemu stanju. Pacientkine želje so bile izpolnjene: njen nov nasmeh smo omogočili brez večje izgube zobne strukture (slika 15).

Zaključek

Sodobni keramični materiali, kot je IPS e.max Press, omogočajo prenovo zob z minimalno invazivnimi tehnikami. Izdelamo lahko celo izjemno tanke luske (minimalna debelina 0,3 mm). Keramične restavracije so cementirane z ustreznim kompozitnim cementom Variolink Esthetic. Enokomponentni steklo-keramični primer ponuja možnost jedkanja in silaniziranja steklo-keramičnih površin v enem koraku. Posledično je za različne vrste keramike potreben samo en protokol. To bistveno olajš vsakodnevno delo in poveč učinkovitost zobne ordinacije.
 

 

Podobne objave

IPS Ivocolor univerzalna paleta barv in glazurnih materialov za prešano

IPS Ivocolor univerzalna paleta barv in glazurnih materialov za prešano

IPS Ivocolor univerzalna paleta barv in glazurnih materialov za prešano, CAD in slojevito keramiko proizvajalca Ivoclar Vivadent. Sedaj zobozdravniki in zobozdravstveni tehniki potrebujejo zgolj en izbor za prilagoditev in glaziranje restavracij.

1691
Variolink Veneer in Variolink Esthetic - Najboljši kompozitni cement

Variolink Veneer in Variolink Esthetic - Najboljši kompozitni cement

Variolink Veneer je kompozit za cementiranje izjemnih estetskih lastnosti, ki polimerizira samo svetlobno. Variolink Esthetic predstavlja novo generacijo kompozitnih cementov, ki ga odlkujeta odlična estetika in enostavna uporaba.

2056

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.