Priporočila za uporabo fluora pri nadzoru kariesa

1602
Priporočila za uporabo fluora pri nadzoru kariesa

Sposobnost fluora, da zaustavi napredovanje in celo izniči nastajanje kariesa, je zelo dobro dokumentirano. Vloga fluora kot enega izmed najpomembnejših faktorjev za preprečevanje kariesa je prinesla revolucijo v kakovost življenja mnogih ljudi. Odkritje sposobnosti ionov fluorida, da nevtralizirajo kisline, ki nastanejo v oblogah in na ta način zaustavljajo proces demineralizacije zob, je privedlo do širokega sprejemanja tretmajev s fluorom. K temu je pripomoglo tudi dejstvo, da »vstopajo« kot zamenjava kalcija in fosfatnih ionov v same strukture zoba ter s tem pospešujejo ponovno mineralizacijo. V ZDA zato 2/3 virov pitne vode obogatijo s fluorom. K razširjenosti tretmajev z dodajanjem fluora so prispevali tudi številni pripravki za ustno higieno, zato danes večina zobnih past in tekočin za izpiranje vsebuje fluor. Čeprav imajo vsi ti ukrepi pomemben prispevek v boju proti kariesu, pa znanstveniki opozarjajo, da je za učinkovito preventivo glede nastanka kariesa potreben sistematski pristop in kontrolirani tretma s fluorom.

 

V Evropi je sistemska uporaba fluora v obliki različnih raztopin in premazov (lakov) na osnovi amin-fluorida prisotna že skoraj 40 let. Glavni razlogi za splošno sprejetje teh izdelkov so vključevali enostavnost uporabe, varnost in dostopnost. Največji očitek pa je bil - nizka retencija preparata na sklenino in kratkotrajno delovanje v ustih, zato je bila zahtevana pogostejša uporaba.

Proizvajalci so nenehno izboljševali tehnologijo oprijema fluoridnih izdelkov z namenom, da zagotovijo dolgotrajnejši stik fluorida z zobno sklenino in da se tako omogoči »vgradnja« fluora v površino skleninastih prizm. Toda razumevanje koncepta kariostatičnega mehanizma fluora se je bistveno spremenil v zadnjih 20 letih. To je privedlo do razvoja novih fluoridnih lakov, ki poleg vgradnje fluora v kristalno strukturo sklenine prav tako reagirajo s kalcijem iz sline in tako tvorijo spoj kalcij-fluorida (CaF2), ki se nabira na sklenini. Nastale obloge kalcij-fluorida predstavljajo rezervoarje fluoridnih ionov, ki se počasi sproščajo, ko se zniža pH oblog in imajo zato podaljšano delovanje. Navedeni mehanizem velja za najpomembnejšo značilnost izdelka z visoko koncentracijo fluora. Dokazano je, da so fluoridni laki učinkoviti, ko se uporabljajo na zgodnjih belih lezijah, saj se lahko velika količina fluora deponira v porozni demineralizirani sklenini.

 

Frekvenca aplikacije

Da bi bil fluoridni lak učinkovit, mora biti frekvenca aplikacije zasnovana na individualni oceni tveganja zaradi kariesa. Najpogostejši način uporabe je dva krat letno. Znanstveniki, da so na letni ravni tri aplikacije laka v enem tednu, lahko učinkovitejše kot aplikacije vsakega pol leta. Čeprav so potrebne dodatne raziskave, pa je možno pacientom z visokim in zmernim tveganjem, priporočiti aplikacijo dva do štiri krat letno. Ocena tveganja nastanka kariesa temelji na številnih dejavnikih tveganja, ki so dostopni preko kliničnih in socialno-demografskih informacij, zbranih med letnimi pregledi. V obtoku je več protokolov, ki so zasnovani po priporočilih SZO/WHO. Hrvaška nacionalna komisija za dentalno medicino je izdelala zelo dobre smernice protokolov za individualno oceno tveganja ki so na povezavi: https://zdravlje.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/Programi,%20projekti%20i%20strategije/Smjernice%20za%20individualnu%20procjenu%20karijes%20rizika.pdf

Te smernice so zelo koristne pri vsakodnevnem delu in načrtovanju terapije za posameznega pacienta.

 

Lastnosti fluoridnega laka

Čeprav obstajajo že skoraj 40 let, se popularnost fluoridnih lakov znatno povečana šele pred desetimi leti, z izboljšanjem njihovega hitrega strjevanja po nanosu na zobe. Zaradi nekaterih pomanjkljivosti pa še danes večina lakov zahteva kompromise pri uporabi.

 

Tekstura

Večina dostopnih lakov je zelo zrnate strukture in na zobeh pustijo zelo opazen sloj, kar pacienti doživljajo kot nelagodje. Po aplikaciji jih je pogosto sram, da bi se smejali, nekateri pa celo govorijo o »umazanem občutku v ustih«. Zaradi tega nelagodja pacienti pogosto predčasno obrišejo in odstranijo lak z zob, na ta način pa zmanjšajo kapaciteto sproščanja in absorpcije fluorida. Zato se tudi stomatologi strinjajo, da je občutek, ki ga lak pusti na zobeh, pomemben dejavnik terapije.

Oprijem in sproščanje fluorida

Razen teksture oz. videza in občutka laka, ki lahko vpliva na čas delovanja, je zelo pomemben dejavnik za maksimalno učinkovitost prav tako tempo sproščanja fluorja. Večina lakov se razgradi hitro po nanosu in doseže maksimum že po 1-2h, kar je prekratek čas za podaljšano dovoljenje. Takšni laki se občutno razgradijo že po 24 h. Adhezivne lastnosti laka igrajo veliko vlogo skupaj s formulacijo sproščanja.

 

Način nanosa

Laki, ki se morajo pred uporabo pretresti in mešati, še posebej pa tisti, ki so pakirani za večkratno uporabo, predstavljajo težavo, če žečlimo pri vsakem pacinetu doseči isti učinek. Aktivne sestavine se lahko od aplikacije do aplikacije zelo razlikujejo, saj so odvisne od temeljitosti mešanja pred uporabo. Laki v tubah so še bolj problematični, saj se fluoridi v večjih količinah nalagajo na dnu, zato jih je nemogoče enakomerno aplicirati.

 

Izpopolnjen fluoridni lak

Kot je razvidno, je več dejavnikov, ki so ključnega pomena za maksimalno učinkovitost fluoridnega laka. Videz, tekstura, tempo sproščanja fluorja, količina absorpcije kot tudi konsistentnost in enakomerna distribucija. Ultradent Products je nedavno predstavil Enamelast, fluoridni lak z najfinejšo teksturo, občutkom gladkosti in naravno transluscenco, zaradi česar je po uporabi skoraj nezaznaven in poveča udobje pacienta, kar pa vpliva na čas nošenja. Poleg izpopolnjene estetike in udobja ima Eamelast tudi patentiran sistem adhezije, ki mu v primerjavi z drugimi vodilnimi fluoridnimi laki na trgu, omogoča največje vrednosti sproščanja in absorpcije fluorja. Pred uporabo jih ni treba mešati, posamezna pakiranja pa omogočajo natančno doziranje in preprečijo ‘cross‘-kontaminacijo. Poleg tega je dostopen v štirih originalnih in osvežilnih okusih, kar bo zadovoljilo tudi zelo izbirčne otroke ter tudi najbolj kritične najstnike in adolescente.

 

Način nanosa

1. Pred nanosom laka z vestibulom zobe izolirajte z rolicami vate in dobro posušite z brizgalko ali s kosom gaze.

2. Glede na pakiranje nanašajte lak s pomočjo nastavka – brizgalke ali krtačke. Blister pakiranje vsebuje 0.4 ml, kar je priporočena količina za adolescenta.


3. S tankim slojem laka premažite suho površino vseh zob. Lak se strdi v kontaktu s slino, zato ni potrebno čakati. Postopek ponovite na spodnji čeljusti.

4. Pacientom svetujte, da dve do štiri ure po nanosu ne jedo in da do konca dneva uživajo mehkejšo hrano. Ta dan naj si zvečer ne ščetkajo zob, pač pa zobe samo izperejo z vodo. Tako bo kontakt s fluorom imel največji učinek. Naslednji dan naj nadaljujejo z normalno oralno higieno, a zobne nitke ne smejo uporabljati še dva do tri dni. Fluor bo tako deloval dalje med zobmi.

 

Za več informacij ali seznam strokovnih referenc pišite na informacije@ ultradent.com.

Podobne objave

Five Reasons You Should Be Using Opalescence® Whitening Toothpaste

Five Reasons You Should Be Using Opalescence® Whitening Toothpaste

Whether you've just finished whitening your teeth or you'd like to try a whitening toothpaste before taking on a formal whitening regimen, Opalescence Whitening Toothpaste will do the trick.

1732
GC Tooth Mousse Portfolio

GC Tooth Mousse Portfolio

GC Tooth Mousse je vse od njegove uvedbe pozno leta 2002 (Avstralija/NZ) hitro postal pravi favorit pri dentalnih strokovnjakih kot topikalni premaz za zobe z nešteto vrstami uporabe.

6864

Objave

Napišite komentar
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, za delovanje funkcij družbenih medijev in za analizo prometa na spletnem mestu. Za podrobnosti poglejte pod "Prikaži podrobnosti".
Spletno mesto uporablja piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, prikazanih na spletnem mestu.